ISVW - Hotel | Internationale School voor Wijsbegeerte

Hoezo vrije wil?

Vrijdag 7 oktober 10.00-16.00

Docenten filosofie & de vrije wil

Hoezo vrije wil?Het examenthema filosofie voor Havo & Vwo scholieren is ‘de vrije wil’. Deze dag gaan docenten van het voortgezet onderwijs in gesprek met experts op dit gebied.

Prof. Han van Ruler vertelt over de geschiedenis van het begrip vrije wil. Neurowetenschapper Victor Lamme (o.v) vertelt waarom de vrije wil een illusie is. De hersenen nemen beslissingen waar wij ons niet van bewust zijn. Daarom is neuromarketing, een vorm van reclame die inspeelt op de onbewuste neurale keuzes, zo in opkomst. Schrijver, filosoof en verpleeghuisarts Bert Keizer wil de vrije wil redden en bindt de strijd aan met het 'neurodogmatisme'. Keizer vraagt zich af of denken zonder de vrije wil mogelijk is. Hij betwijfelt het. 

Een dag voor docenten en voor iedereen die wil weten of de vrije wil bestaat.

Over de sprekers

Bert KeizerBert Keizer (1947) studeerde filosofie in Nottingham en medicijnen in Amsterdam. Hij is columnist van dagblad Trouw en Medisch contact en schrijft regelmatig voor Filosofie Magazine. In 1994 publiceerde hij het spraakmakende boek Het refrein is hein over zijn ervaringen als arts in een verpleegtehuis. Hij sprak daarin openlijk over de praktijk van euthanasie en zelfdoding. Sindsdien publiceerde Keizer nog enkele romans, waaronder Tijdelijk feest, over zijn ervaringen als tropenarts. Daarnaast publiceerde hij een boek over Wittgenstein, vertaalde hij brieven van Emily Dickinson en schreef hij een opera over Alzheimer. In 2010 verscheen Onverklaarbaar bewoond, een boek over hersenen en denken.  

Victor LammeVictor Lamme (1959) studeerde geneeskunde aan de Universiteit van Amsterdam (1985 en 1988, cum laude), en promoveerde aan het Interuniversitair Oogheelkundig Instituut (IOI-KNAW, 1992, cum laude). Daarna was hij postdoc op MIT in Boston, KNAW fellow in Amsterdam, en hoofdonderzoeker aan het Nederlands Instituut voor Neurowetenschap (NIN-KNAW). Sinds 2002 is terug bij de Universiteit van Amsterdam, waar hij met zijn oratie 'Weg met de Psychologie!' aantrad als hoogleraar Cognitieve Neurowetenschap bij de afdeling Psychologie. Hij publi ceerde circa negentig internationale artikelen en hoofdstukken over de wer king van het brein, visuele waarneming en vooral het bewustzijn, onder meer in gezaghebbende tijdschriften als Nature en Science. Zijn ideeën over bewustzijn worden als baanbrekend gezien, en hij ontving voor zijn werk de meest prestigieuze subsidie van de Europese Unie.

Han van RulerProf. dr. Han van Ruler (1963) is buitengewoon hoogleraar in de geschiedenis van de filosofie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij is gespecialiseerd in zestiende- en zeventiende-eeuwse filosofie. Zijn proefschrift over Descartes werd bekroond met de Erasmus Prijs. Hij stond aan het hoofd van het onderzoeksprogramma From Erasmus to Spinoza – Classical and Christian Notions of the Self in Early Modern Dutch Philosophy. Hij publiceerde onder meer De uitgelezen Descartes.

Organisatie

ISVW

Organisatie: VfVO en ISVW.

Toegang:

€ 195,- (opleidingsdag, lunchbuffet, koffie/thee). Klik hier om u aan te melden: AANMELDEN. In het scherm dat u krijgt te zien, graag uw gegevens invullen en uw cursus en arrangement kiezen.

 

Programma (onder voorbehoud)

10.00 uur: ontvangst met koffie/ thee

10.30 uur: Han van Ruler over de geschiedenis van het begrip 'vrije wil'

11.15 uur: koffie / thee

11.30 uur: Victor Lamme over de illusie van de vrije wil en het effect van neuromarketing

12.30 uur: Lunchbuffet

14.00 uur: Bert Keizer over neurodogmatisme.

15.00 uur Koffie / thee

15.15 uur: Slotdebat tussen Keizer, Lamme en publiek

16.00 uur: einde