ISVW - Hotel | Internationale School voor Wijsbegeerte

PRIMA DONNA
Vrouwen in de muziek

6 - 10 augustus
Begeleiding: Erik Heijerman

DOWNLOAD HET PROGRAMMA

De traditionele ISVW-muziekweek is al jaren een succes. Dit jaar beleven we de 16de editie, en zijn de schijnwerpers gericht op vrouwelijke componisten en musici in de muziekgeschiedenis - van oud tot nieuw. Zoals gebruikelijk vinden er lezingen plaats die geïllustreerd worden door tal van muziekvoorbeelden, en tevens is er veel aandacht voor de culturele en zo mogelijk ook filosofische achtergronden. Enthousiaste sprekers (èn deelnemers) zorgen altijd voor een heerlijke week, waarin u lekker cultureel kunt bijtanken. Dit jaar ook weer met een live optreden met de mooiste muziek!

Programma

Maandag 6 augustus
10.00 uur Aankomst & ontvangst
10.30 uur Kunnen vrouwen componeren? - Helen Metzelaar
15.00 uur Hildegard van Bingen (1098-1179): Een leven vol visioenen en muziek - Tony Lindijer
20.00 uur Trobairitz en speelwijven - Johanneke van Slooten

Dinsdag 7 augustus
09.30 uur  Elisabeth Jacquet de la Guerre - Albert van der Schoot
15.00 uur De vroeg-klassiek tijd - Josina van Boetzelaer (1733-1797); Maddalena Sirmen (1745-1818), de ospedale in Venetië - Helen Metzelaar
20.00 uur ‘…nur eine Zierde, niemahls Grundbass deines seins’. Componistes uit de 18e eeuw - Gerard van der Leeuw

Woensdag 8 augustus
09.30 uur Vrouwen met vleugels. Over vrouwelijke pianisten - Frans Schreuder
15.00 uur ‘Nur das Weibliche ziert die Frauen’ - Clara Schumann, Fanny Mendelssohn, Johanna Kinker en Viardot - Gerard van der Leeuw
20.00 uur Nederland 1880-1920. De eerste feministische golf en de toename van vrouwen in de muziek (o.a. Henriëtte Bosmans) - Helen Metzelaar

Donderdag 9 augustus
09.30 uur Anglosaksische 20ste-eeuwse muziek (Rebecca Clarke, Ruth Crawford-Seeger) - Helen Metzelaar
15.00 uur De jongste generatie: Mayke Nas over eigen werk
20.00 uur Pianorecital door Arièlle Vernède

Vrijdag 10 augustus
09.30 uur Zeggingskracht en spiritualiteit: Sophia Gubaidulina - Michel Khalifa
12.30 uur Afsluitende lunch

Personalia

Drs. Erik Heijerman studeerde filosofie en wiskunde aan de Universiteit Utrecht, en klavecimbel aan het Brabants Conservatorium. Hij is senior programmamaker aan de ISVW en gastdocent muziekfilosofie aan het Utrechts Conservatorium.

Michel Kalifa (foto: Geert Snoeijer)Drs. Michel Khalifa is musicoloog. Hij doceert muziekgeschiedenis aan het Conservatorium van Amsterdam en schrijft over klassieke muziek, o.a. voor Het Parool.

 

 

Drs. Gerard van der Leeuw is musicoloog en redacteur van De Rode Leeuw.

Drs. Tony Lindijer is afgestudeerd in de sociale wetenschappen, maar heeft zich nadien steeds meer bekwaamd in geschiedenis en speciaal vrouwengeschiedenis. Hildegard van Bingen is daarbij een onderwerp waarin zij gespecialiseerd is. Van haar hand verscheen de vertaling van de Vita van Hildegard, met uitvoerige inleiding (De Vita van Hildegard. Hilversum 2000). 

Helen MetzelaarDr. Helen Metzelaar is muziekwetenschapper en één van de oprichters van de Stichting Vrouw en Muziek (www.vrouwenmuziek.nl). Zij publiceerde veel over gendervraagstukken en het functioneren van vrouwen in de Westerse muziekgeschiedenis, o.a. From Private to Public Spheres, Exploring Women's Role in Dutch Musical Life from c. 1700 to c. 1880. 

 

Mayke Nas (foto: Moniek Toebosch)Mayke Nas is componiste. Ze ontving opdrachten van o.a. het Fonds voor de Scheppende Toonkunst, Schönberg Ensemble, Orkest de Volharding, het Nederlands Studenten Kamer Orkest, Slagwerkgroep Den Haag en het Koninklijk Concertgebouw Orkest. Ze ontving de Matthijs Vermeulen Aanmoedigingsprijs 2003, en in 2005 de Anjer Muziekprijs van het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Albert van der SchootDr. Albert van der Schoot is lector Kunst en Reflectie aan ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten en doceert Esthetica en Cultuurfilosofie aan de Universiteit van Amsterdam.

 

Frans Schreuder studeerde piano en was hoofd van de pianoafdeling van het Rotterdams Conservatorium, waar hij ook pianomethodiek, -didactiek en uitvoeringspraktijk doceerde. Hij is erelid van de European Piano Teachers Association.

Drs. Johanneke van Slooten studeerde filosofie aan de Universiteit van Amsterdam en hobo aan het conservatorium van Parijs. Zij is publiciste en programmamaker voor radio en tv. 

Arielle VernedeArièlle Vernède volgde masterclasses in Parijs bij Claude Helffer en in Luzern bij Mieczyslaw Horszowsk. Het winnen van prijzen, van o.a. het Arnold Schoenbergconcours in Rotterdam, het Robert Casadesusconcours in Cleveland (U.S.A.) en de Zilveren Vriendenkrans van het Concertgebouw, inspireerde haar om definitief als soliste op te treden. Tegenwoordig geeft zij in binnen- en buitenland solorecitals.

Kosten

Arrangement 1
€ 548,- (cursus, koffie/thee, 5 maal lunchbuffet, 4 maal diner incl. 2 drankjes, pianorecital)

Arrangement 2
€ 708,- (arrangement 1 + 1-persoonskamer & ontbijtbuffet)

Kortingen