ISVW - Hotel | Internationale School voor Wijsbegeerte

Beroepsopleiding moreel beraad. Gespreksleiderschap, theorie en implementatie

Vanaf 20 en 21 januari 2014

Beroepsopleiding moreel beraad Moreel beraad is een overkoepelend begrip voor diverse vormen van systematische, ethische reflectie op concrete ervaringen waarbij verschillende methodes worden gebruikt. Er is een groeiende behoefte om te reflecteren op de ethische kanten van het werk in allerlei sectoren van de samenleving, zoals de gezondheidszorg en het onderwijs. Steeds meer professionals en organisaties lopen tegen diverse morele vraagstukken op en hebben behoefte om expertise op te bouwen om daar methodisch mee om te kunnen gaan.

De beroepsopleiding moreel beraad omvat in totaal tien dagen, bestaande uit vijf modules van twee dagen (maandag 3 dagdelen en dinsdag 2 dagdelen) in de periode van februari tot juni 2013. De opleiding bestaat uit een afwisselende combinatie van theoretische achtergronden, van moreel beraad en het zelf leren begeleiden van een moreel beraad.

Theorie en praktijk worden duidelijk met elkaar verbonden in deze beroepsopleiding. Diverse vormen van moreel beraad worden getraind (zoals de processtappen in moreel beraad, de morele dilemmamethode en de socratische dialoog). Voorts wordt ingezoomd op vaardigheden als: doorvragen, dialogisch onderzoek, omgaan met emoties, verdieping van het onderzoek, en de houding en rollen van een gespreksleider. Specifieke aandacht zal gegeven worden aan organisatie, implementatie en evaluatie van moreel beraad.

Moreel beraad Na het volgen van de beroepsopleiding heeft u voldoende ervaring om groepen moreel beraad te begeleiden. Voorts beschikt u over voldoende theoretische achtergrond informatie over moreel beraad en praktische informatie over het inplannen van moreel beraad in uw werksituatie.

De opleiding wordt gegeven door Dick Kleinlugtenbelt (centrale coördinator) in samenwerking met Bert Molewijk, Margreet Stolper en Guy Widdershoven vanuit afdeling Metamedica van het VUmc te Amsterdam.

Uw groep bestaat uit minimaal 7 en maximaal 16 mensen.

Data

Maandag 20 en dinsdag 21 januari 2014

Maandag  3 en dinsdag 4 maart 2014 

Maandag 7 en dinsdag 8 april 2014

Maandag 12 en dinsdag 13 mei 2014

Maandag 16 en dinsdag 17 juni 2014

Klik op de onderstaande button voor het programma

Programma

Opleidingsleiders

Dick KleinlugtenbeltDick Kleinlugtenbelt is socioloog en filosoof. Hij werkt als senior beleidsmedewerker kwaliteit en ethiek in de Geestelijke Gezondheidszorg. Op diverse plekken geeft hij lezingen en cursussen op het gebied van levenskunst en ethiek. Hij begeleidt socratische gesprekken en verzorgt trainingen gespreksleider moreel beraad, onder meer bij het VU-Medisch Centrum. Met anderen leidt hij het filosofisch café in Arnhem. Hij is voorzitter van de VFP (Vereniging voor Filosofische Praktijk). Hij publiceerde de boeken Mensbeelden en levenskunst en Levenskunst. Bevriend raken met jezelf en de ander.

Bert Molewijk (1966) is universitair docent moreel beraad en klinische ethiek. Hij werkt bij de afdeling metamedica van het VU Medisch Centrum in Amsterdam. Hij is senior researcher en programmaleider Moreel Beraad. Hij werkt halftijds als hoogleraar klinische ethiek aan het Center for Medical Ethics (SME) van de University van Oslo (UIO).

Margreet StolperMargreet Stolper is verbonden aan het VU- Medisch centrum.

Guy Widdershoven Guy A.M. Widdershoven (1954) is hoogleraar Filosofie en Medische Ethiek, hoofd van de afdeling Metamedica van het VU-MC en senior researcher bij het EMGO van VU-MC. Hij publiceerde artikelen en boeken over (de toepassingen van) hermeneutische ethiek, moreel beraad and ethiek van chronische zorg. Zijn onderzoeksveld beslaat: autonomie in de chronische zorg, dwang in de psychiatrie, evaluatie van moreel beraad, ethische kwesties rond het einde van het leven en genetica. Hij is wetenschappelijk directeur van Netherlands School of Primary Care Research (CaRe) and president van de European Association of Centers of Medical Ethics (EACME).

Aanmelding

Totaal € 4995,- bestaande uit € 3457,75 opleidingskosten voor vijf bijeenkomsten van elk vijf dagdelen en € 1583,75 voor logies en verblijf (vijf diners met wijn, vijf overnachtingen in een comfortkamer met ontbijt, 10 maal lunch en koffie/thee).

Aanmelden

In het scherm dat u krijgt te zien, graag uw gegevens invullen en uw cursus en arrangement kiezen.

Digitale leeromgeving 

Na aanmelding krijgt u toegang tot de digitale leeromgeving. Hier treft u:
- Teksten en leesadvies. (Niet bij iedere conferentie of cursus worden teksten gelezen.) 
- U treft hier ook het mailadres van uw docent(en).

Accreditaties

Deze ISVW-opleiding is geaccrediteerd door

Cedeo

ANVW

NRTO

 

Accreditaties

Cedeo ANVW

CRKBO

NRTO