ISVW - Hotel | Internationale School voor Wijsbegeerte

Zen

Zaterdag 21 mei en zondag 22 mei 2011
Aanvang za. 12.30 - zo. 13.30 uur

Docent: Michel Dijkstra

Gastdocenten: dr. Jan Bor, dr. René RansdorpMihavira paleis van Linji in China

Zenboeddhisme is een oosterse levenshouding die ook in het westen in opmars is. Michel Dijkstra maakt u wegwijs in de geschiedenis van zen. Hij gaat in op de Indiase wortels van deze levensbeschouwing en schetst de ontwikkelingen in China en Japan. Ook de minder bekende geschiedenis van zen in Korea komt aan bod. Daarnaast maakt u kennis met twee hoogtepunten uit de zenliteratuur: de geschriften van de explosieve Chinese meester Linji en de diepzinnige Japanse wijsgeer Dogen.

Dr. Jan Bor vertelt een persoonlijk verhaal over de invloed van deze stroming op zijn filosofische zoektocht. Hij was al op jonge leeftijd gegrepen door een grote filosofische vraag: ‘Wie ben ik?’ Het zenboeddhisme gaf hem een antwoord op deze vraag, die paradoxaal genoeg niet in woorden is uit te drukken.

Tenslotte onthult dr. René Ransdorp de invloed van het taoïsme op het zenboeddhisme. Westerlingen zijn snel geneigd om deze stroming als een op zichzelf staande filosofie te zien, maar feitelijk ontwikkelde zij zich in samenspraak met het taoïsme. Klopt ons westerse beeld van zen? Of is het alleen een projectie van onze eigen wensen en idealen?

De docenten

Michel DijkstraDrs. Michel Dijkstra is filosoof en journalist. Artikelen van zijn hand verschenen onder andere in Filosofie Magazine en het dagblad Trouw. Daarnaast publiceerde hij Oosterse filosofie in een notendop en de bloemlezing Bij Lao Tsé op de thee bij uitgeverij Prometheus. Onlangs verscheen de inleiding Zenboeddhisme. De kunst van het loslaten (Ambo).

Jan BorDr. Jan Bor is filosoof en publicist. Hij bedacht, initieerde en redigeerde een aantal Nederlandstalige boeken op het gebied van filosofie, waaronder 25 eeuwen westerse filosofie, 25 eeuwen oosterse filosofie en de bestseller De verbeelding van het denken: geïllustreerde geschiedenis van de westerse en oosterse filosofie.

René RansdorpDr. René Ransdorp is kenner van het klassieke taoïsme. Hij doceerde wijsbegeerte in het hoger onderwijs in Amsterdam en verzorgt cursussen Chinese filosofie aan verschillende instellingen. In 2005 promoveerde hij op de taoïstische filosoof Zhuang Zi. Onlangs publiceerde hij Zwervend met Zhuang Zi. Wegwijs in de taoïstische filosofie (Damon).

 

Toegang

Dijkstra: ZenboeddhismeToegang: Arrangement 1: € 261,95,- (conferentie, koffie/thee, 2 x lunchbuffet, diner + het boek Zenboeddhisme t.w.v. € 17.95). Arrangement 2: € 306,95,- (arrangement 1 + hotelkamer en ontbijt).

 AANMELDEN

 

Programma

Zaterdag 21 mei 2011 

10.30 Michel Dijkstra: Inleiding en historisch overzicht. De ontwikkeling van de zenboeddhistische levenskunst in China, Korea en Japan

12.30 Lunch

14.00 Jan Bor: De geboorte van het hart. Een persoonlijk verhaal over zen

15.30 Koffie/theepauze

16.45 Vervolg

17.15 Aperitief

18.00 Diner

20.00 Michel Dijkstra: Close reading zenboeddhistische klassiekers. De tijdloze geschriften van meester Linji en Dogen

21.30 Welkom aan de bar

Zondag 22 mei 2011

9.30 René Ransdorp. Tao als moeder van zen? De invloed van het taoïsme op de zenboeddhistische filosofie

10.45 Koffie/theepauze

11.00 Vervolg

12.15 Samenvatting en afsluiting

12.30 Lunch