ISVW - Hotel | Internationale School voor Wijsbegeerte

Pim Fijt wint 1e Nederlandse Filosofie Olympiade

Pim Fijt van het Stedelijk Gymnasium te Schiedam heeft afgelopen weekend aan de ISVW te Leusden de 1e Nationale Filosofie Olympiade gewonnen.

Winnaars 1e Filosofie Olympiade

(v.l.n.r.: juryvoorzitter Han van Ruler, Pim Fijt, Sadaf Saloukey,
Sarina Trejic en Femke Nagelhout)

De Nationale Filosofie Olympiade is een filosofische krachtmeting tussen leerlingen uit 5 VWO met het vak filosofie in hun pakket. Deelnemers krijgen op de Olympiade 3 uur de tijd om een Engelstalig essay te schrijven over een van drie mogelijke, niet vooraf bekendgemaakte, thema’s. Winnaar Pim Fijt schreef zijn essay over de rol van religie. De jury vond het betoog van Fijt argumentatief sterk, origineel, muzikaal getoonzet en meeslepend geschreven. 

Fijt begint zijn essay met de stelling dat het leven meer nodig heeft dan hard werken. Er moet iets meer zijn. Zowel godsdienst als filosofie zoeken dat meer-moment. 'Atheists regularly mock the beliefs of those faithful to their gods. But anyone who takes a closer look at religion, especially at its origins, may come to the conclusion that religion isn't all that different from philosophy." Zelf zoekt Fijt het meer in een extatische vorm van spiritualiteit. "Meditation, dreams, drug-induced states of mind, but also dance parties or even church (...) It's a maelstrom constantly swirling, with an inward movement. A desparate attempt of life to know itself."

De tweede plaats was voor Sadaf Saloukey, eveneens van het Stedelijk Gymnasium te Schiedam en de derde plaats voor Sarina Trejic van Christelijke Scholengemeenschap Reggesteyn te Nijverdal. 

 Winnaar Pim Fijt gaat door naar de volgende ronde en zal Nederlandse vertegenwoordigen tijdens de International Philosophy Olympiad die van 16 – 20 mei 2012 zal plaatsvinden in Oslo. De internationale wordt sinds 1993 gehouden onder toezicht van de Fédération Internationale des Sociétés de Philosophie (FISP). Dit jaar doet Nederland voor het eerst mee.

De Nationale Filosofie Olympiade werd georganiseerd door de Algemene Nederlandse Vereniging voor Wijsbegeerte (ANVW) i.s.m. de Vereniging Filosofiedocenten in het Voortgezet Onderwijs (VFVO) en de Internationale School voor Wijsbegeerte (ISVW). Organisatoren Dennis de Gruijter, Dirk Oosthoek, Erno Eskens en Han van Ruler spraken van een geslaagd evenement en zijn voornemens de wedstrijd jaarlijks te organiseren.  De jury bekroonde het essay van Femke Nagelhout van het Marne College te Bolsward met een Speciale Vermelding.