ISVW - Hotel | Internationale School voor Wijsbegeerte

GENEROSITEIT EN VERSPILLING
Een filosofie van overvloed 

16 - 20 juli
Docent: Karim Benammar

DOWNLOAD HET PROGRAMMA

In onze welvarende maatschappij zien we overal schaarste: onze behoeften lijken oneindig en we blijven een tekort voelen. Zelfs de overvloedige natuur lijkt niet genoeg hulpbronnen te bieden voor onze behoeften. Het fundamentele probleem van de mens is echter niet schaarste, maar juist een overvloed aan energie en betekenis. Deze energie kan gespendeerd worden op creatieve of destructieve wijze, maar moet uitgegeven worden.

Hoe ziet deze overvloed eruit? We laten ons inspireren door o.a. Nietzsche, Bataille, Sloterdijk en Onfray. Hoe herkennen we onze overvloedige natuur in ons dagelijks leven, in onze keuzes en onze ervaring? Wat is de levenskunst van de overvloed? Wat betekent denken vanuit overvloed voor onze economie en voor onze omgang met het milieu?

Naast de studie van teksten en lezingen zullen we reflectieoefeningen doen om overvloed te ervaren. We vermijden jargon en voorkennis van filosofie is niet vereist.

Programma

Maandag 16 juli
Theorie van schaarste en overvloed: mimetische begeerte, symbolische consumptie, status en herkenning; de mens als luxedier. Teksten: Achterhuis, Claassen, Benammar, Sloterdijk.

10.00 uur Aankomst & ontvangst
10.30 uur Inleidende lezing
15.00 uur Teksten en discussie
20.00 uur Groepsoefening en presentatie

Dinsdag 17 juli
Structuur van overvloed: het vervloekte deel, groeispiralen, materiële en virtuele waarde, gift en ruilhandel. Teksten: Bataille, Keynes, Benammar.

09.30 uur Oefening: waarderend onderzoek
15.00 uur Lezing en discussie
20.00 uur Oefening: systeemdenken

Woensdag 18 juli
De overvloedige natuur: zonenergie, groeiprocessen, ‘wieg tot wieg’ recycling. Teksten: Sagoff, Hawken en Lovins, McDonough en Braungart, Benammar.

09.30 uur Teksten en discussie
15.00 uur Oefening: herkaderen
20.00 uur Groepoefening en presentatie

Donderdag 19 juli
Overvloedig leven: het leven als gift. Dankbaarheid en generositeit. Kiezen uit overvloed. Betekenis geven aan je leven. Teksten: Nietzsche, Camus, Onfray, Benammar.

09.30 uur Socratisch gesprek
15.00 uur Teksten en discussie
20.00 uur Lezing en discussie

Vrijdag 20 juli
Overvloed in het dagelijkse leven. 

09.30 uur Oefening en afsluitende discussie
12.30 uur Afsluitende lunch    

Personalia

KarimBenammarDr. Karim Benammar is filosoof, auteur van Overvloed (Veen Magazines, 2005) en coauteur van Reflectietools (Lemma, 2006). Zie ook: www.plethora.nl

 

 

Kosten

Arrangement 1
€ 535,50 (cursus, koffie/thee, 5 maal lunchbuffet, 4 maal diner incl. 2 drankjes)

Arrangement 2
€ 695,50 (arrangement 1 + 1-persoonskamer & ontbijtbuffet)

Kortingen