ISVW - Hotel | Internationale School voor Wijsbegeerte

Ook sterven moet je leren: lichamelijk testament

Zaterdag 3 en zondag 4 november 2012

Ophelia van MillaisStart za. 10.30 uur - einde zo. 12.30 uur met afsluitende lunch

Omgaan met je eindigheid, hoe doe je dat? Bij een goed leven hoort een goede dood meende Seneca. Maar wat is een goede dood en wat kun je daar zelf voor doen? Midden in het leven stilstaan bij onze vergankelijkheid doen we zelden, terwijl het bijzonder zinnig is en op een verrassend lichte manier kan. Juist door je te verdiepen in het onbekende wordt wat echt belangrijk is voelbaar en concreet.

Het Humanistisch Verbond en de Internationale School voor Wijsbegeerte organiseren de cursus ‘Ook sterven moet je leren’. Tijdens de cursus denken we na over alles wat we zullen en kunnen nalaten: onze wijze lessen, ons bezit, ons lichaam en meer. We filosoferen diepgravend over leven en dood en daar blijft het niet bij. Sterfelijkheid heeft ook een praktische kant: hoe vaak komt het niet voor dat nabestaanden voor een raadsel staan over de wensen van de overledene?

 

Lichamelijk testament

Het tweede weekend van de cursus richt zich op het lichamelijk testament. Walburg de Jong (NVVE) en Ton Vink behandelen  wat er allemaal komt kijken bij het regelen van een vrijwillig levenseinde. Bert Keizer(arts en filosoof) gaat in op de praktijk van euthanasie. Marjo van Bergen en Patrick Vlug leiden de groepsgesprekken over het belang van het regelen van onze levenseinde en de obstakels die we tegenkomen.

Docenten

Patrick VlugPatrick Vlug studeerde humanistiek aan de UvH en filosofie aan de UvA. Door zijn werk als humanistisch raadsman in de gevangenis is Vlug bedreven in het gesprek met anderen, zowel in groepen als individueel. Hij treedt regelmatig op als spreker en als deelnemer in discussiepanels. In 2012 verschijnt onder zijn redactie een bundel ‘Humanisme en nihilisme’ en een interview met Sytze van der Zee ‘Over de ernst van het kwaad’.

Marjo van BergenMarjo van Bergen is humanistisch raadsvrouw. Zij studeerde culturele antropologie en humanistiek. Gepokt en gemazeld als adviseur, trainer, projectleider en manager in de non-profit sector.  Als humanistisch raadsvrouw werkte zij onder andere in de Ouderenzorg, in de vreemdelingenbewaring en in de begeleiding van mensen met hiv en aids. Op dit moment combineert zij het humanistisch raadswerk met een scala aan werkzaamheden rondom zingeving en humanisering binnen een zelfstandige praktijk. Zij publiceerde over diverse aspec ten van haar werk, o.a. over zin in werk, existentiële vraagstukken in de vreemdelingenbewaring en de methodiek van geestelijk raadswerk.

 

Bert KeizerBert Keizer studeerde filosofie in Nottingham en medicijnen in Amsterdam. Hij is columnist van dagblad Trouw en Medisch contact en schrijft regelmatig voor Filosofie Magazine. In 1994 publiceerde hij het spraakmakende boek Het refrein is hein over zijn ervaringen als arts in een verpleegtehuis. Hij sprak daarin openlijk over de praktijk van euthanasie en zelfdoding. Sindsdien publiceerde Keizer nog enkele romans, waaronder Tijdelijk feest, over zijn ervaringen als tropenarts. Daarnaast publiceerde hij een boek over Wittgenstein, vertaalde hij brieven van Emily Dickinson en schreef hij een opera over Alzheimer. In 2010 verscheen Onverklaarbaar bewoond, een boek over hersenen en denken.

Walburg de Jong is hoofd voorlichting is bij de NVVE. Ze is 30 jaar betrokken bij de NVVE en zeer deskundig op het vlak van wilsverklaringen.

Ton VinkDr. Ton Vink (1953) is filosoof en eindredacteur van Filosofie & Praktijk. Hij publiceerde ondermeer De Eenheid van Denken en Doen (1999); een vertaling, met inleiding en commentaar van Dialogues concerning natural religion van David Hume (2005) en Humanisme en Verlichting en de postume essays van David Hume (2009). Over het thema van de huidige cursus publiceerde hij uitgebreid, in artikel- en boekvorm, onder meer Als de dood voor de dood? Over dood, zelfdoding en hulp bij zelfdoding (2002) en 294 Sr. zedenverval en zedenverwildering in Nederland (2004) alsmede Zelf over het levenseinde beschikken. De praktijk bekeken (2008). Hij werkt als consulent samen met Stichting de Einder. In 2007 werd hij voor de Rechtbank Amsterdam vrijgesproken van overtreding van art. 294 Sr (hulp bij zelfdoding). Meest recent verscheen van hem in het Tijdschrift voor Gezondheidszorg & Ethiek (juni 2012) als hoofdartikel “Dementie en (zelf)euthanasie, lessen uit de praktijk”, met commentaar van Govert den Hartogh (UvA) en Gert van Dijk (EUR).  Meer info: www.ninewells.nl

Programma

Klik op de onderstaande button voor het programma van het weekend.

Programma

 

Aanmelden

Verblijven bij de ISVW is een feest. U krijgt de beste docenten, heerlijke maaltijden, ontmoet geestverwanten en kunt wandelen in de uitgestrekte bossen rond de ISVW.

Prijs voor dit weekend.
Arrangement 1: € 269,- zonder overnachting.
Arrangement 2: € 314,-. met overnachting in standaardkamer.

Humanistisch verbond

Indien u lid bent van het Humanistisch Verbond krijgt u € 25,- korting. Graag dit vermelden bij de opmerkingen. Klik op het logo voor informatie over het lidmaatschap.

 

Upgraden naar een comfort kamer (met o.a. flatscreen en balkon) is, onder voorbehoud van beschikbaarheid van kamers, mogelijk tegen bijbetaling van € 17,50 per nacht. Indien u dit wenst, dan dit graag even vermelden op het aanmeldformulier.

Klik hier om u aan te melden:

Aanmelden

In het scherm dat u krijgt te zien, graag uw gegevens invullen en uw cursus en arrangement kiezen.

--------------------------------

Indien u alle drie weekenden Ook sterven moet je leren volgt, dat gelden deze prijzen.

Arrangement 1: € 807,-. (inclusief 3 x diner met wijn, 4 x lunchbuffet)
Arrangement 2: € 942,-  (arr. 1 + drie overnachtingen in een standaardkamer).

Leden van het Humanistisch Verbond krijgen 75 euro korting en betalen slechts € 867,- met overnachting of € 732,- zonder overnachting. Nog geen lid van het Humanistisch Verbond? U kunt al lid worden voor 5 euro per maand en bent dus goedkoper uit indien u gelijk lid wordt.