ISVW - Hotel | Internationale School voor Wijsbegeerte

Ook sterven moet je leren: geestelijk testament

Zaterdag 29 en zondag 30 september 2012

Aanvang za. 10.30 uur - einde zo. 12.30 uur met afsluitende lunch

Ophelia van Millais

Omgaan met je eindigheid, hoe doe je dat? Bij een goed leven hoort een goede dood meende Seneca. Maar wat is een goede dood en wat kun je daar zelf voor doen? Midden in het leven stilstaan bij onze vergankelijkheid doen we zelden, terwijl het bijzonder zinnig is en op een verrassend lichte manier kan. Juist door je te verdiepen in het onbekende wordt wat echt belangrijk is voelbaar en concreet. Het Humanistisch Verbond en de Internationale School voor Wijsbegeerte organiseren de cursus ‘Ook sterven moet je leren’. Tijdens de cursus denken we na over alles wat we zullen en kunnen nalaten: onze wijze lessen, ons bezit, ons lichaam en meer. We filosoferen diepgravend over leven en dood en daar blijft het niet bij. Sterfelijkheid heeft ook een praktische kant: hoe vaak komt het niet voor dat nabestaanden voor een raadsel staan over de wensen van de overledene?

In ieder weekend staat een symbolisch testament centraal. Achtereenvolgens komen het geestelijke, lichamelijk en materieel testament aan bod. Met behulp van filosofen, humanistici, een notaris, artsen en ervaringsdeskundigen onderzoeken we de filosofische en levensbeschouwelijke vragen die opkomen, zonder de praktische kant te vergeten. In ieder weekend komen drie elementen terug. Filosofische bespiegelingen, de concrete praktijk en reflectie op de eigen houding van deelnemers met betrekking tot de dood.

Dit is het eerste weekend van de cursus ‘Ook sterven moet je leren’ dat wordt georganiseerd door de Internationale School voor Wijsbegeerte en het Humanistisch Verbond. Tijdens deze cursus, waarvan de weekenden ook los te volgen zijn, denken we na over alles wat we zullen en kunnen nalaten: onze wijze lessen, ons bezit, ons lichaam en meer.

Docenten

Patrick VlugPatrick Vlug studeerde humanistiek aan de UvH en filosofie aan de UvA. Door zijn werk als humanistisch raadsman in de gevangenis is Vlug bedreven in het gesprek met anderen, zowel in groepen als individueel. Hij treedt regelmatig op als spreker en als deelnemer in discussiepanels. In 2012 verschijnt onder zijn redactie een bundel ‘Humanisme en nihilisme’ en een interview met Sytze van der Zee ‘Over de ernst van het kwaad’.

Marjo van BergenMarjo van Bergen is humanistisch raadsvrouw. Zij studeerde culturele antropologie en humanistiek. Gepokt en gemazeld als adviseur, trainer, projectleider en manager in de non-profit sector.  Als humanistisch raadsvrouw werkte zij onder andere in de Ouderenzorg, in de vreemdelingenbewaring en in de begeleiding van mensen met hiv en aids. Op dit moment combineert zij het humanistisch raadswerk met een scala aan werkzaamheden rondom zingeving en humanisering binnen een zelfstandige praktijk. Zij publiceerde over diverse aspec ten van haar werk, o.a. over zin in werk, existentiële vraagstukken in de vreemdelingenbewaring en de methodiek van geestelijk raadswerk.

René Gude is hij directeur van de Internationale School voor Wijsbegeerte. Tot 2001 was hij hoofdredacteur en uitgever van Filosofie Magazine. Zijn passie voor filosofie richt zich vooral op de oude Grieken en Immanuel Kant, maar in feite leest hij alles wat zich filosofie mag noemen. In 2010 verscheen bij Luisterwijs Gude's CD-box Geschiedenis van de filosofie en het boek de Kleine Geschiedenis van de filosofie, dat hij samen met Daan Roovers schreef. Enkele jaren geleden werd kanker bij hem geconstateerd, waarover hij eerder in gesprek ging met Frenk van der Linden. Zie video hieronder:

Prof. Joep DohmenJoep Dohmen studeerde filosofie in Utrecht en Leuven. Hij promoveerde in 1994 op het proefschrift Nietzsche over de menselijke natuur. Joep Dohmen is sedert 1996 als docent/onderzoeker verbonden aan de Universiteit voor Humanistiek.

Frank Starik is schrijver, dichter, zanger en kunstenaar. In de periode 2010-2012 is hij de vierde stadsdichter van Amsterdam, nadat hij al eens was genomineerd als ‘Amsterdammer van het jaar’ en werd onderscheiden met de Amsterdamprijs voor de kunst. Recent publiceerde hij de dichtbundels Songloed, Victoria, en de roman De gastspeler. Starik studeerde aan Rietveld Academie en Rijksacademie, fotografie en mixed media.

Programma

Klik hier voor het programma van het weekend

Klik hier voor het volledige programma

Aanmelding

Verblijven bij de ISVW is een feest. U krijgt de beste docenten, heerlijke maaltijden, ontmoet geestverwanten en kunt wandelen in de uitgestrekte bossen rond de ISVW.

Prijs voor dit weekend.
Arrangement 1: € 269,- (cursus met diner, 2 x lunch, koffie/thee en reader)
Arrangement 2: € 314,-. (arr 1 + standaard hotelkamer).

Humanistisch verbond

Indien u lid bent van het Humanistisch Verbond krijgt u € 25,- korting. Graag dit vermelden bij de opmerkingen. Klik hier om lid te worden.

Upgraden naar een comfort kamer (met o.a. flatscreen en balkon) is, onder voorbehoud van beschikbaarheid van kamers, mogelijk tegen bijbetaling van € 17,50 per nacht. Indien u dit wenst, dan dit graag even vermelden op het aanmeldformulier.

Klik hier om u aan te melden:

Aanmelden

In het scherm dat u krijgt te zien, graag uw gegevens invullen en uw cursus en arrangement kiezen.

--------------------------------

Indien u alle drie weekenden Ook sterven moet je leren volgt, gelden deze prijzen.

Arrangement 1: € 807,-. (inclusief 3 x diner met wijn, 4 x lunchbuffet, reader)
Arrangement 2: € 942,-  (arr. 1 + drie overnachtingen in een standaardkamer).

Leden van het Humanistisch Verbond krijgen 75 euro korting en betalen slechts € 867,- met overnachting of € 732,- zonder overnachting. Nog geen lid van het Humanistisch Verbond? U kunt al lid worden voor 5 euro per maand en bent dus goedkoper uit indien u gelijk lid wordt.