ISVW - Hotel | Internationale School voor Wijsbegeerte

Vijf filosofische disciplines:

Vijf filosofische disciplinesDonderdag 27 december t/m zondag 30 december

NRC Academie

Filosofie is de kunst van het analyseren en van het trekken van grenzen. De Grieken noemden dat krinein (letterlijk: snijden of onderscheiden). Ons woord ‘kritiek’ is hiervan afgeleid. In deze NRC academie oefenen we om kritisch onderscheid te maken aan tussen zin/onzin, ethisch/onethisch, gezond idealistisch/gevaarlijk utopisch, schoonheid/kitsch.  

ISVW in de sneeuwU verblijft op Landgoed ISVW, gelegen aan de rand van de Leusderheide. U geniet van uitstekende maaltijden, ontmoet geestverwanten en maakt via de beste docenten kennis met de hoofdgebieden van de filosofie. De week begint op donderdag om 10.30 uur (inchecken mogelijk van 9.30 uur) en eindigt zondag rond 16.00 uur.

Programma

Elke dag staat een nieuwe discipline centraal. In de avonden bespreken we de kunstfilosofie.

Donderdag: Wat kan ik weten? De grens tussen zin en onzin. Wetenschapsfilosofie met prof. Jan Bransen. Donderdagavond: De grens tussen schoonheid en kitsch met Arthur D' Ansembourg.

Vrijdag: Wat moet ik doen? De grens tussen ethisch en onethisch. Ethiek met prof. Martin van Hees. Vrijdagavond: Esthetica en kunstfilosofie. De relatie tussen het schone en het goede met drs. Arthur D' Ansembourg.

Zaterdag: Wat mag ik hopen? De grens tussen een gezond ideaal en een gevaarlijke utopie. Politieke filosofie met prof. Hans Achterhuis. Zaterdagavond: De relatie tussen kunst en politiek met Arthur D' Ansembourg.

Zondag: Wat is de mens? Over de grens tussen het mensen- en het dierenrijk. Filosofische antropologie met drs. Erno Eskens. Lees verder...

Klik op onderstaande button voor het volledige programma

Programma

Aanmelden

€ 825,- euro. (incl. 3 x standaard hotelkamer met ontbijt, 3 x diner met wijn, 4 x lunch, koffie/thee, reader).

Upgraden naar een comfort kamer (met o.a. flatscreen en balkon) is, onder voorbehoud van beschikbaarheid van kamers, mogelijk tegen bijbetaling van € 17,50 per nacht. Indien u dit wenst, dan dit graag even vermelden op het aanmeldformulier.

Aanmelden

In het scherm dat u krijgt te zien, graag uw gegevens invullen en uw cursus en arrangement kiezen.

Personalia

Jan BransenProf. Jan Bransen schreef onder meer Word zelf filosoof en Ironie en filosofie. Hij werkt nu aan boek over zin en onzin met de titel Laat je niets wijsmaken. Over de macht van experts en de kracht van gezond verstand.

Hans AchterhuisProf. Hans Achterhuis is emeritus hoogleraar politieke filosofie van de Universiteit Twente. Op dit moment is hij ‘denker des vaderlands’.  Hij schreef meerdere invloedrijke boeken over idealisme en utopisme, waaronder Politiek van goede bedoelingen, De erfenis van de utopie, Met alle geweld en De utopie van de vrije markt.

Martin van HeesProf. Martin van Hees is decaan van de Faculteit Wijsbegeerte van de Rijksuniversiteit Groningen en hoogleraar ethiek en politieke theorie. Hij is tevens bestuursvoorzitter Internationale School voor de Wijsbegeerte (ISVW) en redacteur van Economics and Philosophy (Cambridge University Press).

Erno EskensErno Eskens is hoofd van het cursus- en opleidingsinstituut van de Internationale School voor Wijsbegeerte. Hij was eerder hoofdredacteur van Filosofie Magazine en publiceerde onder meer de Filosofische Reisgids voor Nederland en Vlaanderen, Filosofen lexicon, Dit is Lyotard, en Democratie voor dieren. Inmiddels legt hij de laatste hand aan een proefschrift over veranderende mens- en diervisies.

Arthur D 'AnsembourgArthur D' Ansembourg (1960) studeerde filosofie aan de Universiteit in Amsterdam, daarna te München. Later was hij als onderzoeker en als docent verbonden aan de Universiteit Tilburg. Sinds 2002 is hij werkzaam in het volwassenen onderwijs en geeft hij voornamelijk cursussen esthetica en kunstfilosofie. Daarnaast begeleidt hij sokratische gesprekken en geeft hij dilemma-trainingen.

Locatie

Internationale School voor Wijsbegeerte,
Dodeweg 8,
3832 RD Leusden.
Tel. 033-4650700

Routebeschrijving