ISVW - Hotel | Internationale School voor Wijsbegeerte

De bonobo en de tien geboden: Op zoek naar humanisme bij de primaten

Frederik van Eeden-lezing 2012Prof. Frans de Waal verzorgt  3e Frederik van Eeden-lezing

Zaterdag 23 maart 2013

Aanvang 10.30 uur – einde 17.00 uur

De vooraanstaande wetenschapper prof. Frans de Waal houdt op 23 maart de Frederik van Eeden-lezing over moraliteit en religie bij mensen en primaten. Zijn onderzoek laat zien dat eigenschappen als altruïsme, empathie en aanleg tot politiek ook bij primaten zijn waar te nemen. Sterker nog, door naar deze dieren te kijken, kunnen wij veel over onszelf leren.

Programma

10.00 uur: Ontvangst met koffie/thee

10.30 uur: Welkom en introductie in het werk van Frans de Waal (door Erno Eskens)

10.45 uur: 3e Frederik van Eedenlezing door Frans de Waal: 'De bonobo en de tien geboden: Op zoek naar humanisme bij de primaten.'

12.45: uur: Lunch

14.00 uur: Frans de Waal in gesprek met filosofen en wetenschappers. Aan tafel onder meer: prof. Frans Saris en prof. Joep Dohmen. Gesprek onder leiding van Erno Eskens.

15.15: Koffie/thee

15.45: Vragen van het publiek

16.45 uur: afsluitende borrel.

Over Frans de Waal

Frans de Waal

 Frans de Waal (Den Bosch, 1948) is bioloog en een van ’s werelds bekendste primatologen.  Al meer dan 30 jaar trekt De Waal parallellen tussen het gedrag van primaten en mensen. Hij woont en werkt sinds 1981 in de Verenigde Staten als hoogleraar psychologie aan de Emory University in Atlanta en directeur van het Living Links Center van het Yerkes National Primate Research Center. Tijdschrift TIME  koos hem in 1997 tot een van de honderd  invloedrijkste personen ter wereld. Van hem verschenen onder andere Chimpanseepolitiek, De aap en de sushimeester, De aap in ons, De aap en de filosoof en Een tijd voor empathie.

Aanmelden

Toegang: € 145,- (incl. lunchbuffet en koffie/thee).

Aanmelden

In het scherm dat u krijgt te zien, graag uw gegevens invullen en uw cursus en arrangement kiezen.

Over het nieuwe boek van Frans de WaalFrans de Waal - De bonobo en de tien geboden

De bonobo en de tien geboden. Op zoek naar humanisme bij de primaten

Onze morele principes over goed en kwaad zitten in onze genen, betoogt Frans de Waal. Moraal is ouder dan de mensheid en we leren haar niet uit religie of uit filosofie. Uit tal van onderzoeken van De Waal en andere wetenschappers blijkt dat niet alleen mensen, maar ook andere primaten zoals  bonobo’s of chimpansees gevoelens kennen van medelijden, zorgzaamheid en rechtvaardigheid. Religie of andere regels en normen zijn er om ons goede gedrag te handhaven – maar ons aangeboren vermogen om te kunnen afwegen wat goed of fout is, is veel en veel ouder.

 De bonobo en de tien geboden is een verhalend geschreven relaas over de evolutionaire basis van ons betere ik. De Waal deelt met de lezer zijn schat aan observatiemateriaal van sociaal gedrag bij apen en andere dieren. In zijn glasheldere redeneertrant toont hij aan dat soorten niet alleen overleven dankzij machtsvertoon en spierballen, maar ook door compassie en vriendelijkheid. Daarbij slaat De Waal tal van boeiende zijpaden in en legt hij meesterlijke dwarsverbanden tussen wetenschap, filosofie, religie, psychologie en kunst. 

In De bonobo en de tien geboden treedt De Waal opvattingen over moraal van gelovigen, wetenschappers, filosofen met open vizier tegemoet en verbaast zich evenzeer over militant atheïsme als over religieus fanatisme of wetenschappelijke dogma’s. ‘Filosofen denken al duizenden jaren over moraal na, terwijl biologen nog maar net zijn begonnen,’ schrijft hij.

De eerste reacties uit Amerika:

‘Een nuttige correctie op het idee dat alle dieren – waaronder ook de mens – in essentie egoïstisch en gevoelloos zouden zijn.’ – The Economist.

‘Frans de Waals nieuwe boek draagt de belangrijke boodschap uit dat menselijke goedheid een biologisch kenmerk is van onze soort en niet iets dat ons door godsdienstonderwijs moet worden opgelegd.’ - Desmond Morris, auteur van De naakte aap.