ISVW - Hotel | Internationale School voor Wijsbegeerte

GRAND TOUR DOOR DE WESTERSE FILOSOFIE

30 juli - 3 augustus
Docent: René Gude

DOWLOAD HET PROGRAMMA

Een (ver)lichte introductie op 2500 jaar filosofie. Een virtuele reis naar de hoofdsteden van het westerse denken: Athene, Rome, Amsterdam, Berlijn en Wenen. Een ongedwongen week gevuld met goede gedachten, natuur- en cultuuruitstapjes, inspirerende workshops en film. De perfecte verhouding tussen ontspanning en inspanning.

Filosofie: van alle tijden
Iedereen heeft een eigen kijk op de wereld. Dat maakt het leven met anderen zowel leuk (twee weten meer dan één) als lastig (stommiteit en misverstand). Filosofie, de liefde voor de wijsheid, is niets anders dan het verlangen naar een goede kijk op de wereld. Wat gebeurt er om ons heen? Zijn misverstanden te vermijden? Wat moet ik doen? Zo beschouwd is filosofie dagelijks werk.

Tijd voor filosofie
2500 geleden is in Athene de gewoonte ontwikkeld om er af en toe speciaal tijd voor in te ruimen in het drukke bestaan. Plato’s Akademie was een rustige plaats buiten de stad waar uitvoerig tijd besteed werd aan de kwaliteit van allerlei opvattingen, perspectieven en wereldbeelden. Seneca en Cicero maakten tijd vrij in Rome, Descartes en Spinoza in Amsterdam, Hegel in Berlijn en Wittgenstein in Wenen. En u? Waar moet u heen? U komt naar de Internationale School voor Wijsbegeerte.

Als het leven een reis is, dan leert u op de Grand Tour door de Westerse filosofie uw favoriete reisgenoten kennen.

Programma

Maandag 30 juli Athene & Rome
De wieg van de filosofie stond in Griekenland. Welke revolutie voerde Socrates in de filosofie door? Wat zijn toch de Ideeën van Plato? En hoe kunnen we volgens Aristoteles gelukkig worden? Aan de Umwelt van de Griekse en Romeinse wijsgeren zijn de andere dagdelen besteed.

10.00 uur Aankomst & ontvangst
Ochtend  College over antieke filosofie
Middag    Museumbezoek
Avond     Film ‘The Seven Wonders of the World’

Dinsdag 31 juli Amsterdam
Deze dag wordt op het water doorgebracht. Terwijl u door de grachten van Amsterdam vaart, wordt er gedoceerd over (de opkomst van) de moderne filosofie. Twee wijsgeren, die beiden woonachtig zijn geweest in onze hoofdstad, krijgen bijzondere aandacht: Descartes en Spinoza. Later op de dag neemt Erno Eskens, schrijver van de Filosofische Reisgids door Nederland en Vlaanderen, u mee op een wandeltocht door de stad en leidt u ten slotte, rond 18.00, een restaurant binnen.

Woensdag 1 augustus: Berlijn
De negentiende eeuw was een roerige tijd: Hegel en Schopenhauer vlogen elkaar in de haren over de redelijkheid van de mens en de geschiedenis; de vrijheid van Marx (communisme) was niet die van Mill (liberalisme). Nietzsche vormde het daverende slotakkoord: ‘Ik ben dynamiet!’ Na dit wapengekletter kunt u tot rust komen in het bos van de ISVW, waarbij de boswachter u vertelt over de aanwezige flora en fauna.

Ochtend  College over filosofie in de 19e eeuw
Middag    Excursie in de vrije natuur
Avond     Workshop Nietzsche

Donderdag 2 augustus: Wenen
In de eerste helft van de twintigste eeuw probeerde de wetenschappelijk aangelegde filosofie (in figuren als Wittgenstein en Popper) de maatschappelijke sfeer te behoeden voor bewegingen met al te Grote Doelen en bijbehorend fanatisme. Deze soberheid en abstractie is tevens te herkennen in de  schilderkunst. Een bezoek aan het Mondriaanhuis mag kortom niet ontbreken. Een heel andere vorm van nuchtere eenvoud is aan te treffen in het Oude Mannenhuis. ’s Avonds worden de teugels gevierd.

Ochtend  College over filosofie in de eerste helft van de 20e eeuw
Middag    Keuze uit een bezoek aan: Oude mannenhuis of Mondriaanhuis
Avond     Feestelijke afsluiting met barbecue en muziek

Vrijdag 3 augustus: Globe
In de jaren tachtig van de twintigste eeuw ontstond een tegenbeweging tegen de al te formalistische en sceptische filosofie. Met Sloterdijk, Agamben en Nussbaum neemt de filosofie haar oude taak weer op: het tegengaan van barbarij door positieve beschavingsoffensieven. Geen missionaire campagnes gericht op anderen, maar attractieve Bildungsconcepten voor eigen gebruik.

Ochtend  College over naoorlogse en hedendaagse filosofie
12.30 uur Afsluitende lunch

Personalia

Drs. Erno Eskens werkte als (hoofd)redacteur bij Filosofie Magazine en is nu uitgever bij Veen Magazines. Hij interviewde hedendaagse filosofen voor de tv-serie Denken Doorzien (Teleac/NOT) en  organiseerde filosofische wandelingen voor de Stichting Weten en De Volkskrant.

Drs. René Gude is filosoof en directeur van de ISVW.

Kosten

Arrangement 1
€ 535,50 (cursus, koffie/thee, 5 maal lunchbuffet, 4 maal diner incl. 2 drankjes)

Arrangement 2
€ 695,50 (arrangement 1 + 1-persoonskamer & ontbijtbuffet)

Kortingen