ISVW - Hotel | Internationale School voor Wijsbegeerte

Humanistische filosofie: gelijkheid & het bestaande

Zaterdag 2 en zondag 3 maart 2013

Aanvang za. 10.30 uur - einde zo. 12.30 uur met afsluitende lunch

Handen van de humanist Desiderius Erasmus

Dit weekend verdiepen we de postulaten gelijkheid en het bestaande. We vertrekken na een inleiding met een doordenking over de wereldopvatting van Lucretius. Vertaler van het beroemde Leerdicht De Natuur van de dingen Piet Schrijvers werpt licht op de aspecten van een bestaande wereld. In het verlengde hiervan expireerden we aan de hand van het denken van Jaap van Praag met het onderscheid tussen beleving en beschouwing. In de middag verheldert filosoof Marieke Borren het onderscheid tussen gelijkheid en gelijkwaardigheid, en legt de verbinding met het denken van Simone de Beauvoire en Hannah Arendt. 

Zaterdagavond neemt componist, schrijver en musicoloog Leo Samama de deelnemers mee op een luistercollege door de westerse muziek aan de hand van het thema Gelijkheid. Hoe speelt dit een rol in de muziek?            Zondagochtend neemt filosoof Leon Heuts ons mee in de emancipatiestrijd van Mary Wollstonecraft. We eindigen het weekend met een verkenning van de wortel van het denken over gelijkheid: de menselijke waardigheid. Wat is de betekenis van dit essentiële humanistische begrip en welke opvattingen hierover zijn binnen de wijsbegeerte te vinden?

 Net als het voorgaande weekend worden inhoudelijke en actieve programmaonderdelen met elkaar afgewisseld en komen verschillende kennoties uit zowel de humanistische als de wijsgerige traditie op deskundige wijze aan bod.

Programma

Klik op onderstaande button voor het volledige programma

Programma

Over de hoofddocent 

Martijn RozingMartijn Rozing studeerde aan de Universiteit voor Humanistiek (UvH). Hij werkte als onderzoeker bij de UvH en heeft lesgegeven op o.a. de Vrije Hogeschool, onder andere op het gebied van levenskunst, filosofie, cultuur en psychologie. Aan de hogeschool van Rijswijk verzorgde hij ethieklessen. Momenteel is hij werkzaam als programmamedewerker bij het Humanistisch Verbond. Daarnaast verzorgt hij cursussen over het humanisme en de filosofische levenskunst.

Gastdocenten:

Piet Schrijvers (1939) is vertaler en essayist, emeritus hoogleraar Latijnse taal- en letterkunde (Leiden) en lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. Hij vertaalde het beroemde leerdicht De natuur van de dingen van de Romeinse dichter Lucretius (99-55 vC). Hij is ook de vertaler van Vergilius' Georgica, Aeneas en Horatius' Verzamelde gedichten.

Marieke Borren (1974) is humanisticus thans werkzaam als Universitair Docent in de praktische filosofie aan de universiteit Groningen, in het bijzonder politieke en cultuurfilosofie. Ze promoveerde in 2010 aan de UvA op de politieke filosofie van Hannah Arendt. Haar aandachtsgebieden zijn o.a. ‘politieke fenomenologie’, feministische theorie en filosofische antropologie.

Leo Samama (1951) is componist, schrijver en docent. Hij was jarenlang directeur van het Nederlands Kamerkoor. Na zijn studie muziekwetenschappen doceerde hij o.a. aan de Universiteit Utrecht en de Conservatoria van Utrecht en Den Haag. Hij heeft meerdere composities op zijn naam staan. Naast zijn geschreven werk publiceerde hij diverse boeiende hoorcolleges over componisten en De taal van muziek.

Leon Heuts (1969) is redacteur van Filosofie Magazine. Hij studeerde  journalistiek en filosofie in Tilburg. Een aantal jaar geleden ontwikkelde en doceerde Leon de Basisopleiding systematiek van de filosofie bij de ISVW. Vorig jaar verscheen van hem, met co-auteur Herman de Regt, De Filosofie Twittercanon waarin de kerngedachten van de grote filosofen in 140 karakters worden weergegeven.

Aanmelden

Arrangement1: € 265,- (incl. diner met wijn, 2 x lunchbuffet, koffie/thee en reader)

Arrangement 2: € 310,- (arr.1 + standaard hotelkamer.)

Humanistisch VerbondLeden van het Humanistisch Verbond krijgen 15 euro korting op beide arrangementen. Nog geen lid van het Humanistisch Verbond? U kunt al lid worden voor 5 euro per maand.

Upgraden naar een comfort kamer (met o.a. flatscreen en balkon) is, onder voorbehoud van beschikbaarheid van kamers, mogelijk tegen bijbetaling van € 17,50 per nacht. Indien u dit wenst, dan dit graag even vermelden op het aanmeldformulier.

Aanmelden

In het scherm dat u krijgt te zien, graag uw gegevens invullen en uw cursus en arrangement kiezen.