ISVW - Hotel | Internationale School voor Wijsbegeerte

Filosofische temperamenten: Wat voor type denker bent u?

Voor beginners en gevorderden

Docenten: Daan Roovers, René Gude, Florentijn van Rootselaar en Leon Heuts

Maandag 2 - vrijdag 6 augustus 2010
Aanvang 10.30 uur, einde 13.30 uur

In samenwerking met Filosofie Magazine

Een filosofie is niets anders dan een manier om in het leven te staan. Bent uLeon Heuts in het dagelijks leven een kalme toeschouwer of meer een bevlogen veranderaar? In elk van die gevallen heeft u vermoedelijk een navenante schare vrienden in de filosofie. Marx had echt een ander temperament dan Gadamer, Sloterdijk is een volslagen andere figuur dan Martha Nussbaum. Het resultaat van de filosofie kan min of meer objectief zijn, maar de vertrekpunten zijn dat nooit. Dan zouden we niet eens aan filosofie hoeven te beginnen. De hamvraag is toch juist: Hoe komen de meest uiteenlopende figuren met elkaar tot overeenstemming?

Het is heel vruchtbaar om een overzicht van worldviews, filosofische temperamenten te hebben. Deze zomerweek komen er ten minste drie aan de orde. Peter Sloterdijks Philosofische Temperamente (Diederichs 2010). Simone de Beauvoirs manieren om te kwader trouw (lees: niet existentialistisch te zijn: te serieus, te avontuurlijk, te gepassioneerd, te veel een estheet of juist een nihilist. En Eduard Sprangers typologie van levensvormen: de theoretische mens, de economische, de esthetische, de sociale, de religieuze en de machtsmens. Je kunt maar beter weten wat je bent, dan heb je het makkelijker met anderen.

Deze zomerweek is bedoeld voor beginners en gevorderden.

Kosten

Arrangement 1: € 602,25 € 547,50 (cursus, koffie/thee, lunchbuffetten, diners incl. 2 drankjes)

Arrangement 2: € 760,65 € 691,50 (arrangement 1 + éénpersoonskamer & ontbijtbuffet)

En de drankjes aan de bar zijn van het huis!

Vrienden van de ISVW krijgen korting

AANMELDEN

Personalia

Daan Roovers Daan Roovers heeft filosofie en geneeskunde gestudeerd in Nijmegen en is hoofdredacteur van Filosofie Magazine. Ze schreef o.a. de inleiding van de Filosfie Casette en is mede auteur van het recent uitgekomen boekje 'Kleine geschiedenis van de filosofie'.

 

René GudeRené Gude is filosoof en algemeen directeur van de ISVW. Hij is o.a. mede auteur van het recent uitgekomen boekje 'Kleine geschiedenis van de filosofie'.

 

 

Leon Heuts

Leon Heuts studeerde filosofie en journalistiek in Tilburg en is redacteur bij Filosofie Magazine.

 

 

Florentijn van Rootselaar studeerde filosofie en literatuurwetenschappen. Als redacteur van Filosofie Magazine is hij verantwoordelijk voor de secties theorie en voor kunst en cultuur.