ISVW - Hotel | Internationale School voor Wijsbegeerte

Wij zijn ons bewustzijn, we zijn ons brein

NRC AcademieWoensdag 11 t/m vrijdag 13 juli        

Aanvang: wo. 10.30 uur – einde vrij. 17.00 uur

Docenten: neurowetenschappers Jeroen Geurts en Ysbrand van der Werf, socioloog Koos Neuvel, filosoof Ton Derksen, filosoof Erno Eskens, filosoof prof.dr Marc Slors, promovendi in de neurowetenschappen en de Amerikaanse filosoof Richard Tarnas, Jan Flameling en anderen.

Er is iets vreemds aan de hand met het bewustzijn. Er wordt steeds meer over de hersenen bekend door de opkomst van de neurowetenschappen, maar is het bewustzijn zelf zichtbaar op de hersenscans? En hoe is de verhouding tussen bewustzijn en vrije wil. En wat is het onbewuste eigenlijk?

In deze summerschool vertellen neurowetenschappers, filosofen en sociologen over het bewustzijn. Jeroen Geurts is een spraakmakende neurowetenschapper. Hij ontdekt van alles in ons brein, maar krijgt maar geen grip op het bewustzijn. filosofen. Zijn collega Ysbrand van der Werf denkt daarentegen dat het bewustzijn volledig verklaard is. Koos Neuvel bespreekt sociologische en filosofische theorieën over het bewustzijn en leidt discussies.Op de donderdagmiddag is er een lezing van Richard Tarnas, gevolgd door een publiek interview met deze Amerikaanse Jung kenner. Hij vertelt over de verhouding tussen bewustzijn en het onbewuste.

Jan Flameling bespreekt de overeenkomsten tussen neurologische onderzoeksresultaten (Damasio, Noë, Keysers), fenomenologische opvattingen (Heidegger, Merleau-Ponty) en Oosterse filosofie (Lao zi, Zhuang zi) over bewust zijn als 'een door een oefenpraktijk te veranderen hersentoestand van een lichaam in de wereld'.

Prof. Marc Slors verzorgt de afsluitende lezing waarin hij ingaat op de verhouding tussen filosofische en neurowetenschappelijke inzichten.

Programma

Klik hier om het programma te downloaden.

Sprekers:

Jeroen GeurtsProf. Jeroen Geurts promoveerde op zijn 27ste cum laude in de neurowetenschappen. Hij is associate professor aan de afdeling Anatomie & Neurowetenschap van het VU-Medisch Centrum en adjunct associate professor aan het Hotchkiss Brain Institute van de Universiteit van Calgary. Daarnaast is hij honorary senior lecturer aan het instituut voor Neurologie van het University College London. Geurts is tevens directeur van de stichting Brein in Beeld. Hij schreef Kopstukken.Gesprekken met bekende wetenschappers over hersenen en bewustzijn (2009).

Koos NeuvelDrs. Koos Neuvel studeerde sociologie en is wetenschapsjournalist. Hij publiceerde hij o.a. Wee de genen en Waarom jongens geen meisjes zijn. Onlangs verscheen Tussen de oren: hoe het lichaam de geest krijgt, een boek over de verhouding tussen lichaam en geest.

Erno EskensErno Eskens is hoofd van het cursusinstituut van de ISVW. Hij was eerder hoofdredacteur van Filosofie Magazine en publiceerde onder meer een Filosofische reisgids voor Nederland en Vlaanderen en Democratie voor dieren.  Op dit moment werkt hij aan een proefschrift over de paarden van Plato.

 

Ton Derksen

Ton Derksen is hoogleraar wetenschapsfilosofie. Hij publiceerde eerder het spraakmakende boek Lucia de B. dat de aanzet vormde tot een herziening van de zaak tegen deze Haagse verpleegster. In Het O.M. in de fout liet hij zien dat het Openbaar Ministerie op systematische wijze redeneerfouten maakt bij de vervolging van verdachten. In De ware toedracht legt hij uit hoe men deze fouten kan voorkomen: door continu verschillende scenario’s tegen elkaar af te wegen. Een recent boek van hem is Leugens over Louwes (ISVW uitgever, 2011), over de Deventer moordzaak.

Marc SlorsProf.dr. Marc Slors (1966) is hoogleraar cognitiefilosofie aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij publiceerde internationaal artikelen en boeken op het gebied van persoonlijke identiteit, sociale cognitie, mentale veroorzaking en vrije wil. Slors doceert aan studenten in de opleidingen filosofie, psychologie en cognitieve neurowetenschap.

Ysbrand van der WerfYsbrand van der Werf is assistent professor en verbonden aan het Nederlands Instituut voor Neurowetenschappen. Daarnaast is hij lid van de Jonge Academie van de KNAW.

Jan FlamelingJan Flameling studeerde wijsbegeerte in Groningen, Keulen, Berkeley en Amsterdam. In maart 1994 richtte hij het Filosofisch Bureau Ataraxia op. Sindsdien organiseert hij 'denkvakanties' in Griekenland en India en seminars filosofie in Nederland. Ook geeft hij workshops aan organisatieadviseurs, artsen en apothekers en cursussen aan de Internationale School voor Wijsbegeerte.

Aanmelden 

Arrangement1: € 411- (incl. 2 x diner, 3x lunch, reader). Arrangement. 2: € 491,- (arrangement 1+ standaard hotelkamer en ontbijt).

Upgraden naar een comfort kamer (met o.a. flatscreen en balkon) is, onder voorbehoud van beschikbaarheid van kamers, mogelijk tegen bijbetaling van € 17,50 per nacht. Indien u dit wenst, dan dit graag even vermelden op het aanmeldformulier.

Aanmelden

In het scherm dat u te zien krijgt, graag uw gegevens invullen en uw cursus en arrangement kiezen.

Digitale leeromgeving 

Na aanmelding krijgt u toegang tot de digitale leeromgeving. Hier treft u:
- Teksten en leesadvies. (Niet bij iedere conferentie of cursus worden teksten gelezen.) 
- U treft hier ook het mailadres van uw docenten.