ISVW - Hotel | Internationale School voor Wijsbegeerte

Lichaam versus ziel: 1-0

Zeitgeist

Zaterdag 21 en zondag 22 april

Docenten: prof. Frans de Haas, Bert Keizer en Erno Eskens

De ziel kwakkelt. Steeds meer mensen raken het geloof erin kwijt. Dit weekend laten Frans de Haas, Bert Keizer en Erno Eskens zien hoe de ziel nog wel denkbaar is.

Paarden van PlatoDe Griekse filosoof Plato benadert de ziel met de metafoor van de wagenmenner (de ratio) met een span gevleugelde paarden. Het witte paard, de emoties, kan de menner gemakkelijker in het gareel houden dan het zwarte paard, de driften. Het drietal is wel te localiseren in het lichaam, maar maken er geen deel van uit. Bij Aristoteles zijn ziel en lichaam twee kanten van dezelfde medaille geworden. Bij alles wat de mens doet zijn lichaam èn ziel betrokken. Aristoteles heeft moeite om de ratio het laatste woord te kunnen geven. Na vele eeuwen waarin religies de ziel bewaakten en de geest zichzelf superieur boven het lichaam dacht, heeft het neuroreductionisme van onze tijd de kaarten opnieuw geschud. De ziel valt ten prooi aan het lichaam: zelfs bewustzijn en vrije wil lijken illusies. Lichaam-ziel 1-0. Hoe is de ziel nu nog te denken? Kan het nog gelijkspel Waar blijft de ziel worden?

Programma

Zaterdag 21 april

9.45 uur: Ontvangst met koffie/thee

10.30 uur: Prof. Frans de Haas over de ziel bij plato

11.15 uur: Koffie/thee

11.30 uur: Frans de Haas over de ziel van Aristoteles. Gaat meer over functies.

12.00 uur: Lunch

14.00 uur: Erno Eskens over de verbeelding van de ziel in filosofische teksten, mythen, schilderijen, stadsplannen, tuinontwerpen en dierentuinen.

15.15 uur: Koffie/thee

15.30 uur: Vervolg

17.00 uur: Nazit aan de bar

18.30 uur: Dinerbuffet

19.30 uur: Verdieping van Rousseaus zielsopvatting

 

Zondag

9.30 uur: Bert Keizer over de ziel in onze tijd.

10.30 uur: Koffie/thee

11.30 uur: Nagesprek

12.30 uur: afsluitende lunch

 

Erno EskensErno Eskens is hoofd van het cursusinstituut van de ISVW. Hij was eerder hoofdredacteur van Filosofie Magazine en publiceerde onder meer een Filosofische reisgids voor Nederland en Vlaanderen en Democratie voor dieren.  Op dit moment werkt hij aan een proefschrift over de paarden van Plato.

Frans de HaasFrans de Haas (1963) studeerde Klassieke Talen in Leiden, waar hij ook het doctoraat behaalde in de Antieke Wijsbegeerte (1995). Verder was hij Akademie-onderzoeker aan de Universiteit Utrecht (1997-2000), en universitair docent Antieke en Middeleeuwse Wijsbegeerte aan de Universiteit Nijmegen (2000-2002). Sinds 2003 is hij hoogleraar in de Antieke en Middeleeuwse Wijsbegeerte aan de Universiteit Leiden.

Bert KeizerBert Keizer is filosoof en verpleeghuisartst. Hij is tevens auteur van het boek over de ziel dat verschijnt bij de Maand van de filosofie.

 

Toegang:

Arrangement 1: € 244,- (conferentie, koffie/thee, 2 x lunchbuffet, diner). Arrangement 2: € 289,- (arr. 1 + standaard hotelkamer en ontbijt).

Vrij NederlandBij inschrijving van deze cursus ontvangt u een proefabonnement van vier nummers op Vrij Nederland (stopt automatisch).
Vrij Nederland is medeorganisator van de Zeitgeist- reeks.

Upgraden naar een comfortkamer in de nieuwe hotelvleugel (met o.a. flatscreen en balkon) is, onder voorbehoud van beschikbaarheid van kamers, mogelijk tegen bijbetaling van € 17,50 per nacht. Indien u dit wenst, dan dit graag even vermelden op het aanmeldformulier.

Aanmelden

In het scherm dat u krijgt te zien, graag uw gegevens invullen en uw cursus en arrangement kiezen.