ISVW - Hotel | Internationale School voor Wijsbegeerte

Humanistische filosofie: natuurlijkheid & het dynamische

Handen van de humanist Desiderius ErasmusZaterdag 13 en zondag 14 april 2013

Aanvang za. 10.30 uur - einde zo. 12.30 uur met afsluitende lunch

Het derde weekend staat in het teken van de postulaten natuurlijkheid en dynamisch. We staan stil bij een belangrijke omwenteling in het westerse denken: de ontdekking van de evolutietheorie. De verklaring voor de herkomst van de mens, een uit lagere diersoorten geëvolueerd wezen, heeft de kijk op onszelf radicaal verandert.

Deze kijk en de vragen naar de natuur en de bestemming van de mens worden dit weekend verkent. We frissen onze kennis over de evolutietheorie van Darwin op en verdiepen ons in diens (geestelijke) erfgenamen, waaronder Friedrich Nietzsche maar ook Frans de Waal. Op zaterdagmiddag onderzoeken we met filosoof Pouwel Slurink vragen rondom de sociale biologie en de evolutionaire ethiek. Op welke manier schuilt het morele in onze biologische natuur? Op welke manier kunnen inzichten uit het evolutionaire denken ons helpen bij het inrichten van een goede samenleving? Aan het einde van de middag onderzoeken we een andere betekenis het begrip natuurlijkheid door dit te contrasteren met het begrip cultuur. Door het vergelijken van het westerse, modernistische, denken met het oosterse, wabi-sabi-denken, ervaren we verschillende dimensies van het begrippenpaar natuur – cultuur. Op de zaterdagavond besteden we in een interactief college aandacht aan Retorica en de kunst van het spreken. Wat komt kijken bij het juiste spreken; die belangrijke bouwsteen van bildung? Op zondag behandelen met filosoof Marius de Geus het begrip duurzaamheid en welke actuele vragen en uitdagingen hiermee samenhangen voor ons moderne mensen.

Programma

Het programma is nog niet in detail bekend.

Over de hoofddocent 

Martijn RozingMartijn Rozing studeerde aan de Universiteit voor Humanistiek (UvH). Hij werkte als onderzoeker bij de UvH en heeft lesgegeven op o.a. de Vrije Hogeschool, onder andere op het gebied van levenskunst, filosofie, cultuur en psychologie. Aan de hogeschool van Rijswijk verzorgde hij ethieklessen. Momenteel is hij werkzaam als programmamedewerker bij het Humanistisch Verbond. Daarnaast verzorgt hij cursussen over het humanisme en de filosofische levenskunst.

Gastdocenten:

Pouwel Slurink (1958) studeerde filosofie in Nijmegen, met als hoofdvak ethiek. Zijn scriptie verscheen in 1989 als Natuurlijke selectie en de tragiek van de menselijke idealen. Bij de afdeling wetenschapsfilosofie schreef hij een reeks filosofische artikelen plus een proefschrift, Why some apes became humans (2002). Zijn teksten en colleges gaan dikwijls over de interactie tussen wetenschap en filosofie. Hij doceert aan verschillende instellingen over filosofie, wetenschap en aanverwante onderwerpen.

Marius de Geus (1954) studeerde politieke wetenschappen in Leiden, waar hij sinds 1977 werkt als universitair docent en onderzoeker. In 1989 promoveerde hij op Organisatietheorie in de politieke filosofie.

Hij houdt zich vooral bezig met duurzame economie en 'groene' politieke theorieën. Tot 2005 was De Geus lid van GroenLinks.

Hij publiceerde onder meer 'Politiek, milieu en vrijheid' (1993), 'Ecologische utopieën' (1996), 'De bevrijding van het landschap' (met Thomas van Slobbe, 2001), en 'The End of Over-consumption' (2003).

Aanmelden

Arrangement1: € 265,- (incl. diner met wijn, 2 x lunchbuffet, koffie/thee en reader)

Arrangement 2: € 310,- (arr.1 + standaard hotelkamer.)

Humanistisch VerbondLeden van het Humanistisch Verbond krijgen 15 euro korting op beide arrangementen. Nog geen lid van het Humanistisch Verbond? U kunt al lid worden voor 5 euro per maand.

Upgraden naar een comfort kamer (met o.a. flatscreen en balkon) is, onder voorbehoud van beschikbaarheid van kamers, mogelijk tegen bijbetaling van € 17,50 per nacht. Indien u dit wenst, dan dit graag even vermelden op het aanmeldformulier.

Aanmelden

In het scherm dat u krijgt te zien, graag uw gegevens invullen en uw cursus en arrangement kiezen.