ISVW - Hotel | Internationale School voor Wijsbegeerte

Athene en Sparta - Fik Meijer

 

Athene en Sparta - een permanente rivaliteit
door
Fik Meijer  

SPECIALE AANBIEDING VOOR DE CURSISTEN VAN DE HOVO ROTTERDAM:

Als trouwe Hovo cursist kunt u deze 6 cd box met korting bestellen:

VAN €49,95 VOOR: €44,95 (excl. €7,95 verzendkosten)

ATHENE / SPARTA - EEN PERMANENTE RIVALITEIT

Athene is in de vijfde eeuw voor Christus een centrum van cultuur en wetenschap. Sparta is een militaristisch bolwerk. In deze zes colleges hoort u hoe deze twee machtige stadstaten elkaar eeuwenlang beconcurreren. Het mondt uit in een uitputtende, bloedige oorlog, die dertig jaar duurt.

Op meeslepende wijze beschrijft classicus en historicus prof. Dr.  Fik Meijer tot in detail de aanleiding, de oorzaak en het verloop van deze Peloponnesische Oorlog. Hij spreekt over de ontwikkeling van beide stadstaten en gaat daarbij terug naar de achtste eeuw v.Chr. Athene, een zeemacht met een democratische staatsvorm, komt in de vijfde eeuw lijnrecht te staan tegenover Sparta, een landmacht met een ‘gemengde constitutie’. Ook de rol van de politiek leiders, de sociale en economische achtergronden, de godsdienst, de orakels, de cultuur en wijsbegeerte en de houding tegenover vreemdelingen komen uitgebreid aan bod.

Aanvankelijk moet Athene buigen voor de militaire macht van Sparta, maar uiteindelijk blijken de Atheense cultuur en wetenschap sterker dan alle legers bij elkaar en overwint Athene. Een overwinning cruciaal voor de verdere ontwikkeling van Europa.

Inhoud: 6 cd’s * totale luisterduur: ca. 460 minuten 

Via onderstaande knop kunt u van deze aanbieding gebruik maken: