ISVW - Hotel | Internationale School voor Wijsbegeerte

Overtuigend speechen

Zaterdag 31 en zondag 1 april

ObamaAanvang za 10.30 eind zo. 12.30 met afsluitende lunch

Docent: Rita Muilwijk en René Burger

Ontdek hoe een overtuigende speech in elkaar zit en schrijf er zelf een!

Barack Obama werd president van de VS dankzij zijn speeches. Steve Jobs maakt Apple groot door spraakmakende presentaties van producten die niemand nodig had. Hoe konden Obama en Jobs de wereld veroveren? Ze gebruikten de taal om te overtuigen. Maar wat maakte hun toespraken zo doeltreffend?

Onze workshop behandelt deze vraag vanuit filosofisch perspectief. Deelnemers krijgen inzicht in de grondslagen van de retorica, aan de hand van de grootste filosofen op dit terrein; Aristoteles en Cicero.

We laten zien hoe eeuwenoude principes en stijlfiguren gebruikt worden door succesvolle leiders in de afgelopen eeuw: van Winston Churchill en Joseph Goebbels tot Martin Luther King en John F. Kennedy. Van Geert Wilders tot Al Gore.

We tonen ook hoe leiders kunnen falen, wanneer ze zondigen tegen de retorica. Denk aan Melkert, Cohen, en… opnieuw Al Gore (want voordat hij de wereld schrik aanjoeg met An Inconvenient Truth verprutste hij zijn kans op het presidentschap door retorisch broddelwerk). Zo wordt duidelijk waarom de ene toespraak doeltreffend is, en de ander niet. We maken gebruik van filosofische teksten en video’s van beroemde speeches.

Vervolgens gaan de deelnemers zelf aan de slag: ze schrijven een speech volgens de regels der welsprekendheid, en worden vervolgens uitgedaagd om hiermee het podium te betreden.

De sprekers:

Rita MuilwijkRita Muilwijk is schrijfster en filosofe. Ze studeerde in 1990 af op de Franse filosoof Michel Foucault. Het resultaat was het boek: Waarom is de waarheid zo weinig waar? In 1999 en 2001 verschenen  de novellenbundel Bloedkoralen en de filosofische roman De Geluktheorie bij uitgeverij Meulenhoff; in beide werken is het zoeken naar waarheid een belangrijk thema. De laatste jaren geeft Rita Muilwijk schrijf- en filosofietrainingen, sinds kort vanuit haar Praktijk voor Schrijf & Wijsbegeerte.

 

René BurgerRené Burger studeerde af in de Cognitieve Kunstmatige Intelligentie (faculteit wijsbegeerte van de Universiteit Utrecht). Binnen CKI koos hij het filosofische traject, en studeerde af op het onderwerp bewustzijn. Daarna volgde een loopbaan als journalist, tekstschrijver en communicatieadviseur. Sinds kort werkt hij als zelfstandig communicatiedeskundige. Eén van zijn specialiteiten is de kunst van het overtuigen.

Toegang:

Arrangement 1: € 244,- (conferentie, koffie/thee, 2 x lunchbuffet, diner). Arrangement 2: € 289,- (arr. 1 + standaard hotelkamer en ontbijt).

Upgraden naar een comfort kamer (met o.a. flatscreen en balkon) is, onder voorbehoud van beschikbaarheid van kamers, mogelijk tegen bijbetaling van € 17,50 per nacht. Indien u dit wenst, dan dit graag even vermelden op het aanmeldformulier..

Aanmelden

In het scherm dat u krijgt te zien, graag uw gegevens invullen en uw cursus en arrangement kiezen.