ISVW - Hotel | Internationale School voor Wijsbegeerte

Maarten Doorman

Maarten DoormanMaarten Doorman is filosoof, criticus, dichter en essayist. Hij is bijzonder hoogleraar Journalistieke Kritiek van Kunst en Cultuur aan de Universiteit Amsterdam vanwege Stichting de Volkskrant en doceert cultuurfilosofie aan de Universiteit Maastricht. Recente boeken zijn Art in Progress. A Philosophical Response to the End of the Avant-Garde (2003), De romantische orde (2004), Paralipomena. Opstellen over kunst, filosofie en literatuur (2007) en Denkers in de grond. Een homerun langs 40 graven (met foto's van F. Beckmans).

Doorman studeerde cum laude af op het pessimisme van Arthur Schopenhauer en promoveerde op het boek Steeds mooier. Over vooruitgang in de kunst (1994). Hij was o.a. redacteur van het literaire tijdschrift Hollands Maandblad en van het filosofische tijdschrift KRISIS. Daarnaast schreef hij over filosofie, literatuur en geschiedenis voor NRC Handelsblad (1987-2005), Vrij Nederland (1988-1990) en de Volkskrant (1993-95) waarvan hij sinds 2006 weer medewerker is. Doorman was te gast bij vele radioprogramma's en jarenlang vast panellid bij VPRO's tv-programma Zeeman met boeken. Verder publiceerde hij zes dichtbundels, zijn poezie verscheen in tientallen bloemlezingen.

Van 2000 tot 2004 was Doorman bijzonder hoogleraar Literaire Kritiek aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Zijn oratie aan de Universiteit van Amsterdam Kiekertak en Klotterbooke(2005) gaf een nieuwe impuls aan het canondebat. Doorman is columnist van HUMAN, medewerker van Filosofie Magazine, lid van de Museumcommissie van het Centraal Museum Utrecht, bestuurslid van de Pierre Bayle Stichting en de Stichting P.C. Hooftprijs en voorzitter van het bestuur van het Nieuw Ensemble.