ISVW - Hotel | Internationale School voor Wijsbegeerte

Secularisatie; een winst- en verliesrekening

Vierde Bart Tromp-lezing door Jan Bank

Vrijdag 4 november 2011

Locatie: Rode Hoed, Keizersgracht 102 | 1015CV Amsterdam. Zaal: Oosterhuiszaal. Café open 19.00 uur. Aanvang 20.00 uur.

Secularisatie: winst of verlies? 
De secularisatie in Nederland (en in Europa) betekent een aanzienlijke culturele en maatschappelijke verandering. Wat hebben we ermee gewonnen, wat ermee verloren? Moeten we de secularisatie inderdaad beschouwen als vooruitgang? Of verdienen juist de schaduwzijden meer aandacht? 
In de vierde Bart Tromp-lezing zal historicus Jan Bank op deze en andere vragen ingaan. Jan Bank (1940) was jarenlang hoogleraar vaderlandse geschiedenis aan de Universiteit van Leiden. Bekendheid bij het publiek verwierf hij vooral als televisiecommentator bij koninklijke gebeurtenissen.

 

Bart TrompDe Bart Tromp-lezing werd in 2008 in het leven geroepen door de Stichting Bart Tromp en het Nederlands Gesprek Centrum, ter nagedachtenis van deze grote, dwarse denker. 

In 2008 hield Ko Colijn de eerste Bart Tromp lezing, met als titel: De wereld in alle staten
In 2009, in het hoogtij van de economische crisis, hield Arie van der Zwan de lezing, die als titel droeg: Hedendaags kapitalisme
In 2010 heeft Ronald Plasterk de derde Bart Tromp lezing gehouden: Waarom cultuur subsidiëren?. De Bart Tromplezing van 2011 heeft als titel: 'Secularisatie; een winst- en verliesrekening' en wordt gehouden door historicus Jan Bank.

Organisatie: Nederlands Gesprek Centrum in samenwerking met de Bart Tromp Stichting en ISVW.

Jan BankJan Bank is hoogleraar vaderlandse geschiedenis aan de Universiteit Leiden. Hij was redacteur van de Volkskrant en promoveerde op Katholieken en de Indonesische Revolutie. Daarna was hij enkele jaren voorzitter van het Stimuleringsfonds Nederlandse Culturele Omroepproducties. Hij is ook auteur van enige historische standaardwerken, waaronder het in 2000 van hem en Maarten van Buuren verschenen derde deel in de reeks Nederlandse cultuur in Europese context, getiteld 1900: hoogtij van burgerlijke cultuur. Bij het grotere publiek is Bank vooral bekend van koninklijke plechtigheden, in zijn functie als historisch adviseur en commentator voor NOS-Actueel (televisie).

Toegang

Toegang: € 10,- / € 7,- voor studenten. Klik hier om u aan te melden: AANMELDEN. In het scherm dat u krijgt te zien, graag uw gegevens invullen en uw cursus en arrangement kiezen.