ISVW - Hotel | Internationale School voor Wijsbegeerte

NRC Academie -- Wat je denkt, ben je zelf

Maandag 25 februari t/m vrijdag 1 maart 2013
Aanvang ma. 10.30 uur – einde vrij. 12.30 met afsluitende lunch

Organisatie: NRC-Academie & Internationale School voor Wijsbegeerte

Wie regisseur wil zijn van het eigen leven heeft op zijn minst enige zelfkennis nodig.  Maar hoe kom je tot die zelfkennis? Deze vraag staat centraal in deze filosofische NRC-academie.  Erno Eskens en Joep Dohmen bespreken de historische ontwikkeling van het zelf en laat zien hoe wij ons eigen zelfbeeld kunnen stileren. Frank Meester bespreekt het nut van ijdelheid. Harry Kunneman staat stil bij ons ‘dikke ik’. Lijden wij aan identiteitsobesitas? Christien Brinkgreve legt uit waarom ons zelfbeeld altijd door de ogen van de ander tot stand komt. Tot slot staan gaan we op zoek naar manieren ons zelfbeeld te stileren en tegelijk een integer, coherent persoon te blijven.

U verblijft van maandag tot en met vrijdag op Landgoed ISVW en krijgt les van ervaren filosofiedocenten. Verder geniet u van uitstekende maaltijden, ontmoet u geestverwanten en kunt u wandelen in de uitgestrekte bossen rond de Internationale School voor Wijsbegeerte (ISVW). De week begint op maandag 10.30 uur en eindigt op vrijdag rond 12.30 uur met een afsluitende lunch.

Programma

Klik op onderstaande button voor het definitieve programma

Programma

Docenten

Christien BrinkgreveChristien Brinkgreve is hoogleraar sociale wetenschappen aan de Universiteit Utrecht. Ze publiceerde onder meer het boek De ogen van de ander. De sociale bronnen van zelfkennis. Ze geeft regelmatig cursussen over autobiografisch schrijven. Onlangs verscheen haar boek Het verlangen naar gezag. Ze had tien jaar een column op de achterpagina van NRC Handelsblad.

Joep DohmenJoep Dohmen is hoogleraar theoretische en praktijkgerichte ethiek aan de Universiteit voor Humanistiek.

 

Erno Eskens

 

Erno Eskens is filosoof en politicoloog en verbonden aan de ISVW. Hij werkte lange tijd bij Filosofie Magazine, waar hij ook hoofdredacteur was. Hij publiceerde meerdere boeken werkt op dit moment aan een proefschrift over het dierlijke in menselijke zelfbeelden.

 

Harry KunnemanHarry Kunneman is socioloog en filosoof. Hij is hoogleraar aan de Universiteit voor Humanistiek en publiceerde een tiental boeken op het gebied van de filosofie van de menswetenschappen, in het bijzonder het postmoderne denken. Zijn huidige onderzoek is vooral gericht op vragen rond postmoderne moraliteit, kritische menswetenschap en de vernieuwing van het hedendaagse humanisme.

 

Frank MeesterFrank Meester is filosoof, schrijver en muzikant. Samen met zijn broer Maarten schreef hij onder meer Meesters in de filosofie (2005) en Meesters in het hier en nu (2012). Met Marli Huijer schreef hij Goudmijn van het denken (2012). In 2010 verscheen zijn Zie mij. Filosofie van de ijdelheid. Meester publiceerde met regelmaat in onder meer Filosofie Magazine, de Volkskrant. Hij is verbonden aan het lectoraat Filosofie en Beroepspraktijk van de Haagse Hogeschool.

Miriam van Reijen

Miriam van Reijen promoveerde op een boek over Spinoza en is kenner van de Stoïcijnse filosofie. Zij publiceerde onder meer het boek Filosoferen over emoties en een collegebox Stoïcijnse levenskunst. Ze is hoofddocent van de basisopleiding Filosofie in de Praktijk van de ISVW.

 

 

Aanmelden

€ 895,- (incl. koffie/thee, 5 x lunchbuffet, 4 x diner met wijn, 4 x standaard hotelkamer met ontbijt, reader).

Upgraden naar een comfort kamer (met o.a. flatscreen en balkon) is, onder voorbehoud van beschikbaarheid van kamers, mogelijk tegen bijbetaling van € 17,50 per nacht. Indien u dit wenst, dan dit graag even vermelden op het aanmeldformulier.

Klik hier om u aan te melden:

Aanmelden

In het scherm dat u krijgt te zien, graag uw gegevens invullen en uw cursus en arrangement kiezen.

Digitale leeromgeving 

Na aanmelding krijgt u toegang tot de digitale leeromgeving. Hier treft u:
- Teksten en leesadvies. (Niet bij iedere conferentie of cursus worden teksten gelezen.) 
- U treft hier ook het mailadres van uw docent(en).