ISVW - Hotel | Internationale School voor Wijsbegeerte

Grote filosofen van de Romantiek

Filosofie in de 19e eeuw

Vooruitgang en tegengeluiden

AANMELDEN

Zaterdag 17 en Zondag 18 Maart  2012, aanvang 10.30 uur, einde 13.30 uur
Docent: Jan Flameling
Gastdocent: prof. dr. Frans Jacobs

NietzscheNieuwe technologie, nieuwe transportmiddelen, nieuwe wapens. Een nieuwe visie op de afkomst van de mens en nieuwe visies op het ontstaan en vergaan van samenlevingsvormen en maatschappijmodellen. Het begin van de negentiende eeuw blaakt van fris positivisme en zelfontplooiingskansen voor een ‘nieuwe mens’. De fysieke wereld wordt gedresseerd door natuurwetenschap en techniek, de sociale wereld moet volgen onder toezicht van sociale mechanica en historisch materialisme. Maar de werkelijkheid is weerbarstig en gaandeweg komen er barsten in de industriële en maatschappelijke vooruitgang. Van vrijheid naar vervreemding, van vooruitgangsgeloof naar cultuurpessimisme. Met de afnemende ambitie krimpt de filosofie van allesomvattende filosofische systemen tot een verzameling aforismen zonder metafysische eenheidspretentie.

Programma

Zaterdag

9.45 uur     Ontvangst
10.30 uur     Het Duitse idealisme
12.30 uur     Lunch
14.00 uur     Het positivisme van Comte en J.S. Mills
15.45 uur     Schopenhauer
18.00 uur     Diner
20.00 uur     Nietzsche
22.00 uur     Welkom aan de bar

Zondag

08.00 uur     Ontbijt
09.30 uur     Recapitulatie
10.00 uur     Prof. dr. F.C.L.M. Jacobs over Hegel
12.30 uur     Lunch
13.30 uur     Vragenuurtje (alleen voor deelnemers gehele basisopleiding)

Personalia

Jan Flameling

Jan Flameling studeerde wijsbegeerte in Groningen, Keulen, Berkeley en Amsterdam. In maart 1994 richtte hij het Filosofisch Bureau Ataraxia op. Sindsdien organiseert hij 'denkvakanties' in Griekenland en India en seminars filosofie in Nederland. Ook geeft hij workshops aan organisatieadviseurs, artsen en apothekers en cursussen aan de Internationale School voor Wijsbegeerte.

 

 

Frans JacobsProf. Dr. Frans Jacobs was vanwege de Stichting Socrates bijzonder hoogleraar in de wijsgerige antropologie en de grondslagen van het humanisme aan de Universiteit Leiden en is emeritus wijsgerige ethiek aan de Universiteit van Amsterdam.

 

Toegang en aanmelden

Dit weekend maakt deel uit van de Basisopleiding Geschiedenis van de filosofie, en is ook los te volgen:

Arrangement 1: € 244,- (conferentie, koffie/thee, 2 x lunchbuffet, diner). Arrangement 2: € 289,- (arrangement 1 + hotelkamer en ontbijt). Upgraden naar een comfortkamer (2 persoons) is mogelijk tegen € 20,- bijbetaling.

Klik hier om aan te melden: AANMELDEN. In het scherm dat u krijgt te zien, graag uw gegevens invullen en uw cursus kiezen.

Vrienden van de ISVW: korting

Digitale leeromgeving 

Na aanmelding krijgt u toegang tot de digitale leeromgeving. Hier treft u:
- Teksten en leesadvies. (Niet bij iedere conferentie of cursus worden teksten gelezen.) 
- Forum. Hier kunt u voor, tijdens en na de bijeenkomst ervaringen uitwisselen met medecursisten. U treft hier ook het mailadres van uw docenten

AANMELDEN