ISVW - Hotel | Internationale School voor Wijsbegeerte

Herfstweek praktische filosofie

Datum: maandag 15-vrijdag 19 oktober 2012

Vitruviusmens van Da VinciOrganisatie: NRC-Academie & Internationale School voor Wijsbegeerte

In deze speciaal voor NRC-lezers ontwikkelde week praktische filosofie, leggen de beste docenten uit hoe filosofie uw leven kan verrijken. U verblijft van maandag tot en met vrijdag op Landgoed ISVW en krijgt les van de ervaren filosofiedocenten. Verder geniet u van uitstekende maaltijden, ontmoet u geestverwanten en kunt u wandelen in de uitgestrekte bossen rond de Internationale School voor Wijsbegeerte (ISVW). De week begint op maandag 10.30 uur en eindigt op vrijdag rond 16.30 uur.

Programma

* ‘Je leven veranderen’. Anders leren denken en herkaderen. Docent: Karim Benammar, filosoof en trainer denktechnieken.

* Handig worden. Filosofische basisvaardigheden. Docent: Pieter Pekelharing, filosofiedocent  aan de Universiteit van Amsterdam. Tevens met René Gude, directeur van de ISVW.

* ‘Een stevig persoon worden’. Zelfvertrouwen en achter je eigen mening staan (Socrates), je door niets en niemand uit het veld laten slaan (Stoïcijnse filosofie) en optimaal genieten door achter je verstandige keuzes te staan (Epicurus). Docent: Miriam van Reijen. Miriam van Reijen publiceerde over de Stoïcijnse filosofie en is een van de grote Stoa- en Spinoza-kenners van Nederland.

* ‘Iets van je leven maken’. Existentialistische filosofie van Sartre en De Beauvoir en de levenskunst van Foucault. Docent: Daan Roovers, hoofdredactrice van Filosofie Magazine. In de avond zingt Frank Meester Existentialistische liederen.

* ‘In het moment komen’. Oosterse (zen)filosofie en de kunst van het loskomen van je wil (Heidegger).  Docent: Jan Flameling

 

De week kent verschillende werkvormen, variërend van hoorcolleges tot werkgroepen en groepsgesprekken.  Voor deze herfstweek is geen specifieke vooropleiding noodzakelijk. Voorliefde voor verdieping en filosofie volstaat.

Klik op de button voor een uitgebreid programma

Programma

Bij meer dan 60 aanmeldingen werken we met twee subgroepen, om te voorkomen dat de groep te groot is en om de sfeer intiem te houden. U wordt dus ingedeeld in groep 1 of groep 2. De beide groepen krijgen dezelfde docenten.

Personalia

Miriam van  ReijenDr. Miriam van Reijen (1946) doceerde jarenlang aan verschillende universiteiten en hogescholen. Zij is bestuurslid van de Vereniging Het Spinozahuis en van de Vereniging voor Filosofische Praktijk (VFP). Zij schreef o.m. Filosofie en hulpverlening (1984), Filosoferen over emoties (1995), en trad op als redacteur/auteur van het boek Emoties. Van stoïcijnse apatheia tot heftige liefde (2005; 2e dr. 2007). In de reeks Denkers verscheen haar monografie Spinoza – De geest is gewillig, maar het vlees is sterk (2008; 3e druk 2009). In 2010 promoveerde ze op Het Argentijnse gezicht van Spinoza – Passies en politiek. Lees hier een interview met Miriam van Reijen.

Daan RooversDaan Roovers is hoofdredacteur van Filosofie Magazine.
Ze studeerde geneeskunde en filosofie in Nijmegen en is een van de drijvende krachten achter de praktische filosofie in Nederland. Samen met René Gude (directeur ISVW) schreef ze de Kleine geschiedenis van de filosofie.

 Karim Benammar studeerde filosofie in Engeland (BA), Amerika (MA, PhD) en Japan. Van 1996 tot 2002 doceerde hij Filosofie en Cultuurwetenschappen in het Japans aan de universiteit van Kobe. Hij heeft een brede belangstelling voor raakvlakken tussen filosofie en de hedendaagse maatschappij, en heeft een dozijn artikelen gepubliceerd over gemeenschap en ecologische en economische vraagstukken.

Jan FlamelingJan Flameling studeerde wijsbegeerte in Groningen, Keulen, Berkeley en Amsterdam. In maart 1994 richtte hij het Filosofisch Bureau Ataraxia op. Sindsdien organiseert hij 'denkvakanties' in Griekenland en India en seminars filosofie in Nederland. Hij is hoofddocent van de basisopleiding Geschiedenis van de filosofie en Systematiek van de filosofie bij de ISVW. Ook geeft hij workshops aan organisatieadviseurs, artsen en apothekers.

Pieter Pekelharing

Pieter Pekelharing is docent sociale filosofie en ethiek aan de Universiteit van Amsterdam.

René Gude studeerde filosofie in Amsterdam en Utrecht. Hij is directeur van de Internationale School voor Wijsbegeerte. Tot 2001 was hij hoofdredacteur en uitgever van Filosofie Magazine. Zijn passie voor filosofie richt zich vooral op de oude Grieken, Immanuel Kant en René Descartes, maar in feite leest hij alles wat zich filosofie mag noemen. In 2012 publiceerde hij samen met Gerard van Stralen de bundel ...En denken! Bildung voor leraren.

Frank Meester (1970) is filosoof, schrijver en muzikant. Samen met zijn broer Maarten schreef hij onder meer de succesvolle boeken Meesters in de filosofie en Meesters in de religie, en in 2008 verscheen van zijn hand Islam, in de serie Jonge denkers over grote religies. Meester publiceert regelmatig in Filosofie Magazine en de Volkskrant. Bij uitgeverij L.J. Veen verscheen Zie mij. Filosofie van de ijdelheid. Meer informatie: www.frankmeester.com.