ISVW - Hotel | Internationale School voor Wijsbegeerte

Humanistische filosofie: verbondenheid & het ervaarbare

Handen van de humanist Desiderius ErasmusZaterdag 11 en zondag 12 mei 2013

Aanvang za. 10.30 uur - einde zo. 12.30 uur met afsluitende lunch

In het vierde weekend gaan we dieper in op de postulaten verbondenheid en ervaarbaar. We maken nader kennis met de persoon van Jaap van Praag die de basis legde voor zowel het theoretische als het praktische humanisme in Nederland na de tweede wereldoorlog. Het centrale humanistische thema van de verbondenheid zal onder leiding van filosofe Catharina de Haas aan de hand van vriendschap uitgediept worden. In de middag staat Michel de Montaigne centraal. We nemen zijn persoonlijke en op ervaring gerichte filosoferen onder de loep. Daarnaast zullen we ons in de lijn van Montaigne in een actieve workshop oefenen in de kunst van het schrijven.

’s Avonds kijken we de films Detachment (2011) waarin prangend de vraag bod komt of verbondenheid wel mogelijk is in een wereld die betekenisloos is. Een film die begint met een citaat van Albert Camus: "And never have I felt so deeply at one and the same time so detached from myself and so present in the world." 

Op zondagmorgen houden we met Dick Kleinlugtenbelt een socratisch gesprek over verbondenheid. De eigen ervaringen van de deelnemers zullen het uitgangspunt vormen van een filosofisch onderzoek. 

Programma

Programma

Over de hoofddocent 

Martijn RozingMartijn Rozing studeerde aan de Universiteit voor Humanistiek (UvH). Hij werkte als onderzoeker bij de UvH en heeft lesgegeven op o.a. de Vrije Hogeschool, onder andere op het gebied van levenskunst, filosofie, cultuur en psychologie. Aan de hogeschool van Rijswijk verzorgde hij ethieklessen. Momenteel is hij werkzaam als programmamedewerker bij het Humanistisch Verbond. Daarnaast verzorgt hij cursussen over het humanisme en de filosofische levenskunst.

Gastocenten:

Dick Kleinlugtenbelt is socioloog en filosoof. Hij werkt als senior beleidsmedewerker kwaliteit en ethiek in de Geestelijke Gezondheidszorg. Op diverse plekken geeft hij lezingen en cursussen op het gebied van levenskunst en ethiek. Hij begeleidt socratische gesprekken en verzorgt trainingen gespreksleider moreel beraad.

Catharina de Haas studeerde filosofie aan de Universiteit van Amsterdam. Daarna volgde ze vele postdoctorale cursussen, onder andere in gesprekstechniek (Carl Rogers) en in een methode die zich richt op de taal van ons lichaam (Al Pesso).In 1992 begon ze haar eigen filosofische praktijk. Ze is officieel ‘filosofisch consulent’ en lid van de Vereniging voor Filosofische Praktijk.

Aanmelden

Arrangement1: € 265,- (incl. diner met wijn, 2 x lunchbuffet, koffie/thee en reader)

Arrangement 2: € 310,- (arr.1 + standaard hotelkamer.)

Humanistisch VerbondLeden van het Humanistisch Verbond krijgen 15 euro korting op beide arrangementen. Nog geen lid van het Humanistisch Verbond? U kunt al lid worden voor 5 euro per maand.

Upgraden naar een comfort kamer (met o.a. flatscreen en balkon) is, onder voorbehoud van beschikbaarheid van kamers, mogelijk tegen bijbetaling van € 17,50 per nacht. Indien u dit wenst, dan dit graag even vermelden op het aanmeldformulier.

Aanmelden

In het scherm dat u krijgt te zien, graag uw gegevens invullen en uw cursus en arrangement kiezen.