ISVW - Hotel | Internationale School voor Wijsbegeerte

Grote denkers van de Verlichting

Filosofie in de 17e en 18e eeuw

Zaterdag 28 & Zondag 29 Januari 2012 10.30 uur, einde 13.30 uur
Docent: Jan Flameling
G
astdocent: prof. dr. Wiep van Bunge

RousseauDe zeventiende eeuw is de puberteit van de moderne filosofie. Bacon, Galilei en Descartes in de eerste helft, Hobbes, Spinoza en Locke in de tweede helft maken de fysica mechanistisch en empirisch, de logica mathematisch en de ethica rationeel. De burgerlijke filosofie neemt ontslag als dienstbode van de feodale theologie. Godsdiensttwisten moe, begon men openlijk religieuze dogma’s met voeten te treden. Het succesvolle moderne mens- en wereldbeeld uit de natuurfilosofie draaide de zaken om: middeleeuwse theologische bolwerken werden moderne wetenschappelijke universiteiten met de theologische faculteit naast vele andere.

De gevolgen van het nieuwe mens- en wereldbeeld in de zeventiende eeuw werden verwerkt in de achttiende eeuwse Verlichting. De fysica brengt het doel van de wereld en de zin van het leven niet in kaart. Hoe wordt de moderne mens volwassen in een oneindig universum op een planeet bevolkt door gelijkwaardige, vrije medemensen? Rousseau, Hume, Montesquieu en Kant werpen licht op de vraag: ‘Welke logica brengt vrede, welke ethiek geeft zin?’

Programma

 
Zaterdag

9.45 uur     Ontvangst
10.30 uur     Overzicht van Galilei tot Kant
12.30 uur     Lunch
14.00 uur     Descartes’ zekerheid, Humes twijfel
15.45 uur     Montesquieu’s vrees voor staatsmacht, Leibniz’ optimisme
18.00 uur     Diner
20.00 uur     Kant
22.00 uur     Welkom aan de bar

Zondag

08.00 uur     Ontbijt
09.30 uur     Recapitulatie
10.00 uur     Prof. dr. W. van Bunge over Spinoza en de radicale Verlichting
12.30 uur     Lunch
13.30 uur     Vragenuurtje (alleen voor deelnemers gehele basisopleiding)

Personalia

Jan Flameling

Jan Flameling studeerde wijsbegeerte in Groningen, Keulen, Berkeley en Amsterdam. In maart 1994 richtte hij het Filosofisch Bureau Ataraxia op. Sindsdien organiseert hij 'denkvakanties' in Griekenland en India en seminars filosofie in Nederland. Ook geeft hij workshops aan organisatieadviseurs, artsen en apothekers en cursussen aan de Internationale School voor Wijsbegeerte.

 

Wiep van BungeProf. dr. Wiep van Bunge is decaan van de Faculteit der Wijsbegeerte van de Erasmus Universiteit in Rotterdam en hoogleraar Geschiedenis van de Wijsbegeerte. Tevens is hij verbonden aan het Erasmus Center for Early Modern History. Hij was van 2000 tot 2005 directeur van het NWO-onderzoeksprogramma The Early Enlightenment in the Dutch Republic: Cartesianism, Spinozism, Empiricism, 1650-1750. Zijn belangrijkste onderzoeksthema’s zijn de vroegmoderne ideeëngeschiedenis en de historische wortels en de filosofische relevantie van de Verlichting.

Toegang en aanmelden

Dit weekend maakt deel uit van de Basisopleiding Geschiedenis van de filosofie, en is ook los te volgen:

Arrangement 1: € 244,- (conferentie, koffie/thee, 2 x lunchbuffet, diner). Arrangement 2: € 289,- (arrangement 1 + hotelkamer en ontbijt). Upgraden naar een comfortkamer (2 persoons) is mogelijk tegen € 17,50 bijbetaling.

Klik hier om aan te melden: AANMELDEN. In het scherm dat u krijgt te zien, graag uw gegevens invullen en uw cursus kiezen.

Vrienden van de ISVW: korting

Digitale leeromgeving 

Na aanmelding krijgt u toegang tot de digitale leeromgeving. Hier treft u:
- Teksten en leesadvies. (Niet bij iedere conferentie of cursus worden teksten gelezen.) 
- Forum. Hier kunt u voor, tijdens en na de bijeenkomst ervaringen uitwisselen met medecursisten. U treft hier ook het mailadres van uw docenten.