ISVW - Hotel | Internationale School voor Wijsbegeerte

Grote filosofen uit de Middeleeuwen en Renaissance

Filosofie in de Middeleeuwen en de Renaissance

Zaterdag 17 en zondag 18 November 2011

Docent: Jan Flameling. Gastdocent: prof. Frans de Haas

Augustinus

Het einde van het Romeinse Rijk valt samen met de opkomst van de christelijke geloofs- en levensleer. Augustinus weet Plato’s gedachte-goed te combineren met Paulus’ geloofswaarheden. De filosofie - van Boëthius via Thomas van Aquino tot Nikolaus van Kues - maakt zich dienstbaar aan het evangelie. Jezus als eenheidstichter in de fysica, ethica en politica van de Middeleeuwen: “Ik ben de weg, de waarheid en het leven”. Het is het tijdperk van wijsbegeerte als scholastiek – hoewel er ook (onder meer bij Meister Eckhart) ook sprake is van een via mystica. In de Renaissance, een overgangsfase van de Middeleeuwen naar de moderne tijd, is er weer belangstelling voor klassiek humanistische opvattingen op het gebied van de fysica (Giordano Bruno), de ethiek (Michel de Montaigne) en de politiek (Niccolo Machiavelli). De filosofie houdt op de dienstmaagd van de theologie te zijn. 

Zaterdag 17 december

10.00 uur Ontvangst
10.30 uur Augustinus

12.30 uur Lunch

14.00 uur Scholastiek (Prof. Dr. Frans de Haas)

15.30 uur Pauze  
15.45 uur Scholastiek (vervolg)
18.00 uur Diner
20.00 uur Meister Eckhart

21.30 uur Aan de bar

 

Zondag 18 december

08.00 uur Ontbijt
09.30 uur Recapitulatie
10.00 uur Renaissance: Machiavelli, Bruno, Erasmus, Montaigne

12.30 uur Lunch
13.30 uur Vragenuur

 

Personalia

Jan Flameling

Jan Flameling studeerde wijsbegeerte in Groningen, Keulen, Berkeley en Amsterdam. In maart 1994 richtte hij het Filosofisch Bureau Ataraxia op. Sindsdien organiseert hij 'denkvakanties' in Griekenland en India en seminars filosofie in Nederland. Ook geeft hij workshops aan organisatieadviseurs, artsen en apothekers en cursussen aan de Internationale School voor Wijsbegeerte.

.

Prof. dr. Frans de Haas is verbonden aan de Faculteit der Wijsbegeerte van de Universiteit Leiden. Zijn onderzoek richt zich op de receptiegeschiedenis van Aristoteles' wetenschapsfilosofie en philosophy of mind (i.c. De Ziel, Analytica Posteriora) in de Oudheid en de Middeleeuwen.

 

Toegang en aanmelden

Dit weekend maakt deel uit van de Basisopleiding Geschiedenis van de filosofie, en is ook los te volgen:

Arrangement 1: € 244,- (conferentie, koffie/thee, 2 x lunchbuffet, diner). Arrangement 2: € 289,- (arrangement 1 + hotelkamer en ontbijt). Upgraden naar een comfortkamer (2 persoons) is mogelijk tegen € 20,- bijbetaling.

Klik hier om aan te melden: AANMELDEN. In het scherm dat u krijgt te zien, graag uw gegevens invullen en uw cursus kiezen.

Digitale leeromgeving 

Na aanmelding krijgt u toegang tot de digitale leeromgeving. Hier treft u:
- Teksten en leesadvies. (Niet bij iedere conferentie of cursus worden teksten gelezen.) 
- Forum. Hier kunt u voor, tijdens en na de bijeenkomst ervaringen uitwisselen met medecursisten. U treft hier ook het mailadres van uw docenten