ISVW - Hotel | Internationale School voor Wijsbegeerte

Dus ik ben

Zaterdag 31 maart en zondag 1 april

Aanvang za 10.30- eind zo 12.30 met afsluitende lunch.

 

Docent: Stine Jensen. Met o.a. Maarten Doorman, Rob Wijberg, Daan Roovers en Frank Meester.

We gaan er als vanzelfsprekend van uit dat ieder van ons een identiteit heeft, maar als ons op de man of vrouw af wordt gevraagd wie we dan wel zijn, weten we het opeens niet meer zo goed. We noemen onze naam, maar wat zegt die eigenlijk? We vertellen ons beroep, maar is dat wel zo relevant? We beginnen over onze afkomst, maar doet die er nog toe?

Onze identiteit lijkt te bestaan, maar vervluchtigt in een wereld waarin iedereen op internet een nickname heeft, een jobhopper is of een wereldburger wil zijn. Dus wordt het tijd voor grondige overpeinzingen – we ontlenen ons 'ik' aan allerlei heel concrete dingen: aan ons lichaam, onze liefdes, ons lijden, ons verleden, ons seksuele leven, onze behoefte aan erkenning en de groep waartoe we behoren. En aan grote denkers die de mens geprobeerd hebben te definiëren.

In deze cursus over identiteit gaan we in op hoe we onszelf definiëren. We doen dat met een aantal denkers die ook figureren in het televisieprogramma ‘Dus ik ben’. Tevens kijken we naar twee afleveringen uit de nieuwe serie – première! Het eerste exemplaar van het tweede Dus ik ben boek wordt uitgereikt aan Rob Wijnberg.

Meer weten over Dus ik ben? Zie de site. 

HumanMaand van de filosofie

Sprekers

We verwachten meerdere sprekers. Het weekend staat onder leiding van Stine Jensen.

Stine Jensen (1972, Denemarken) emigreerde op jonge leeftijd naar Nederland. Ze studeerde af in de literatuurwetenschappen en de filosofie. Van haar hand verschenen onder meer de roman Dokter Jazz (2009), de essaybundel Goddelijke Brulapen (2007), en de nonfictieboeken Leugenaars (2006), Turkse vlinders. Liefde tussen twee culturen (2005), Waarom vrouwen van apen houden. Een liefdesgeschiedenis in cultuur en wetenschap (2002) en De verlangenmachine. Over vrouwen in de popmuziek (2001). Ze stelde twee bundels samen, Aapverhalen (2004) en Voor de Dieren (2007).
Ze combineert haar academische werk als universitair docent literatuurwetenschap aan de Vrije Universiteit van Amsterdam met diverse journalistieke activiteiten. Zij is literatuurcriticus Britse fictie en non fictie voor NRC Handelsblad, was als columnist aan de Boekenbijlage verbonden en opinieert nu met regelmaat over cultuur, politiek en beeldvorming. Centrale thema's in haar journalistieke publicaties zijn: beeldvorming van vrouwelijkheid, mannelijkheid, liegen, de multiculturele samenleving en etniciteit, liefde en seksualiteit.
Ze maakte zes jaar lang deel uit van de redactie van Armada. Tijdschrift voor wereldliteratuur. Ze schuift regelmatig aan in het panel bij het programma OBA Live en heeft een rubriek over 'cultuur en moraal'.
In december 2004 werd ze door Vrij Nederland uitgeroepen tot een van de acht beste en meest veelbelovende jonge filosofen in Nederland.  

 Maarten DoormanMaarten Doorman is filosoof, criticus, dichter en essayist. Hij is bijzonder hoogleraar Journalistieke Kritiek van Kunst en Cultuur aan de Universiteit Amsterdam vanwege Stichting de Volkskrant en doceert cultuurfilosofie aan de Universiteit Maastricht. Hij promoveerde op het boek Steeds mooier. Over vooruitgang in de kunst (1994).  Recente publiceerde hij Denkers in de grond. Een homerun langs 40 graven (met foto's van F. Beckmans). Hij was eerder vast panellid bij VPRO's tv-programma Zeeman met boeken. Verder publiceerde hij zes dichtbundels.

Daan RooversDaan Roovers is hoofdredacteur van Filosofie Magazine. Samen met René Gude publiceerde ze onder meer Kleine geschiedenis van de filosofie.

Rob Wijnberg is hoofdredacteur van NRC-next. Met Stine Jensen publiceerde hij het eerste deel van het boek Dus ik ben.

Frank Meester (1970) is filosoof, schrijver en muzikant. Samen met zijn broer Maarten schreef hij onder meer de succesvolle boeken Meesters in de filosofie en Meesters in de religie, en in 2008 verscheen van zijn hand Islam, in de serie Jonge denkers over grote religies. Meester publiceert regelmatig in Filosofie Magazine en de Volkskrant. Bij uitgeverij L.J. Veen verscheen Zie mij. Filosofie van de ijdelheid. Meer informatie: www.frankmeester.com.

Voorlopig programma

Zaterdag
Vanaf 9.45 uur  Koffie/thee 
10.30 uur Inleiding door Stine Jensen 
11.30 uur Koffiepauze
11.45 uur  Spreker nog niet bekend
12.30 uur Lunch
14.00 uur Daan Roovers over spelen/kinderen/identiteit (Hoe wordt een identiteit gevormd: hoe kijken we daar in beginsel tegen aan?)
15.15 uur Pauze
15.30 uur Maarten Doorman over de Romantische wortels, authenticiteit en identiteit en hoe die doorleef
17.00 uur Aperitief
18.00 uur Diner
19.30 uur Koffie
20.00 uur      Vertoning van twee afleveringen uit de nieuwe serie, kort napraten en lancering nieuwe boek. Overhandig eerste exemplaar aan Rob Wijnberg
22.00 uur Welkom aan de bar


Zondag
vanaf 7.30 uur Ontbijt
9.30 uur Frank Meester over ijdelheid
10.45 uur Koffiepauze
11.00 uur Stine Jensen over liegen en identiteit (of vriendschap)
12.00 uur Dus-ik-ben-conclusie 
12.30 uur

Lunch

Toegang:

Dus ik ben 1Bij deze cursus ontvangt u het nieuwe Dus ik ben boek t.w.v. ca. € 16,95 en het eerder verschenen deel 1 van Dus ik ben (pocketeditie t.w.v. € 10,-).  Arrangement 1: € 270,95,- (conferentie, 2x lunchbuffet, koffie/thee, 1 x diner en Dus ik ben deel 1 + 2). Arrangement 2: € 315,95 (arrangement 1 + standaard hotelkamer en ontbijt).

Upgraden naar een comfort kamer (met o.a. flatscreen en balkon) is, onder voorbehoud van beschikbaarheid van kamers, mogelijk tegen bijbetaling van € 17,50 per nacht. Indien u dit wenst, dan dit graag even vermelden op het aanmeldformulier.

Aanmelden

In het scherm dat u krijgt te zien, graag uw gegevens invullen en uw cursus en arrangement kiezen.