ISVW - Hotel | Internationale School voor Wijsbegeerte

Rousseau- en bildungsdag

300 jaar Rousseau, de Rousseau-opera Le devin du village, het boek En denken! Bildung voor leraren en de afscheidsreceptie van Gerard van StralenHogeschool Utrecht

Donderdag 28 juni

Jean-Jacques RousseauTer ere van de 300e geboortedag van Jean- Jacques Rousseau wordt op 28 juni a.s. in Slot Zeist te Zeist een dag gehouden over de betekenis van Rousseau voor het onderwijs. Tevens wordt de concertante kameropera van Rousseau Le devin du village uitgevoerd. Rond de opera worden lezingen en workshops georganiseerd.

Docenten, studenten en relaties van de Hogeschool Utrecht zijn van harte genodigd om de dag bij te wonen. De dag, die onderdeel uitmaakt van een bildungsweek, eindigt met een afscheidsreceptie voor Gerard van Stralen. 

Toegang:

Voor medewerkers en relaties van de Hogeschool Utrecht is de toegang vrij voor alle onderdelen. Wij willen graag voor 20 juni a.s. van u weten of u op onze uitnodiging wilt ingaan, welke programmaonderdelen u wenst te volgen en met hoeveel personen.

Klik hieronder om u aan te melden. In het scherm dat u krijgt te zien, graag uw gegevens invullen en bij Hogeschool Utrecht uw arrangement  kiezen. Indien u de hele dag wilt volgen, kiest u Hogeschool Utrecht 4 (Rousseaudag gehele programma). U kunt ook lossen onderdelen van deze dag kiezen (4a t/m 4d).

Aanmelden

Aanmelden kan ook telefonisch (033-4650700 of via reserveringen@isvw.nl.

(Hebt u geen relatie met de Hogeschool Utrecht dan graag hier aanmelden)

Programma

U kunt zich aanmelden voor de hele dag, maar de onderdelen zijn ook los te volgen. De dag wordt gehouden op twee locaties die op loopafstand van elkaar verwijderd zijn, te weten Slot Zeist en Figi Zeist.

9.30 uur: ontvangst met koffie/thee in Slot Zeist

10.00 uur: Lezingen over Rousseau en onderwijs.

12.30 uur: Rousseau-lunch en de Rousseau-opera Le Devin du Village.

16.30 uur: Boekpresentatie ...En denken! Bildung voor leraren.

17.30 uur: Slotreceptie Gerard van Stralen.

Klik hier voor printbare versie van het programma

Lezingen rondom de opera

Rousseau was een bijzondere denker die streefde naar natuurlijkheid, authenticiteit en persoonlijke vorming. Ook in het onderwijs zouden deze begrippen volgens hem centraal moeten staan. In verschillende lezingen en workshops wordt stilgestaan bij dit onderwijsideaal. Is Rousseaus onderwijs haalbaar nu de lessen steeds meer beperkt worden tot lezen, schrijven en rekenen? Deze vraag staat centraal in de lezingen die op deze dag worden gegeven.

Tijden

10.00 uur Welkomstwoord door Gerard van Stralen. Introductie in het thema: bildung

10.10 uur: Inleiding in het werk van Rousseau door Maarten Doorman

11.00 uur: Koffie-thee

11.15 uur: Tafelgesprek over de betekenis van Rousseau voor het onderwijs. Met Maarten Doorman, Joep Dohmen (hoogleraar filosofie aan Universiteit voor Humanistiek), Anouk Zuurmond (filosoof en lerarenopleider bij de vakgroep Nederlands, Instituut Archimedes) en andere vertegenwoordigers van de bildungsgedachte. Onder leiding van René Gude (directeur Internationale School voor Wijsbegeerte).

Rousseaulunch en -opera Le devin du village

Prof. Maarten Doorman vertelt in welke geestestoestand Jean-Jacques Rousseau (1712-1778) Le devin du village schreef, waarna de opera zelf wordt uitgevoerd.

 • Première Devin du Village: 1752 in Parijs, Fontainebleau, in aanwezigheid van koning Louis XV en madame de Pompadour
 • Duur: 70 minuten
 • Datum concertante voorstelling: 
 • Plaats: FIGI te Zeist
 • De cast van de opera is van hoog niveau:

Marcel Rijans / Foto: P. KnappMarijje van StralenPieter HendriksDirigent Claudio RibeiroCollegium musicum

 • Marcel Reijans (tenor)
 • Marijje van Stralen (sopraan)
 • Pieter Hendriks (bas/bariton)
 • HU-koor
 • Claudio Ribeiro, klavecinist, dirigent                     
 • Barokorkest: Collegium Musicum Den Haag

Tijden

12.30 uur: Rousseau-lunch.

13.45 uur: Welkom door Gerard van Stralen.

14.00 uur: Rousseau-opera Le devin du village.

Boekpresentatie En denken! Bildung voor leraren

En denken! Bildung voor lerarenDe presentatie van het boek ’...En denken! Bildung voor leraren’ is tegelijkertijd de start van bildung als profileringsthema van de faculteit educatie van Hogeschool Utrecht. De directie van de faculteit educatie wil dit moment graag samen met studenten, alumni, medewerkers en oud-medewerkers en relaties van de faculteit educatie van Hogeschool Utrecht beleven en nodigt u daarom van harte uit.

Alle bezoekers van de boekpresentatie ontvangen een exemplaar van het boek (408 pagina’s, ISVW uitgevers 2012 t.w.v. € 29,95). Het boek bevat bijdragen van onder meer Peter Sloterdijk, René Gude, Daan Roovers, Désanne van Brederode, Manon Uphoff en vele andere prominente cultuurdragers. Lees meer over het boek.

Tijden

16.30 uur: Voorwoord door Dick de Wolff

16.40 uur: Inhoudelijke toelichting door René Gude en Gerard van Stralen.

16.50 uur: Overhandiging eerste exemplaar

Slotreceptie voor Gerard van Stralen

Deze dag markeert tevens de periode van 42 jaar dat Gerard van Stralen werkzaam is in het onderwijs en inmiddels de pensioengerechtigde leeftijd heeft bereikt. Met de presentatie van het boek …En denken! Bildung voor leraren nemen wij afscheid van hem. De vele collega’s met wie Gerard heeft samengewerkt zijn voor dit onderdeel van harte genodigd.  

Ik hoop op uw aanwezigheid,

Dick de Wolff, directeur Faculteit Educatie Hogeschool Utrecht

Tijden

17.30 uur: Aanvang

19.00 uur: Slot

 

Locatie Slot zeist

Slot Zeist
Zinzendorflaan 1
3703 CE Zeist

Klik hier voor uw routebeschrijving

Locatie middagprogramma:
FIGI Zeist
Het Rond 2
3701 HS Zeist

De Rousseau-dag, het boek en de opera zijn mede mogelijk gemaakt door:

 

Hogeschool Utrecht

Draaijer en Partners

 

ISVW uitgevers