ISVW - Hotel | Internationale School voor Wijsbegeerte

Word zelf filosoof

Docent: Prof.dr. Jan Bransen

Zaterdag 17 en zondag 18 december 2011

Met filosofische vaardigheden sta je sterker in discussies. De media overspoelen ons met allerlei meningen en we hebben er zelf ook nogal wat. Deze cursus leert je om het kaf van het koren te scheiden. Aan de hand van allerlei alledaagse scenario’s laat filosoof Jan Bransen zien hoe filosofische vaardigheden helpen bij het vormen van een degelijke eigen mening. Hij neemt u mee op een reis door het hedendaagse meningencircuit, met speciale aandacht voor de rol van onze emoties in onze vooroordelen over de positieve en de negatieve kanten van de Nederlandse identiteit anno 2011.

Prof.dr. Jan BransenJan Bransen is hoogleraar filosofie aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij schreef onder meer Filosofie en ironie en Word zelf filosoof.

Doel: uw mening upgraden tot een doordacht filosofische standpunt.

 

Word zelf filosoofBijzonderheden: Bij deze cursus wordt het boek Word zelf filosoof van Jan Bransen aangeraden (niet verplicht). Uit de recensie van NBD|Biblion: 'De schrijver, hoogleraar in Nijmegen, bereikt drie dingen tegelijk. Hij legt uit welke specifieke instrumenten de filosoof gebruikt. Hij geeft concrete voorbeelden van dat gebruik, met frappante eye-openers als resultaat. En hij geeft met zijn voorbeelden een indringende visie op de problemen van mens en samenleving. De voorbeelden zijn actueel: ze gaan over Paul de Leeuw en minister Rouvoet, over hufters en het elektronisch kinddossier, over opvoeden, vrijheid en integratie. Een feest om te lezen voor weldenkende mensen. En verplichte kost voor de rest.'

Programma


Zaterdag
10.00 uur    Aankomst

10.30 uur    Filosoof? Ik word liever mezelf!

11.30 uur    Koffiepauze

11.45 uur    Drie basale vaardigheden:

  • de wisselwerking tussen verschijnsel en begrip
  • het gedachte-experiment
  • het expliciteren van begripsrelaties


12.30 uur    Lunch

14.00 uur    In kleine groepjes (6-8 pp):
        kiezen van een te analyseren begrip inclusief een
        alledaags scenario waarin dit begrip ‘werkt’.

15.15 uur    Pauze

15.30 uur    Plenair: presentaties + vaststellen te bespreken
        begrip

17.00 uur    Aperitief

18.00 uur    Diner

19.30 uur    Koffie

20.00 uur    Een verkenning van aangrenzende begrippen

22.00 uur    Welkom aan de bar

Zondag


9.30 uur    Leren experimenteren met gedachten
        (een oefening in creatief denken)

10.45 uur    Koffiepauze

11.00 uur    Hoe lukt me dat: filosoof zijn…en mezelf?

12.30 uur    Lunch

Toegang en aanmelden

Arrangement 1: €244,- (conferentie, koffie/thee, 2 x lunchbuffet, diner). Arrangement 2: € 289,- (arrangement 1 + standaard hotelkamer en ontbijt). Voor € 22,50 sturen wij u het boek Word zelf filosoof thuis. Als dit gewenst is, dan dit graag even vermelden bij de opmerkingen.

Upgraden naar een comfortkamer in de nieuwe hotelvleugel (met o.a. flatscreen en balkon) is, onder voorbehoud van beschikbaarheid van kamers, mogelijk tegen bijbetaling van € 17,50 per nacht. Indien u dit wenst, dan dit graag even vermelden op het aanmeldformulier.

Klik hier om aan te melden: AANMELDEN. In het scherm dat u krijgt te zien, graag uw gegevens invullen en uw cursus kiezen.

Digitale leeromgeving 

Na aanmelding krijgt u toegang tot de digitale leeromgeving. Hier treft u:
- Teksten en leesadvies. (Niet bij iedere conferentie of cursus worden teksten gelezen.) 
- U treft hier ook het mailadres van uw docent(en).