ISVW - Hotel | Internationale School voor Wijsbegeerte

Oh East is East and West is West…

Zaterdag 14 en zondag 15 september 2013

Aanvang za. 10.30 uur - einde zo. 15.00 uur

Oost west‘Oh East is East and West is West and never the twain shall meet’ schreef de negentiende-eeuwse dichter en schrijver Kipling, tegenwoordig vooral bekend door Junge Book. Vaak worden deze regels aangehaald als een argument voor cultuurrelativisme: een westerling kan het Oosten nooit volledig kan doorgronden, omdat deze cultuur teveel van zijn eigen verschilt.

Dit cursusweekend probeert een antwoord te geven op de vraag of deze cultuurrelativistische houding ten opzichte van het Oosten juist is. U maakt kennis met twee grote denkmodellen: de interculturele filosofie, die door grondlegger Heinz Kimmerle, een leerling van Gadamer, wordt toegelicht en het comparatieve model van de Vlaamse filosoof Ulrich Libbrecht. Beide methoden stellen u in staat om te reflecteren op de verhouding tussen de Oosterse en Westerse filosofie en levenskunst. Bovendien helpen zij u om uw eigen standpunt in dit mondiale debat te bepalen.

Docent: drs. Michel Dijkstra

Gastdocent: em. prof. dr. Heinz Kimmerle

Programma

Klik hier voor het weekendprogramma

Klik hier voor het gehele programma

Over de gastdocent

Heinz KimmerleEm. Prof. dr. Heinz Kimmerle was hoogleraar Methodieken van de wijsbegeerte en Grondslagen van de interculturele filosofie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij werkte herhaaldelijk als gasthoogleraar aan universiteiten in Kenia, Ghana en Zuid Afrika. In 2003 ontving hij een eredoctoraat van de University of South Afrika in Pretoria.

 

Aanmelden

Arrangement1: € 277,- (incl. diner met wijn, 2 x lunchbuffet, koffie/thee en reader)

Arrangement 2: € 325, 50 (arr.1 + standaard hotelkamer met ontbijt)

Upgraden naar een comfort kamer in de (met o.a. flatscreen en balkon) is, onder voorbehoud van beschikbaarheid van kamers, mogelijk tegen bijbetaling van € 17,50 per nacht. Indien u dit wenst, dan dit graag even vermelden op het aanmeldformulier.

Aanmelden

In het scherm dat u krijgt te zien, graag uw gegevens invullen en uw cursus en arrangement kiezen.

Digitale leeromgeving 

Na aanmelding krijgt u toegang tot de digitale leeromgeving. Hier treft u:
- Teksten en leesadvies. (Niet bij iedere conferentie of cursus worden teksten gelezen.) 
- Het mailadres van uw docenten.