ISVW - Hotel | Internationale School voor Wijsbegeerte

Op zoek naar verlichting: levenskunst in de Indiase filosofie

Zaterdag 2 en zondag 3 februari 2013

Aanvang za. 10.30 uur - einde zo. 15.00 uur

In India betekent filosoferen meer dan alleen abstract nadenken en redeneren. De wijsgeren uit dit subcontinent zijn meesters in de levenskunst. Hun tijdloze antwoorden op de vraag naar het goede leven bieden nog altijd een schat aan inspiratie voor de moderne mens. In dit weekend maakt u kennis met de belangrijkste stromingen uit het Indiase denken: het hindoeïsme en boeddhisme.

Aan de hand van een workshop over kernteksten wordt duidelijk dat beide stromingen naar de verlichting streven: het loslaten van alle gehechtheden. Ter illustratie van deze levenspraktijk bekijkt u de film Altar of Fire van Sanskritist Frits Staal (1930-2012), die een adembenemende reconstructie van een vedisch offerritueel bevat. In de slotlezing wordt de verhouding van de negentiende-eeuwse filosoof Arthur Schopenhauer ten opzichte van de Indiase filosofie belicht. Kunnen we zijn inzichten gebruiken om onze eigen houding ten opzichte van het hindoeïsme en boeddhisme te bepalen?

Docent: drs. Michel Dijkstra

Gastdocent: dr. Bruno Nagel

Programma

Klik hier voor het weekendprogramma

Klik hier voor het gehele programma

Personalia

Michel DijkstraDrs. Michel Dijkstra studeerde filosofie, journalistiek en Sanskriet in Groningen. Artikelen van zijn hand verschenen onder andere in Filosofie Magazine en het dagblad Trouw. Daarnaast publiceerde hij Oosterse Filosofie in een notendop (Bert Bakker, 2008), de bloemlezing Bij Lao Tsé op de thee (Prometheus, 2009) en Zenboeddhisme (Ambo, 2010). Momenteel werkt hij aan een proefschrift over Meister Eckhart en de middeleeuwse zenmeester Dogen.

Dr. Bruno Nagel studeerde filosofie, theologie en godsdienstwetenschappen in Nijmegen en Zwolle en Indo-Iraanse talen en culturen in Utrecht. Tot 2000 was hij docent vergelijkende wijsbegeerte aan de Universiteit van Bruno NagelAmsterdam. Hij publiceerde onder andere over Meister Eckhart en Schopenhauers relatie tot het oosterse denken. Daarnaast was hij verantwoordelijk voor het deel over India in het standaardwerk 25 eeuwen Oosterse filosofie (Boom, 2008).

Aanmelden

Arrangement 1: € 277,- (incl. diner met wijn, 2 x lunchbuffet, koffie/thee en reader)

Arrangement 2: € 325,50 (arr.1 + standaard hotelkamer met ontbijt).

Upgraden naar een comfort kamer in de (met o.a. flatscreen en balkon) is, onder voorbehoud van beschikbaarheid van kamers, mogelijk tegen bijbetaling van € 17,50 per nacht. Indien u dit wenst, dan dit graag even vermelden op het aanmeldformulier.

Aanmelden

In het scherm dat u krijgt te zien, graag uw gegevens invullen en uw cursus en arrangement kiezen.

Digitale leeromgeving 

Na aanmelding krijgt u toegang tot de digitale leeromgeving. Hier treft u:
- Teksten en leesadvies. (Niet bij iedere conferentie of cursus worden teksten gelezen.) 
- Het mailadres van uw docenten.