ISVW - Hotel | Internationale School voor Wijsbegeerte

De gehele Nederlandse geschiedenis

Tophistorici vertellen het hele verhaal

Zaterdag 2 & zondag 3 oktober

Willem van Oranje Uw kennis van de Nederlandse geschiedenis opfrissen? Laat u bijpraten door de beste Nederlandse historici. Leender Louwe Kooijmans spreekt over de oudheid, Neerlandicus Herman Pleij brengt licht in de donkere Middeleeuwen, historica Judith Pollmann voert u naar de bloeiperiode in de vroege Gouden Eeuw, terwijl Luc Panhuysen de late Gouden Eeuw, inclusief 'het rampjaar' bespreekt. De 19e eeuw is voor Niek van Sas, terwijl Piet de Rooij de recente geschiedenis van de 20ste eeuw uit de doeken doet. Wie de geschiedenis niet kent, is gedoemd haar te herhalen. Kom naar deze unieke stoomcursus historische canon.

Nederlandse GeschiedenisDit weekend wordt opgenomen en zal later als luistercollege door Luisterwijs worden uitgebracht. Maar u kunt erbij zijn!

 

 

 

Personalia

Leendert P. Louwe Kooijmans (1940) studeerde fysische geografie en prehistorie te Utrecht en Leiden. Hij was als conservator verbonden aan het Rijksmuseum van Oudheden te Leiden en volgde in 1982 zijn leermeester Modderman op als hoogleraar prehistorie aan de Leidse universiteit. Daar bracht hij de verspreide archologieën bijeen in een afzonderlijke faculteit, waarvan hij de eerste zes jaren decaan was. Zijn onderzoek was vooral gericht op het Nederlandse Neolithicum en de daaraan voorafgaande jagergemeenschappen, met als specialiteit de complexe opgravingen in de wetlands van West-Nederland. Van zijn hand of onder zijn redactie verschenen ruim 100 artikelen en twaalf boeken, waaronder het omvangrijke handboek ‘Nederland in de Prehistorie’, waarvan ook een Engelse editie werd uitgegeven. Momenteel laat hij zijn woonhuis – het Jachthuis op de Imbosch (circa 1740) – restaureren en bereidt hij daarover een bouwhistorisch-archeologisch-historisch boek voor. Sedert 1999 is hij lid van de KNAW.

 

Herman Pleij is hoogleraar Nederlandse letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Hij schreef het succesvolle Dromen van Cocagne. Eerder schreef hij o.a.: Tegen de barbarij, Van karmijn, purper en blauw, Erasmus en het poldermodel en De eeuw van de zotheid.


Judith Pollmann is hoogleraar Geschiedenis en Cultuur van de Nederlandse Republiek aan de Universiteit Leiden en auteur van Een andere weg naar God - de reformatie van Arnoldus Buchelius (1565-1641).
 

Luc panhuysen: Het rampjaar

 

Luc Panhuysen is historicus, journalist en auteur van diverse boeken en publicaties, waaronder het bekende boek Het rampjaar. 
 

Niek van Sas is hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam en gespecialiseerd in natievorming in het moderne Europa. Hij is de auteur van o.a. De metamorfose van Nederland en Vaderland: een geschiedenis vanaf de vijftiende eeuw tot 1940.

Republiek van rivaliteiten door Piet de RooyPiet de Rooy is emeritus-hoogleraar Nederlandse Geschiedenis vanaf de Middeleeuwen aan de Universiteit van Amsterdam. Hij schreef onder meer Kortweg Nederland: wat iedereen wil weten over onze geschiedenis en Republiek van rivaliteiten: Nederland sinds 1813.

 

Deze dag is een initiatief van Historisch nieuwsblad en Uitgeverij Luisterwijs.

 

Programma

Programma

Zaterdag 2 oktober

  9.45 Ontvangst met thee/koffie

10.15 Introductie Frans Smits (hoofdredacteur Historisch Nieuwsblad) + uitleg Lennie Rodill over opname voor Luisterbox

10.30 Leendert Louwe Kooijmans over de Nederlandse in de prehistorie en de Romeinse periode

12.00 Lunch

13.30 Herman Pleij over de Middeleeuwen

15.00 koffie/theepauze

15.15 Judith Pollman over het ontstaan van Nederland

17.00 Borrel

18.00 Diner

20.00 Interviews met de aanwezige sprekers

21.00 einde

 

Zondag 3 oktober

Vanaf 7.30 Ontbijt 

9.45 Thee/koffie

10.15 Introductie (voor het geval er toehoorders zijn die alleen vandaag komen)

10.30 Luc Panhuysen over late Gouden Eeuw

12.00 Lunch

13.30 Niek van Sas over 19e eeuw

15.00 koffie/theepauze

15.15 Piet de Rooy over de 20ste eeuw

16.30 Borrel

Toegang

Arrangement 1:
€ 279,50 (cursus, koffie/thee, 2x lunchbuffet, diner incl. 2 drankjes) Voor lezers van Historisch Nieuwsblad: € 238,-
Arrangement 2:
€ 319,50  (arrangement 1 +eigen hotelkamer en ontbijtbuffet). Voor lezers van Historisch Nieuwsblad: € 278,-

AANMELDEN