ISVW - Hotel | Internationale School voor Wijsbegeerte

Ook sterven moet je leren: materieel testament

Ophelia van MillaisZaterdag 15 december en zondag 16 december 2012

Aanvang zaterdag 10.30 uur - einde 14.00 uur

Omgaan met je eindigheid, hoe doe je dat? Bij een goed leven hoort een goede dood meende Seneca. Maar wat is een goede dood en wat kun je daar zelf voor doen? Dit weekend bespreken we het materieel testament. Het materiele testament staat in deze weekenden reeks symbool voor hoe we omgaan met ‘de dingen’. Het opstellen van een testament kan veel oproepen bij mensen. Hoe wij daarmee omgaan zou wel eens nou kunnen samenhangen hoe wij ons hechten en of we kunnen loslaten. We gaan in dit weekend deze filosofische laag van onze gehechtheid aan de materie onderzoeken.

Zoals in ieder weekend komen ook drie elementen terug in het weekend; filosofie, de concrete praktijk en de doordenking van de eigen houding van de deelnemers in (groeps)gesprekken. De filosofische inbreng komt deze keer van Eugene Sutorius, Miriam van Reijen en Joep Dohmen. Sutorius zal ingaan op de relatie tussen onthechting en levensbeschouwing. Van Reijen zal de visie van de Stoïcijnen op angst, verdriet en gehechtheid uitwerken in een close reading van een tekst van Seneca. Joep Dohmen zal zondag het weekend afsluiten met zijn levenskunst agenda voor ‘goed ouder worden’.

De thematiek van gehechtheid wordt op zaterdag naar het alledaagse leven gebracht door een interview met Hans Eskens. Hij is notaris en put uit dertig jaar ervaring met de praktijk van gehechtheid en onthechting bij het opstellen van testamenten.

Het weekend wordt begeleid door Patrick Vlug en Marjo van Berge. Zij zijn beide humanistisch raadslieden en hebben daardoor veel ervaring met de filosofische en existentiële thematiek die aan de orde komt in het weekend.  Ze leiden de (groeps)gesprekken, doen het interview met Hans Eskens en vangen deelnemers met vragen op in de pauzes.

Docenten

Patrick VlugPatrick Vlug studeerde humanistiek aan de UvH en filosofie aan de UvA. Door zijn werk als humanistisch raadsman in de gevangenis is Vlug bedreven in het gesprek met anderen, zowel in groepen als individueel. Hij treedt regelmatig op als spreker en als deelnemer in discussiepanels. In 2012 verschijnt onder zijn redactie een bundel ‘Humanisme en nihilisme’ en een interview met Sytze van der Zee ‘Over de ernst van het kwaad’

Marjo van BergenMarjo van Bergen is humanistisch raadsvrouw. Zij studeerde culturele antropologie en humanistiek. Gepokt en gemazeld als adviseur, trainer, projectleider en manager in de non-profit sector.  Als humanistisch raadsvrouw werkte zij onder andere in de Ouderenzorg, in de vreemdelingenbewaring en in de begeleiding van mensen met hiv en aids. Op dit moment combineert zij het humanistisch raadswerk met een scala aan werkzaamheden rondom zingeving en humanisering binnen een zelfstandige praktijk. Zij publiceerde over diverse aspec ten van haar werk, o.a. over zin in werk, existentiële vraagstukken in de vreemdelingenbewaring en de methodiek van geestelijk raadswerk.

Prof. Joep Dohmen Joep Dohmen studeerde filosofie in Utrecht en Leuven. Hij promoveerde in 1994 op het proefschrift Nietzsche over de menselijke natuur. Joep Dohmen is sedert 1996 als docent/onderzoeker verbonden aan de Universiteit voor Humanistiek.

Eugene Sutorius is hoogleraar strafrecht aan de Universiteit van Amsterdam en rechter bij de Arnhemse rechtbank. Tevens is hij voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE)

Mr. Hans EskensHans Eskens  is notaris in Alkmaar. Hij is verbonden aan Actus Notarissen.

 

Dr. Miriam van ReijenMiriam van Reijen  doceerde jarenlang aan verschillende universiteiten en hogescholen. Zij is bestuurslid van de Vereniging Het Spinozahuis en van de Vereniging voor Filosofische Praktijk (VFP). Zij schreef o.m. Filosofie en hulpverlening (1984), Filosoferen over emoties (1995), en trad op als redacteur/auteur van het boek Emoties. Van stoïcijnse apatheia tot heftige liefde (2005; 2e dr. 2007). In de reeks Denkers verscheen haar monografie Spinoza – De geest is gewillig, maar het vlees is sterk (2008; 3e druk 2009). In 2010 promoveerde ze op Het Argentijnse gezicht van Spinoza – Passies en politiek. Momenteel verzorgt zij als hoofddocent een basisopleiding Filosofie in de Praktijk op de ISVW in Leusden.

Programma

Klik op de onderstaande button voor het programma van het weekend.

Programma

Toegangsprijs

Verblijven bij de ISVW is een feest. U krijgt de beste docenten, heerlijke maaltijden, ontmoet geestverwanten en kunt wandelen in de uitgestrekte bossen rond de ISVW.

Prijs voor dit weekend.
Arrangement 1: € 269,- zonder overnachting.
Arrangement 2: € 314,-. met overnachting in standaardkamer.

Humanistisch verbond

Indien u lid bent van het Humanistisch Verbond krijgt u € 25,- korting. Graag dit vermelden bij de opmerkingen. Klik op het logo voor informatie over het lidmaatschap.

Upgraden naar een comfort kamer (met o.a. flatscreen en balkon) is, onder voorbehoud van beschikbaarheid van kamers, mogelijk tegen bijbetaling van € 17,50 per nacht. Indien u dit wenst, dan dit graag even vermelden op het aanmeldformulier.

Klik hier om u aan te melden:

Aanmelden

In het scherm dat u krijgt te zien, graag uw gegevens invullen en uw cursus en arrangement kiezen.

--------------------------------

Indien u alle drie weekenden Ook sterven moet je leren volgt, dat gelden deze prijzen.

Arrangement 1: € 807,-. (inclusief 3 x diner met wijn, 4 x lunchbuffet,)
Arrangement 2: € 942,-  (arr. 1 + drie overnachtingen in een standaardkamer).

Leden van het Humanistisch Verbond krijgen 75 euro korting en betalen slechts € 867,- met overnachting of € 732,- zonder overnachting. Nog geen lid van het Humanistisch Verbond? U kunt al lid worden voor 5 euro per maand en bent dus goedkoper uit indien u gelijk lid wordt.