ISVW - Hotel | Internationale School voor Wijsbegeerte

Peter Sloterdijk: Je moet je leven veranderen

Met medewerking van Arnon Grunberg

Zaterdag 14 mei 2011 van 10.30 –17.00 uur

(Deels Duitstalig)Peter Sloterdijk

De Duitse filosoof Peter Sloterdijk licht zijn nieuwe boek Je moet je leven veranderen toe. Het boek is de sluitsteen in een oeuvre, waarin de bestrijding van cynisme en het propageren van een positieve antropologie de leidraden zijn. Als je niet cynisch bent en je weet dat de mens onaf is, dan kun je jezelf
mens maken, stelt Sloterdijk. Wat daarvoor nodig is, is ‘antropotechniek’: je moet jezelf trainen. Het is volgens hem betrekkelijk eenvoudig. De kunst is om je verkeerde trainingsprogramma te vervangen door een betere.

Peter Sloterdijk is een van de toonaangevende denkers van dit moment. Hij brak door met zijn Kritiek van de cynische rede en publiceerde sindsdien talloze invloedrijke werken, waaronder de Regels voor het mensenpark en de Sferen-trilogie.

Arnon Grunberg/ Foto: Eva PelArnon Grunberg is romancier en columnist van de Volkskrant. In het laatste weekend van juni (25 en 26) organiseert de ISVW een weekend waarin Arnon Grunberg het thema ‘Voorbij goed en kwaad’ bespreekt met Avishai Margalit, Paul Cobben, Eric Schliesser, Joop Goudsblom en Marc De Kesel. Van zowel dit weekend als het interview met Sloterdijk worden opnames gemaakt die gebruikt worden voor een DVD-box die in september verschijnt bij uitgeverij Luisterwijs.Zeitgeist

Hans Driessen is vertaler van het werk van Peter Sloterdijk.

Dr. Bert van de Ven is docent wijsgerige ethiek aan de Universiteit Tilburg, schreef onder meer het artikel Sferen en Globalisering. Ethische aspecten van Sloterdijks bijdrage aan het globaliseringsdebat.

Doel: Met Peter Sloterdijk nadenken over goede, slechte en kwade gewoontes.

Programma

10.00 uur: Ontvangst met koffie/thee

10.30 uur: inleiding op het werk van Peter Sloterdijk door Bert van de Ven.

11.15 uur: Arnon Grunberg interviewt Peter Sloterdijk over het thema Voorbij goed en kwaad.

12.30 uur: Lunch

14.00 uur: Inleiding op het boek Je moet je leven veranderen door Hans Driessen.

14.45 uur: Interview (Duitstalig) met Peter Sloterdijk over zijn nieuwe boek door Bert van de Ven.

15.45.uur: Pauze

16.00 uur: Peter Sloterdijk beantwoordt uw vragen onder leiding van Bert van Ven.

17.00 uur: Einde

Toegang

Vrij Nederland€ 169,50 (conferentie, lunchbuffet, koffie/thee en het nieuwe boek van Peter Sloterdijk Je moet je leven veranderen (t.w.v. € 44,50). U ontvangt ook vier nummers van Vrij Nederland (proefabonnement stopt automatisch). Vrij Nederland is medeorganisator van de Zeitgeist-lezingen.

Aanmelden

Klik hier om u aan te melden: AANMELDEN. In het scherm dat u krijgt te zien, graag uw gegevens invullen en uw cursus en arrangement kiezen.Digitale leeromgeving 

Na aanmelding krijgt u toegang tot de digitale leeromgeving. Hier treft u:
- Teksten en leesadvies. (Niet bij iedere conferentie of cursus worden teksten gelezen.) 
- Forum. Hier kunt u voor, tijdens en na de bijeenkomst ervaringen uitwisselen met medecursisten. U treft hier ook het mailadres van uw docenten.