ISVW - Hotel | Internationale School voor Wijsbegeerte

Senior Academy: Waardigheid

 Zondag 26 mei 2013

ISVW-Senior AcademyAanvang 10.30 uur - einde 17.00 uur

Met medewerking van Joep Dohmen en Frits de Lange

10.30 – 12.30 uur: DE KUNST VAN HET OUDER WORDEN

Joep Dohmen (hoogleraar Ethiek UvH)

In de ochtendbijdrage zal Joep Dohmen de hele reeks van lezingen en thema’s samenvatten: Wat is het nieuwe ouder worden? Weerbaarheid door verhalen en autobiografische reflectie. Vitaliteit en gezondheid. De beleving van het eigen ouder worden ivm. geestelijk welzijn. Kunst en ambitie. Nieuwe leefritmes voor senioren. Levensverlenging en zingeving. Daarna zal hij met het publiek in gesprek gaan over de kunst van het ouder worden. Welke thema’s spreken het meest aan, wat behoeft verdieping en wat is er blijven liggen?

12.30 – 14.00 lunchpauze

14.00- 16.30 Prof. Dr. Frits de Lange (Hoogleraar ethiek Groningen) gaat met het publiek in gesprek over het thema: 

EEN MOOI MENS. Over schoonheid en ouderdom.

Kunnen oude mensen mooi zijn? Neen, zegt het cliché:  oud = lelijk, mooi jong. Maar stel dat je het toch kunt zeggen: een mooi oud mens, waar zit ’m dat in? Schoonheid veronderstelt aantrekkingskracht, aandacht en presentie.
We willen graag in de nabijheid blijven van wat of wie we mooi vinden. Een esthetiek van de ouderdom is daarom een testcase voor de vraag of we van oude mensen houden – of hen (en onszelf, als we oud geworden zijn) verafschuwen. De esthetiek is daarin ook ethiek.
Voor wie schoonheid vereenzelvigt met harmonieuze design, is alleen een jong, welgevormd lichaam mooi. Maar als  de ervaring van schoonheid niet gedreven wordt door begeerte om te bezitten, maar door het verlangen naar geluk, dan kunnen wellicht ook oude mensen mooi zijn. Niet de design van het welgevormde lichaam maar de metafysica van het gelaat geeft toegang tot de schoonheid van de ouderdom. Dat is de stelling die Frits de Lange zal verdedigen.

Over de hoofddocent

 Joep Dohmen

Joep Dohmen is hoogleraar theoretische en praktijkgerichte ethiek aan de Universiteit voor Humanistiek. Hij is vooral bekend van zijn werk over levenskunst, om van De kunst van het ouder worden.

Frits de Lange Frits de Lange is hoogleraar Ethiek aan de Protestantse Theologische Universiteit in Kampen. Naast zijn wetenschappelijk werk publiceert hij regelmatig in kranten en tijdschriften en op twitter. Belangrijk thema voor prof. De Lange is waardig oud worden. In boeken als ‘De mythe van het voltooide leven’ en ‘De armoede van het Zwitserlevengevoel’ geeft hij zijn visie op dit belangrijke thema. Op zijn website www.fritsdelange.com is veel te vinden over zijn achtergrond en manier van denken.

 

Organisatie

ISVWPower Amersfoort

Aanmelden

€ 45,50 (middaglezing met koffie/thee).

€ 107,- (ochtend- en middaglezing incl. lunchbuffet en koffie/thee ).

Graag in het opmerkingenveld aangeven of u de hele dag of alleen de middag bijwoont.

Aanmelden

In het scherm dat u krijgt te zien, graag uw gegevens invullen en uw cursus en arrangement kiezen.

Digitale leeromgeving 

Na aanmelding krijgt u toegang tot de digitale leeromgeving. Hier treft u:
- Teksten en leesadvies. (Het kan zijn dat u geen teksten treft. Niet bij iedere conferentie of cursus worden teksten gelezen.)