ISVW - Hotel | Internationale School voor Wijsbegeerte

Ook sterven moet je leren

Ophelia van Millais

Omgaan met je eindigheid, hoe doe je dat? Bij een goed leven hoort een goede dood meende Seneca. Maar wat is een goede dood en wat kun je daar zelf voor doen? Midden in het leven stilstaan bij onze vergankelijkheid doen we zelden, terwijl het bijzonder zinnig is en op een verrassend lichte manier kan. Juist door je te verdiepen in het onbekende wordt wat echt belangrijk is voelbaar en concreet.

Het Humanistisch Verbond en de Internationale School voor Wijsbegeerte organiseren de cursus ‘Ook sterven moet je leren’. Tijdens de cursus denken we na over alles wat we zullen en kunnen nalaten: onze wijze lessen, ons bezit, ons lichaam en meer. We filosoferen diepgravend over leven en dood en daar blijft het niet bij. Sterfelijkheid heeft ook een praktische kant: hoe vaak komt het niet voor dat nabestaanden voor een raadsel staan over de wensen van de overledene?

Programma

In ieder weekend staat een symbolisch testament centraal. Achtereenvolgens komen het geestelijke, lichamelijk  en materieel testament aan bod. Met behulp van filosofen, humanistici, een notaris, artsen en ervaringsdeskundigen onderzoeken we de filosofische en levensbeschouwelijke vragen die opkomen, zonder de praktische kant te vergeten. In ieder weekend komen drie elementen terug. Filosofische bespiegelingen, de concrete praktijk en reflectie op de eigen houding van deelnemers met betrekking tot de dood.

Klik op de button hieronder voor het programma.

Programma

Docenten

Patrick VlugPatrick Vlug studeerde humanistiek aan de UvH en filosofie aan de UvA. Door zijn werk als humanistisch raadsman in de gevangenis is Vlug bedreven in het gesprek met anderen, zowel in groepen als individueel. Hij treedt regelmatig op als spreker en als deelnemer in discussiepanels. In 2012 verschijnt onder zijn redactie een bundel ‘Humanisme en nihilisme’ en een interview met Sytze van der Zee ‘Over de ernst van het kwaad’.

Marjo van BergenMarjo van Bergen is humanistisch raadsvrouw. Zij studeerde culturele antropologie en humanistiek. Gepokt en gemazeld als adviseur, trainer, projectleider en manager in de non-profit sector.  Als humanistisch raadsvrouw werkte zij onder andere in de Ouderenzorg, in de vreemdelingenbewaring en in de begeleiding van mensen met hiv en aids. Op dit moment combineert zij het humanistisch raadswerk met een scala aan werkzaamheden rondom zingeving en humanisering binnen een zelfstandige praktijk. Zij publiceerde over diverse aspec ten van haar werk, o.a. over zin in werk, existentiële vraagstukken in de vreemdelingenbewaring en de methodiek van geestelijk raadswerk.

Bert Keizer

Bert Keizer studeerde filosofie in Nottingham en medicijnen in Amsterdam. Hij is columnist van dagblad Trouw en Medisch contact en schrijft regelmatig voor Filosofie Magazine. In 1994 publiceerde hij het spraakmakende boek Het refrein is hein over zijn ervaringen als arts in een verpleegtehuis. Hij sprak daarin openlijk over de praktijk van euthanasie en zelfdoding. Sindsdien publiceerde Keizer nog enkele romans, waaronder Tijdelijk feest, over zijn ervaringen als tropenarts. Daarnaast publiceerde hij een boek over Wittgenstein, vertaalde hij brieven van Emily Dickinson en schreef hij een opera over Alzheimer. In 2010 verscheen Onverklaarbaar bewoond, een boek over hersenen en denken. 

René Gude is hij directeur van de Internationale School voor Wijsbegeerte. Tot 2001 was hij hoofdredacteur en uitgever van Filosofie Magazine. Zijn passie voor filosofie richt zich vooral op de oude Grieken en Immanuel Kant, maar in feite leest hij alles wat zich filosofie mag noemen. In 2010 verscheen bij Luisterwijs Gude's CD-box Geschiedenis van de filosofie en het boek de Kleine Geschiedenis van de filosofie, dat hij samen met Daan Roovers schreef.

