HET GOEDE HANDELEN
Ethiek
20 en 21 november 2010
Docent: Jan Flameling
Gastdocent: Prof. Dr. Frans Jacobs
De vraag ‘Hoe te leven?’is een zaak voor iedereen persoonlijk, maar is vanaf het begin ook één waar de filosofie zich mee bezighoudt. Door de eeuwen heen zijn er door filosofen verschillende antwoorden gegeven op de vraag naar het goede handelen.
In de ‘deugdenethiek’ draait het om het geleidelijk ontwikkelen van een goede levenshouding. De verstandige mens weet het juiste standpunt te kiezen tussen onbezonnen uitersten - moed ligt tussen roekeloosheid en lafheid. De ‘plichtethiek’ zoekt rationeel verantwoorde morele principes van waaruit het eigen leven vrij vormgegeven kan worden. Het ‘utilisme’ toetst een morele daad aan het nut ervan. Richt mijn daad kwaad aan? Hoeveel mensen worden gelukkig door mijn handelen. In de twintigste eeuw wordt – na de Holocaust – door Levinas een radicaal andere benadering voor ethische kwesties voorgesteld. ‘Luisteren naar het gelaat van de Ander’ hoort het uitgangspunt te zijn.
Programma
Zaterdag 20 november
10.30 uur: De teleologische benadering
Een gelukt leven (als doel), deugen of voortreffelijkheid van karakter tonen en de rol van verstandigheid in handelingssituaties
12.30 uur: Lunch
14.00 uur: De deontologische benadering
Handelen zoals het hoort - door vrijheid en autonomie van de wil, als redelijk wezen, de kategorische imperatief volgen.
15.30 uur: Pauze
15.45 uur: Vervolg
18.00 uur: Diner
20.00 uur: De utilistische benadering [Frans Jacobs]
Het utiliteitsbeginsel of beginsel van het grootste geluk, het vrijheidsbeginsel en het schadebeginsel, genoegens en welzijn
21.30 uur: Aan de bar
Zondag 21 november
09.30 uur: De ‘metafysische’ benadering
Leven en genieting, gevoeligheid en lijden, behoeftebevrediging en plaatsvervanging, luisteren naar het ‘gelaat van de Ander’
12.30 uur: Lunch
14.00 uur: Vragenuur
Personalia
Drs. Jan Flameling studeerde wijsbegeerte in Groningen, Keulen, Berkeley en Amsterdam. In maart 1994 richtte hij het Filosofisch Bureau Ataraxia op. Sindsdien organiseert hij ‘denkvakanties’ in Griekenland en India en seminars filosofie in Nederland. Ook geeft hij workshops aan organisatieadviseurs, artsen en apothekers en cursussen aan de Internationale School voor Wijsbegeerte.
Hij vat het als zijn taak op om samen met de deelnemers te onderzoeken wat de implicaties kunnen zijn van de opvattingen van hedendaagse denkers voor ons dagelijks leven.
(onderdeel van de Basisopleiding Systematiek van de Filosofie)
Kosten
Arrangement 1: € 223,- (cursus, koffie/thee, 2x lunchbuffet, diner incl. 2 drankjes)
Arrangement 2: € 263,- (arrangement 1 + overnachting & ontbijtbuffet)