ISVW - Hotel | Internationale School voor Wijsbegeerte

Sprekende denkers: Schopenhauer

Arthur Schopenhauer met poedel AtmanZaterdag 17 & zondag 18 september 2011

Aanvang za. 10.30 einde zo. 12.30 met aansluitend lunch.

Prof. dr. Frans Jacobs vertelt over het leven en werk van de Duitse filosoof Arthur Schopenhauer. Arthur Schopenhauer (1788-1860) was excentrieke denker die met Wil en voorstelling een meesterwerk afleverde. Volgens Schopenhauer lopen we aan de leiband van onze eigen wil. Die wil is onze levensbron, maar het is toch vooral een domme, brute kracht die ons blind voortduwt. Gelukkig zijn er methoden om de wil uit te schakelen.

Prof.dr. Frans JacobsFrans Jacobs is emeritus hoogleraar in de wijsgerige antropologie en de grondslagen van het humanisme vanwege de Stichting Socrates aan de Universiteit Leiden en is emeritus wijsgerige ethiek aan de Universiteit van Amsterdam. Hij maakte lange tijd deel uit van het bestuur van de ISVW en verzorgde talloze cursussen op het raakvlak van ethiek, rechtsfilosofie en wijsgerige antropologie. Hij is de auteur van ‘Twaalf emoties – Filosofische bespiegelingen en Een filosofie van emoties (2002) en Een filosofie van emoties en verlangens (2008).

Programma

Zaterdag
Ochtend: Eerste kennismaking met Schopenhauer: waarom hij een belangrijk filosoof is; iets over zijn leven; overzicht van zijn werk.

Middag: Kennismaking met Schopenhauers hoofdwerk: Die Welt als Wille und Vorstellung. 

SchopenhauerAvond. We gaan kijken en luisteren naar een gesprek dat Alain de Botton heeft gevoerd met een in de liefde teleurgestelde dame, waarbij hij uiteenzette wat er verfrissend en troostrijk is aan Schopenhauers theorie van de liefde. Dat duurt ruim een half uur, waarna we uiteraard met elkaar in gesprek gaan over dit onderwerp.

Zondag 

Ochtend: Enige capita selecta uit het denken van Schopenhauer (zijn muziektheorie; zijn opvattingen over menselijk geluk). Het weekend wordt besloten met een bespreking van de vraag of niet ook Schopenhauers pessimisme verfrissend en troostrijk is.

12.30 uur: afsluitende lunch

Aanmelden

Toegang: Arrangement 1: € 244,- (conferentie, 2x lunchbuffet, koffie/thee, 1 x diner en reader)
Arrangement 2: € 289,- (arrangement 1 + standaard hotelkamer en onbijt).

Upgraden naar een comfortkamer in de nieuwe hotelvleugel (met o.a flatscreen en balkon) is, onder voorbehoud van beschikbaarheid van kamers, mogelijk tegen bijbetaling van € 17,50 per nacht. Indien u dit wenst, dan dit graag even vermelden op het aanmeldformulier.

Klik hier om u aan te melden: AANMELDEN. In het scherm dat u krijgt te zien, graag uw gegevens invullen en uw cursus en arrangement kiezen.

Schopenhauer door Frans Jacobs

Van deze dag worden geluidsopnamen gebracht. In oktober wordt dit college uitgebracht op 3 cd’s in luxe slipcase | € 24,95 | ISBN: 978-94-91224-06-5. 

 

 

Digitale leeromgeving 

Na aanmelding krijgt u toegang tot de digitale leeromgeving. Hier treft u:
- Teksten en leesadvies. (Niet bij iedere conferentie of cursus worden teksten gelezen.)