ISVW - Hotel | Internationale School voor Wijsbegeerte

Over het einde van de kunst

Zaterdag 20 & zondag 21 april 2013

Za. 10.30 uur - zo. 12.30 met afsluitende lunch.
Aansluitend vragenuur voor cursisten van de basisopleiding esthetica en kunstfilosofie.

BrilloArthur Danto knoopt in zijn analyse van de moderne kunst aan bij de door Hegel geformuleerde stelling over het “einde van de kunst”. Het einde van de kunst treedt op als het kunstwerk niet meer verwijst naar iets buiten zichzelf, maar een auto-referentieel en reflexief karakter krijgt.

Tijdens dit weekend gaat de aandacht uit naar de rol van de filosofische reflectie in de moderne kunst. Volgens Arthur Danto moet de kunstenaar zijn werk in toenemende mate filosofisch verantwoorden. Zijn kijk op de kunst van de 20ste eeuw knoopt aan bij de door Hegel geformuleerde stelling over het “einde van de kunst”. Hegel beschouwt de kunst in haar historische ontwikkeling van symbolische kunst naar de romantiek. Het einde van de kunst treedt op doordat het kunstwerk (noodzakelijkerwijs) niet meer verwijst naar iets buiten zichzelf, maar een auto-referentieel en reflexief karakter krijgt. Volgens Hegel kan het tijdperk van het einde van de kunst meer dan 1000 jaar in beslag nemen. Vraag is hoe wij zijn stelling moeten verstaan en hoe zij wordt uitgewerkt door Arthur Danto in zijn analyse van de moderne kunst.

Over de docent

Arthur D'AnsembourgArthur D 'Ansembourg (1960) studeerde filosofie aan de Universiteit in Amsterdam, daarna te München. Later was hij als onderzoeker en als docent verbonden aan de Universiteit Tilburg. Sinds 2002 is hij werkzaam in het volwassenen onderwijs en geeft hij voornamelijk cursussen esthetica en kunstfilsofie. Hij gaat uit van wat filosofen door de geschiedenis heen te zeggen hebben over schoonheid en kunst en gaat na hoe die opvattingen een rol spelen in het werk van kunstenaars en in de publicaties van sommige kunsthistorici. Daarnaast begeleidt hij af en toe socratische gesprekken en geeft hij dilemma-trainingen.

Toegang en aanmelden

Dit weekend maakt deel uit van de Basisopleiding Esthetica, en is ook los te volgen.

Arrangement 1: € 277,- (incl. diner met wijn, 2 x lunchbuffet, koffie/thee en reader)
Arrangement 2: € 325,50 (arr.1 + standaard hotelkamer.)

Upgraden naar een comfort kamer in de (met o.a. flatscreen en balkon) is, onder voorbehoud van beschikbaarheid van kamers, mogelijk tegen bijbetaling van € 17,50 per nacht. Indien u dit wenst, dan dit graag even vermelden op het aanmeldformulier.

Aanmelden

In het scherm dat u krijgt te zien, graag uw gegevens invullen en uw cursus en arrangement kiezen.

Digitale leeromgeving 

Na aanmelding krijgt u toegang tot de digitale leeromgeving. Hier treft u:
- Teksten en leesadvies. (Niet bij iedere conferentie of cursus worden teksten gelezen.) 
- Forum. Hier kunt u voor, tijdens en na de bijeenkomst ervaringen uitwisselen met medecursisten. U treft hier ook het mailadres van uw docenten