ISVW - Hotel | Internationale School voor Wijsbegeerte

Geloof je het zelf? De religie als bron van de seculiere identiteit

Maandag 26 t/m vrijdag 30 augustus
Aanvang ma. 10.30 uur - einde vrij. 12.30 uur met afsluitende lunch

Docent: Laurens ten Kate

Volgens de Duitse filosoof Hans Blumenberg markeert onze moderne, seculiere levenshouding geen breuk met het religieuze verleden. In tegendeel. Het is er juist een voortzetting van. Zaken als vergeving, verzoening, bescheidenheid en bezinning komen rechtstreeks uit de bron van de religie. Wij hebben wellicht een seculier zelfbeeld – velen van ons noemen zich agnost of atheïst – maar daarmee hebben we het oeroud, onderliggende, religieuze zelfbeeld nog lang niet afgeschud.

In deze week lezen we delen van het boek Bronnen van het zelf van de Canadese filosoof Charles Taylor. We staan ook stil bij passages uit Monods recente  boek La querelle de la sécularisation. Monod analyseert het huidige seculariseringsdebat. Ook bespreken we de opvattingen van de Franse denkers Gauchet, Derrida en Nancy over de fundamentele verstrengeling van onze seculiere en religieuze identiteit.

Tot slot kijken we wat al deze analyses betekenen voor de actualiteit. Hoe zien we de standpunten terug in de debatten over de 'terugkeer van de religie'  in de politiek, cultuur en wetenschap? En waar staan we zelf? Tot slot beantwoord ieder van ons de vraag: geloof jij dat verhaal over je eigen seculiere identiteit nog?

Programma

Klik op onderstaande button voor het programma

Programma

Aanmelden

Arrangement 1: € 746,- (incl. lunchbuffetten, koffie/thee en diners met wijn).
Arrangement 2: € 926,- (arr. 1 + standaard hotelkamer en ontbijt).

Upgraden naar een comfort kamer (met o.a. flatscreen en balkon) is, onder voorbehoud van beschikbaarheid van kamers, mogelijk tegen bijbetaling van € 17,50 per nacht. Indien u dit wenst, dan dit graag even vermelden op het aanmeldformulier.

Aanmelden

In het scherm dat u krijgt te zien, graag uw gegevens invullen en uw cursus en arrangement kiezen.

Digitale leeromgeving 

Na aanmelding krijgt u toegang tot de digitale leeromgeving. Hier treft u:
- Teksten en leesadvies. (Niet bij iedere conferentie of cursus worden teksten gelezen.) 
- U treft hier ook het mailadres van uw docent(en).