ISVW - Hotel | Internationale School voor Wijsbegeerte

Elfdaagse ethiek-reis naar Griekenland

Zaterdag 8 t/m dinsdag 18 juni 2013

U vliegt op Athene, maakt kennis met de antieke filosofie van Plato, Socrates en Aristoteles en reist per boot door naar het heerlijke eiland Amorgos, waar docent Jan Flameling laat zien hoe de ethiek zich na Aristoteles heeft ontwikkeld. Vervolgens reist u per boot naar vulkaaneiland Santori, waar vandaan u weer terugvliegt.

Intekenen mogelijk tot 22 april!

Reisschema

Grieks begin in oud AtheneAthene acropolis

Zaterdag 08 juni - maandag 10 juni

Bij aankomst op de luchthaven staat een transfer klaar om je naar je stadshotel te brengen in een rustige wijk aan de voet van de Akropolis. Vanaf het dakterras kijk je uit over de zuilen van het Parthenon. Het hotel ligt vlakbij Plaka, de oudste wijk van Athene met knusse straatjes en dé plek voor Grieken en toeristen om ’s avonds een hapje te eten. Sirtaki klanken komen je tegemoet uit restaurants aan steile trappetjes. Obers lopen heen en weer met borden vol gevulde wijnbladeren en gehaktrolletjes. Kali orexi! (eet smakelijk). Op het dak van ons hotel, met uitzicht op de Acropolis, vertelt Jan Flameling over de gesprekken tussen de sofisten en Socrates over de vraag naar het goede handelen. Wij wandelen over de agora en bezoeken onder meer de plek waar Socrates de gifbeker dronk.De dood van Socrates

Vanuit de haven van Athene, Piraeus, nemen we de ferry naar Amorgos, waar we 8 uur later aankomen.

Amorgos

Maandag 10 juni - zondag 16 juni
AmorgosOp naar Amorgos waar je volgens ons het echte authentieke Griekse eilandgevoel krijgt. Je verkent dit traditionele eiland met spierwitte huizen met blauwe luiken die blinken in de zon. Amorgos is nog onontdekt voor de massa en daarom vind je in de dorpen hier nog het rustige Griekse leven. Je verblijft direct aan het zandstrand van havenplaatsje Aegiali in een kleinschalig wit hotel (lakkivillage). De verschillende gebouwtjes liggen in een groene tuin met palmen en veel bloemen. Verder is er een zwembad en eigen taverne waar je heerlijk kunt eten aan zee.

Cursus op Amorgos

Ethiek en het dagelijks leven: Aristoteles - Kant – Levinas

AristotelesIedereen wordt op het werk en in het dagelijks leven regelmatig gecon­fronteerd met de morele vraag: ‘Hoe te handelen?’. Filosofie biedt ons ver­schil­lende procedu­res om op ethisch verant­woorde wijze te reageren. In de cursus maken we kennis met drie belangrijke ethische benaderingen.

Wat vertelde Aristoteles lang geleden in Athene over voortreffelijk en ‘gelukt’ leven? Wat schreef Kant over autonomie en de categorische imperatief? Wat verstaat Levinas onder ‘luisteren naar het gelaat van de Ander dat spreekt’? Ten einde een antwoord op dergelijke vragen te vinden, zullen we teksten van Aristoteles, Kant en Levinas lezen.Amorgos

Wat hebben wij echter - in ons eigen leven - aan de opvattingen van deze belang­rijke denkers op het gebied van de ethiek? De bruik­baar­heid van hun opvattingen onderzoeken we met behulp van de werkwijze van het dilemmaberaad aan de hand van casuïstiek (voorbeelden uit het dagelijks leven).Emmanuel Levinas

De cursus Ethiek en het dagelijks leven biedt dan ook een kennismaking met filosofie en de kans om te filosoferen.

Zonnegloed op vulkaaneiland

Zondag 16 juni - dinsdag 18 juni
Reis door naar Santorini, waar je bij aankomst opgehaald wordt. Dit is het eiland waar je beeld van Griekenland met witte huizen, blauwe luiken en windmolens op een spectaculaire manier bevestigd wordt. Bovenop de steile kraterrand van dit vulkanische eiland liggen witte dorpjes te schitteren in de zon. Je komt hier niet voor de witte stranden, die zijn er niet want het lavazand is donker. Wel voor dé mooiste Griekenland foto met een pittoresk dorpje op de voorgrond terwijl de zon de zee inzakt. De beste plek voor dit moment is het plaatsje Oia. Let wel, je bent niet de enige die de zonsondergang wilt vastleggen. Santorini is een toeristisch eiland voor zowel de buitenlanders als de Grieken zelf.
Je logeert in Fira, het levendige hart van Santorini. Ook hier heb je het mooie uitzicht. Het appartement ligt net buiten het centrum wat wij prettig vonden op dit toch wel drukke eiland. Je loopt gemakkelijk in zo’n 10 minuten naar de winkeltjes en restaurants toe. Gebouwd in Griekse stijl, uiteraard in wit met blauw, heb je een ruime kamer en er is een zwembad voor een verfrissende duik.
Deel overdag je tijd zelf in. Ga bijvoorbeeld naar de verschillende klifdorpjes toe, wijnproeven in bodega Boutari, want de vulkanische eilandgrond is een vruchtbare bodem voor wijndruiven. Of maak een dagtocht naar Nea Kameni. Op dit vulkanische eiland vlakbij maak je een wandeling naar de krater waar nog zwaveldampen uitkomen.

Aanmelden

Uw groep bestaat uit tussen de 8 a 12 personen.

Reissom: € 2475,- incl. btw (inclusief heen- en terugvluchten, ferry's, hotelkamers met ontbijt en cursus, excl. food en beverage).

Deze reis wordt georganiseerd door Riksja-Travel (aangesloten bij brancheorganisatie ANVR) en inhoudelijk verzorgd door de ISVW.

De ISVW-GoldCard is niet geldig voor deze reis.

Klik hier om u aan te melden:

Aanmelden

In het scherm dat u krijgt te zien, graag uw gegevens invullen en uw cursus en arrangement kiezen.

Reisschema


Startdatum  Einddatum Nachten
Heenvlucht 8-jun 8-jun
Grieks begin in oud Athene 8-jun 10-jun 2
Ferry Athene Piraeus - Amorgos 10-jun 10-jun
Amorgos 10-jun 16-jun 6
Ferry Amorgos - Santorini of 16-jun 16-jun
Zonnegloed op vulkaaneiland 16-jun 18-jun 2
Terugvlucht  18-jun 18-jun