ISVW - Hotel | Internationale School voor Wijsbegeerte

Amor fati: liefde voor het lot! Over levenskunst, werkelijkheidszin en idealen

Maandag 29 juli t/m vrijdag 2 augustus 2013
Aanvang ma. 10.30 uur - einde vrij. 16:00 uur

Docent: Dries Boele

FortunaWat betekent het om te leven vanuit een diepe acceptatie van het leven? De neiging bestaat het leven voorwaardelijk of selectief te benaderen, en alleen af te gaan op wat bevalt. Voorkeuren en idealen bepalen dan de dagelijkse bril. Het is echter ook mogelijk om onvoorwaardelijk het leven te beamen zoals het is, of minstens een poging daartoe te wagen. Waarom zouden we dat doen? Wat voor levensinstelling is daarvoor nodig? En wanneer we dit doen, welke plaats krijgt dan lijden en ellende? Wat gebeurt er met streven en idealen? Immers, behalve het werkelijke, is er ook nog het mogelijke en het wenselijke. Gaat het in levenskunst er niet (ook) om je leven te veranderen?

In deze cursus onderzoeken we levensaanvaarding en het spanningsveld tussen werkelijkheid en idealen. We doen dit aan de hand van Aristoteles, Spinoza, Nietzsche en Sloterdijk. Ook zullen we Oosters denken aan bod laten komen: Boeddhisme. Hoe dachten zij over levensdoel, veranderingen, vriendschap sluiten met jezelf, lijden, levensvreugde en creativiteit?

De cursus heeft het karakter van een workshop. We zullen teksten lezen en bespreken, en een koppeling maken met de eigen ervaring.

Programma

Klik op onderstaande button voor het programma

Programma

Over de docent

Dries BoeleDries Boele studeerde filosofie in Amsterdam en Parijs. Hij is vanaf 1983 betrokken geweest bij de ontwikkeling van praktische vormen van filosofie. Sinds 1990 werkzaam als praktiserend filosoof, in en buiten Nederland, m.n. filosofisch consulentschap, socratische gesprekken en dilemmatrainingen. O.a. voor Nijenrode University, Amsterdamse politie, artsen, managementteams en diverse onderwijsinstellingen. Daarnaast geeft hij leesgroepen en cursussen, m.n. filosofie van de levenskunst. Ook als filosofische vakantie, o.a. in Zuid-Frankrijk en bij de ISVW (Leusden). Hij verzorgt een training voor socratische gespreksleiders en doet onderzoek naar filosofie met het oog op levenskunst en samenleving. Sinds 1994 leidt hij een filosofisch café in Hotel de Filosoof, Amsterdam.

Aanmelden

Arrangement 1: € 746,- (incl. lunchbuffetten, koffie/thee en diners met wijn).
Arrangement 2: € 926,- (arr. 1 + standaard hotelkamer en ontbijt).

Upgraden naar een comfort kamer (met o.a. flatscreen en balkon) is, onder voorbehoud van beschikbaarheid van kamers, mogelijk tegen bijbetaling van € 17,50 per nacht. Indien u dit wenst, dan dit graag even vermelden op het aanmeldformulier.

Aanmelden

In het scherm dat u krijgt te zien, graag uw gegevens invullen en uw cursus en arrangement kiezen.

Digitale leeromgeving 

Na aanmelding krijgt u toegang tot de digitale leeromgeving. Hier treft u:
- Teksten en leesadvies. (Niet bij iedere conferentie of cursus worden teksten gelezen.) 
- U treft hier ook het mailadres van uw docent(en).