ISVW - Hotel | Internationale School voor Wijsbegeerte

Humanistische filosofie: redelijkheid & het toevallige

Zaterdag 15 en zondag 16 juni 2013

Aanvang za. 10.30 uur - einde zo. 12.30 uur met afsluitende lunch

Handen van de humanist Desiderius ErasmusHet laatste weekend van de opleiding staat in het teken van kardinale postulaten redelijkheid en toevallig. Kritische denk is in onze tijd onontbeerlijk om je weg door het complexe bestaan te vinden. Maar wat doen we eigenlijk als we denken?

Op zaterdag staan we met Joep Dohmen stil bij bildung en oproep van o.a. Peter Bieri het eigeven leven ter hand te nemen. Naast redelijkheid komt vrijheid als centraal thema ook weer onder de aandacht. Tegenover het optimisme van de bildung staat de ervaring van de toevalligheid met in haar verlengde de zinloosheid. Aan de hand van o.a. Martha Nussbaum belichten we de ervaring van het tragische.

Op zondag spreekt Jan Bransen over wat het betekent om te denken. Denken blijkt niet zo zeer een individuele aangelegenheid als ook een sociale. Zo valt de dialoog te beschouwen als een vorm van denken. Daarbij verschijnt redelijkheid niet hoofdzakelijk als een vermogen tot rationaliteit, maar vooral ook als een morele deugd.  

Programma

Klik op onderstaande button voor het programma

Programma

Over de hoofddocent 

Martijn RozingMartijn Rozing studeerde aan de Universiteit voor Humanistiek (UvH). Hij werkte als onderzoeker bij de UvH en heeft lesgegeven op o.a. de Vrije Hogeschool, onder andere op het gebied van levenskunst, filosofie, cultuur en psychologie. Aan de hogeschool van Rijswijk verzorgde hij ethieklessen. Momenteel is hij werkzaam als programmamedewerker bij het Humanistisch Verbond. Daarnaast verzorgt hij cursussen over het humanisme en de filosofische levenskunst.

Gastdocent

Joep Dohmen is hoogleraar theoretische en praktijkgerichte ethiek aan de Universiteit voor Humanistiek.

Aanmelden

Arrangement1: € 265,- (incl. diner met wijn, 2 x lunchbuffet, koffie/thee en reader)

Arrangement 2: € 310,- (arr.1 + standaard hotelkamer.)

Humanistisch VerbondLeden van het Humanistisch Verbond krijgen 15 euro korting op beide arrangementen. Nog geen lid van het Humanistisch Verbond? U kunt al lid worden voor 5 euro per maand.

Upgraden naar een comfort kamer (met o.a. flatscreen en balkon) is, onder voorbehoud van beschikbaarheid van kamers, mogelijk tegen bijbetaling van € 17,50 per nacht. Indien u dit wenst, dan dit graag even vermelden op het aanmeldformulier.

Aanmelden

In het scherm dat u krijgt te zien, graag uw gegevens invullen en uw cursus en arrangement kiezen.