ISVW - Hotel | Internationale School voor Wijsbegeerte

Verdieping van de radicale filosofische manier van werken aan problematische emoties

Zondag 12 mei 2013
Docent: Miriam van Reijen

Aanvang 10.30- einde 17.00 uur

SpinozaDocent: dr. Miriam van Reijen

De stoïcijnse filosofie over denken en voelen, aan de hand van de radicale filosofie over de passies van de ‘filosoof onder de filosofen’, Spinoza. Zijn metafysica blijkt verregaande en ingrijpende consequenties te kunnen hebben voor de praktijk van alledag.  De invloed van taal, van verbeelding, van gevoel en van de eigen manier van denken over het (samen)leven wordt geïllustreerd aan de hand van o.a. korte teksten van Spinoza uit de Ethica. Tevens komt een meer diepgaande vergelijking van de filosofische methode met de RET (aan de hand van psycholoog Gidia Jacobs) aan de orde.

In het middagprogramma worden eigen voorbeelden en situaties onder de loep genomen in oefeningen in drietallen. Loopbaancoach Steef Pinkse schreef op linked-in: ‘Als loopbaancoach gebruik ik de filosofie van Spinoza. Met name het ‘slechten van inadequate opvattingen, dus emoties’ vormt een belangrijk onderdeel’.

Over de docenten

Miriam van  ReijenMiriam van Reijen (1946) doceerde jarenlang aan verschillende universiteiten en hogescholen. Zij is bestuurslid van de Vereniging Het Spinozahuis en van de Vereniging voor Filosofische Praktijk (VFP). Zij schreef o.m. Filosofie en hulpverlening (1984), Filosoferen over emoties (1995), en trad op als redacteur/auteur van het boek Emoties. Van stoïcijnse apatheia tot heftige liefde (2005; 2e dr. 2007). In de reeks Denkers verscheen haar monografie Spinoza – De geest is gewillig, maar het vlees is sterk (2008; 3e druk 2009). In 2010 promoveerde ze op Het Argentijnse gezicht van Spinoza – Passies en politiek. Lees hier een interview met Miriam van Reijen.

Toegang en aanmelden

Toegang: € 107,- (opleidingsdag, lunchbuffet, koffie/thee en reader). NB deze dag kan worden gevolgd in het kader van de basisopleiding Filosofie in de praktijk.

Aanmelden

In het scherm dat u krijgt te zien, graag uw gegevens invullen en uw cursus en arrangement kiezen.

Digitale leeromgeving 

Na aanmelding krijgt u toegang tot de digitale leeromgeving. Hier treft u:
- Teksten en leesadvies. (Niet bij iedere conferentie of cursus worden teksten gelezen.) 
- U treft hier ook het mailadres van uw docent(en).