Walburg de Jong is hoofd voorlichting is bij de NVVE. Ze is 30 jaar betrokken bij de NVVE en zeer deskundig op het vlak van wilsverklaringen.

Frank Starik is schrijver, dichter, zanger en kunstenaar. In de periode 2010-2012 is hij de vierde stadsdichter van Amsterdam, nadat hij al eens was genomineerd als ‘Amsterdammer van het jaar’ en werd onderscheiden met de Amsterdamprijs voor de kunst. Recent publiceerde hij de dichtbundels Songloed, Victoria, en de roman De gastspeler. Starik studeerde aan Rietveld Academie en Rijksacademie, fotografie en mixed media.

Hans Eskens is notaris in Alkmaar. Hij is verbonden aan Actus Notarissen.

Dr. Miriam van ReijenMiriam van Reijen  doceerde jarenlang aan verschillende universiteiten en hogescholen. Zij is bestuurslid van de Vereniging Het Spinozahuis en van de Vereniging voor Filosofische Praktijk (VFP). Zij schreef o.m. Filosofie en hulpverlening (1984), Filosoferen over emoties (1995), en trad op als redacteur/auteur van het boek Emoties. Van stoïcijnse apatheia tot heftige liefde (2005; 2e dr. 2007). In de reeks Denkers verscheen haar monografie Spinoza – De geest is gewillig, maar het vlees is sterk (2008; 3e druk 2009). In 2010 promoveerde ze op Het Argentijnse gezicht van Spinoza – Passies en politiek. Momenteel verzorgt zij als hoofddocent een basisopleiding Filosofie in de Praktijk op de ISVW in Leusden.

Ton VinkDr. Ton Vink (1953) is filosoof en eindredacteur van Filosofie & Praktijk. Hij publiceerde ondermeer De Eenheid van Denken en Doen (1999); een vertaling, met inleiding en commentaar van Dialogues concerning natural religion van David Hume (2005) en Humanisme en Verlichting en de postume essays van David Hume (2009). Over het thema van de huidige cursus publiceerde hij uitgebreid, in artikel- en boekvorm, onder meer Als de dood voor de dood? Over dood, zelfdoding en hulp bij zelfdoding (2002) en 294 Sr. zedenverval en zedenverwildering in Nederland (2004) alsmede Zelf over het levenseinde beschikken. De praktijk bekeken (2008). Hij werkt als consulent samen met Stichting de Einder. In 2007 werd hij voor de Rechtbank Amsterdam vrijgesproken van overtreding van art. 294 Sr (hulp bij zelfdoding). Meest recent verscheen van hem in het Tijdschrift voor Gezondheidszorg & Ethiek (juni 2012) als hoofdartikel “Dementie en (zelf)euthanasie, lessen uit de praktijk”, met commentaar van Govert den Hartogh (UvA) en Gert van Dijk (EUR).  Meer info: www.ninewells.nl

Aanmelden

Verblijven bij de ISVW is een feest. U krijgt de beste docenten, heerlijke maaltijden, ontmoet geestverwanten en kunt wandelen in de uitgestrekte bossen rond de ISVW.

Indien u alle drie weekenden Ook sterven moet je leren volgt, gelden deze prijzen.

Arrangement 1: € 807,-. (inclusief 3 x diner met wijn, 6 x lunchbuffet, reader)
Arrangement 2: € 942,-  (arr. 1 + drie overnachtingen in een standaardkamer met ontbijt).

Upgraden naar een comfort kamer (met o.a. flatscreen en balkon) is, onder voorbehoud van beschikbaarheid van kamers, mogelijk tegen bijbetaling van € 17,50 per nacht. Indien u dit wenst, dan dit graag even vermelden op het aanmeldformulier. 

Humanistisch verbondLeden van het Humanistisch Verbond krijgen 75 euro korting en betalen slechts € 867,- met overnachting of € 732,- zonder overnachting. Nog geen lid van het Humanistisch Verbond? U kunt al lid worden voor 5 euro per maand en bent dus goedkoper uit indien u gelijk lid wordt.

Klik hier om u aan te melden:

Aanmelden

In het scherm dat u krijgt te zien, graag uw gegevens invullen en uw cursus en arrangement kiezen.

 --------------------------------