ISVW - Hotel | Internationale School voor Wijsbegeerte

Het brein, een rondleiding door Rita Carter

Zondag 31 oktober. Aanvang 10.30 uur - einde 17.00 uur.

Key note speaker: Rita Carter. Co-referaat: Bert Keizer. (Voertaal: Engels) Rita Carter

'Rita Carter schreef de totale hersenencyclopedie. Het is een prachtig boek (…) waarin in prachtige platen de hersenen uit elkaar worden geplozen en waar inzichtelijk wordt gemaakt waar welk orgaantje zit en waarom.'
NRC

Aan de hand van honderden prachtige foto´s en illustraties legt de Britse breinkenner Rita Carter de functie van de verschillende delen van de hersenen uit. Moderne hersenscans maken steeds duidelijker hoe onze hersenen functioneren en disfunctioneren.Volgens Carter is neurobiologie daarom dé wetenschap van de 21ste eeuw. Naarmate de neurobiologie zich verder ontwikkelt, wordt duidelijk dat het oude filosofische begrip van de vrije wil haar beste tijd heeft gehad. Volgens Carter bestaat de vrije wil feitelijk niet. Wij denken dat we vrij beslissen over ons leven, terwijl aantoonbaar is dat de beslissingen al in een diepere, onbewuste laag in onze hersenen zijn genomen. De Nederlandse filosoof Bert Keizer denkt dat de vrije wil wel degelijk bestaansrecht heeft. Hij denkt dat de neurobiologen zich schuldig maken aan 'reductionisme'. Een gesprek tussen Keizer en Carter brengt helderheid.

Rita Carter is wetenschapsjournalist. Zij schrijft voor New Scientist, Daily Mail, The Daily Telegraph en The Indepent. Ze won twee maal de prijs van de medische journalistenassociatie en publiceerde onder meer Consciousness (Bewustzijn), Multiplicity, the New Science of Personality en Mapping the Mind.

Bert KeizerBert Keizer is arts en filosoof. Hij schreef onder meer Onverklaarbaar bewoond. Het wonderlijke domein van de hersenen.

Organisatie: ISVW i.s.m. Veen Magazines en NWT Magazine:

 NWT Magazine

Toegang:

80,- inclusief lunch 57,50 voor lezers van NWT Magazine. 

AANMELDEN

Programma (Nederlands)

10.00: Ontvangst met koffie/thee
10.30: Lezing door Rita Carter over de werking van het brein.
11.30 koffie/thee
11.45: Rita Carter over neurologie als de wetenschap van de 21st century. Wat zijn de gevolgen van neurologisch research voor 'oude concepten' als 'vrije wil', 'liefde' et cetera.
12.30: Lunch
14.00: Uw vragen aan Rita Carter
14.30: Lezing door Bert Keizer over neurologisch reductionism
15.15 Pauze, koffie
15.30 Forumdiscussie met Rita Carter, Bert Keizer en publiek
17.00 Einde en nazit aan de bar

Program (English)

10.00: Coffee/Tea
10.30: Lecture by Rita Carter on the functions of the brain.
11.30 Coffee/Tea
11.45: Rita Carter on neurology as science of the 21st century. What are the consequences of neurological research for 'old concepts' as 'free will', ‘love’ et cetera.
12.30: Lunch
14.00: questions and answers with Rita Carter
14.30: Lecture by Bert Keizer on neurologisch reductionism
15.15 Coffee/Tea

15.30 Discussion between Rita Carter and Bert Keizer
17.00 drinks at the bar