Praktische filosofie: willen, kiezen, handelen
Zondag 29 mei 10.30–17.30 uur 2011
Keuzeproblemen – twijfel, onzekerheid, angst vooraf en schuldgevoel en frustratie achteraf – leveren een belangrijk aandeel van de problemen waarmee cliënten bij een filosofisch consulent komen. Trouwens ook in het dagelijkse leven van bijna iedereen is keuzes maken oorzaak van twijfel, onzekerheid, ‘in een kringetje draaien’ en zichzelf iets kwalijk nemen. In het verlengde van de vorige bijeenkomst bewijst de stoïcijnse wijsheid ook hierbij haar praktische nut, en Epictetus blijkt daarbij veel gelijkenis met Sartre en zijn existentialistische keuzevrijheid te vertonen. In het kader van levenskunst heeft de hedonist Epicurus met zijn ‘hedonistische calculus’ een belangrijke aanvulling. Het belang van de taal in het kader van het ‘oplossen’ van alledaagse (schijn)- problemen wordt deze keer geïllustreerd met een conceptuele analyse m.b.t. ‘willen, kiezen en handelen’. Aan ‘eeuwige twijfelaars’ geeft Augustinus, bij monde van Petrarca, een duidelijk antwoord. Uitsmijter: de definitieve filosofische oefening tegen schuldgevoel.
Dr. Miriam van Reijen is docent van de basisopleiding Filosofie in de praktijk (waar deze dag een onderdeel van uitmaakt). Ze doceert filosofie aan de Avans Hogeschool te Breda en publiceerde talloze boeken over praktische filosofie.
Doel: kennismaking met het Filosofisch consulentschap.
Programma
10.00 - 10.30 Inloop
10.30 – 11.30 Inleiding op de theorie, filosofen en de praktijk van de dag.
11.30 - 11.45 Koffiepauze
11.45 – 12.30 Verdere uitleg en voorbereidende oefeningen.
12.30-14.00 Lunch
14.00 ─ 15.30 Nabespreken van de voorbereidende oefeningen, verdieping van de theorie en verdere uitleg van de methodiek/praktijk.
15.30 - 15.45 Koffiepauze
15.45 – 17.15 Oefening
17.15 – 17.30 Nabespreken van de oefening
vanaf 17.30 Welkom aan de bar
Aanmelden
Toegang: € 95, - cursus inclusief uitgebreid lunchbuffet, koffie/thee. Klik hier om u aan te melden: AANMELDEN. In het scherm dat u krijgt te zien, graag uw gegevens invullen en uw cursus en arrangement kiezen.
Digitale leeromgeving
Na aanmelding krijgt u toegang tot de digitale leeromgeving. Hier treft u:
- Teksten en leesadvies. (Niet bij iedere conferentie of cursus worden teksten gelezen.)
- Forum. Hier kunt u voor, tijdens en na de bijeenkomst ervaringen uitwisselen met medecursisten. U treft hier ook het mailadres van uw docenten.