ISVW - Hotel | Internationale School voor Wijsbegeerte

Hindoeïsme en boeddhisme

Zaterdag 15 en zondag 16 oktober

De twee Indiase filosofieën die het meest tot de westerse verbeelding spreken, zijn het boeddhisme en hindoeïsme. Vaak worden deze stromingen als elkaars tegenpolen gepresenteerd, maar de vraag is of dit waar is. Michel Dijkstra maakt u vertrouwd met de historische ontwikkeling van het hindoeïstische en boeddhistische denken. Daarnaast neemt hij het westerse beeld van deze stromingen onder de loep. Is er sprake van een objectieve weergave van de Indiase filosofie? Of hebben we ons eigen, romantische beeld geconstrueerd?

Prof. dr. Paul van der Velde richt zich op het probleem van de onvergankelijke kern van de mens, het ‘Zelf’ of ‘Atman’ in de vroege hindoeïstische teksten. Wie dit Zelf realiseert, kan volgens de Hindoe-filosofen spirituele verlossing vinden. Bovendien betoogt Van der Velde dat er al vroeg een levendige filosofische dialoog tussen Hindoes en boeddhisten gaande was.

Dr. Bruno Nagel benadrukt juist het radicale verschil tussen beide stromingen in hun denken over het Zelf. Zijn uitgangspunt vormt het werk van Nagarjuna, de grootste boeddhistische filosoof aller tijden, die niets van een onvergankelijke persoonlijkheidskern heel laat. Je moet juist het Zelf loslaten om verlicht te worden.

In een afsluitende forumdiscussie worden de belangrijkste verschillen tussen het hindoeïsme en boeddhisme kritisch tegen het licht gehouden.

Docent: drs. M. Dijkstra

Gastdocenten: prof. dr. Paul van der Velde (onder voorbehoud), dr. Bruno Nagel

 Programma

Zaterdag 15 oktober 2011

10.30 Michel Dijkstra: Inleiding en historisch overzicht. De ontwikkeling van de hindoeïstische en boeddhistische filosofie

12.30 Lunch

14.00 Paul van der Velde: De problematiek van het ‘Zelf’ in de vedische geschriften

15.30 Koffie/theepauze

16.45 Vervolg

17.15 Aperitief

18.00 Diner

20.00 Michel Dijkstra: De westerse receptie van de Indiase filosofie: zuiver beeld of projectie?

21:30 Welkom aan de bar

Zondag 16 oktober 2011 

9.30 Bruno Nagel: De problematiek van het ‘Zelf’ in het boeddhisme

10.45 Koffie/theepauze

11.00 Vervolg

11.45 Bruno Nagel en Michel Dijkstra: forum en afsluiting

12.30 Lunch

Personalia

Michel Dijkstra

Drs. Michel Dijkstra is filosoof en journalist. Artikelen van zijn hand verschenen onder andere in Filosofie Magazine en het dagblad Trouw. Daarnaast publiceerde hij Oosterse filosofie in een notendop en de bloemlezing Bij Lao Tsé op de thee bij uitgeverij Prometheus. Onlangs verscheen de inleiding Zenboeddhisme. De kunst van het loslaten (Ambo).

prof. dr. Paul van der VeldeProf. dr. Paul van der Velde studeerde Indiase talen en culturen in Utrecht en Leiden. Hij promoveerde in 1993 op een studie naar de esthetica rond de god Krishna. Sinds 1997 doceert hij Hindoeïsme en Boeddhisme aan de Radboud universiteit in Nijmegen. Hij begeleidt verder studiereizen naar Azië, naar India, Sri Lanka, Nepal, Tibet, Bhutan, China, Mongolië, Japan, Korea, Vietnam, Laos, Cambodja, Thailand en Myanmar.

Bruno NagelDr. Bruno Nagel studeerde filosofie, theologie, godsdienstwetenschappen en Indo-Iraanse talen en culturen. Hij was tot 2000 docent vergelijkende wijsbegeerte aan de Universiteit van Amsterdam. Hij promoveerde op de Indiase wijsgeer Abhinavagupta en schreef artikelen over hindoeïstische en boeddhistische wijsbegeerte. Ook publiceerde hij over Meister Eckhart, onder meer in verhouding tot het zenboeddhisme. Zijn aandacht gaat vooral uit naar het grensgebied van filosofie en spiritualiteit.

Toegang

Toegang: Arrangement 1: € 244,- (conferentie, koffie/thee, 2 x lunchbuffet, diner met 2 drankjes en reader).
Arrangement 2: € 289,- (arrangement 1 + standaard hotelkamer en ontbijt).

Upgraden naar een comfortkamer in de nieuwe hotelvleugel (met o.a flatscreen en balkon) is, onder voorbehoud van beschikbaarheid van kamers, mogelijk tegen bijbetaling van € 17,50 per nacht. Indien u dit wenst, dan dit graag even vermelden op het aanmeldformulier.

klik hier om aan te melden: AANMELDEN. In het scherm dat u krijgt te zien, graag uw gegevens invullen en uw cursus kiezen.

Digitale leeromgeving 

Na aanmelding krijgt u toegang tot de digitale leeromgeving. Hier treft u:
- Teksten en leesadvies. (Niet bij iedere conferentie of cursus worden teksten gelezen.)