ISVW - Hotel | Internationale School voor Wijsbegeerte

Humanistische filosofie: vrijheid  & het volledige 

Zaterdag 26 en zondag 27 januari 2013

Aanvang za. 10.30 uur - einde zo. 12.30 uur met afsluitende lunch

Handen van de humanist Desiderius ErasmusIndit eerste weekend van de Basisopleiding Humanistische filosofie wordt kennis gemaakt met de humanistische filosofie. Er wordt stilgestaan bij de verhouding tussen beide aan de hand van het denken van Jaap van Praag, de grondlegger van het Nederlands humanisme. Centraal staan de postulaten vrijheid en het volledige.

Vrijheid als centrale waarde in het humanisme (de mens is vrij) maar ook als centraal ‘probleem’ in de filosofie (heeft de mens een vrije wil?). We kijken met filosofische blik naar het actuele debat over gedetermineerdheid (‘we zijn ons brein’) en verkennen de betekenis van vrijheid daarin. We staan stil bij de humanistische canon en ontdekken de verschillende ideeën en beelden die denkers in de loop der tijd over vrijheid hebben gehad. Speciale aandacht gaat uit naar Erasmus. Erno Eskens gaat in op diens gebruik van de humor om vrijheid te scheppen.

Op de zondag staan we stil bij de betekenis van het leven in een wereld die volledig is. We gaan te raden bij Plato – die zich richtte op een ‘achterwereld’ – en Aristoteles voor wie de wereld volledig was.

Programma

Klik op onderstaande button voor het volledige programma

Programma

Over de hoofddocent 

Martijn RozingMartijn Rozing studeerde aan de Universiteit voor Humanistiek (UvH). Hij werkte als onderzoeker bij de UvH en heeft lesgegeven op o.a. de Vrije Hogeschool, onder andere op het gebied van levenskunst, filosofie, cultuur en psychologie. Aan de hogeschool van Rijswijk verzorgde hij ethieklessen. Momenteel is hij werkzaam als programmamedewerker bij het Humanistisch Verbond. Daarnaast verzorgt hij cursussen over het humanisme en de filosofische levenskunst.

Maureen Sie Is bij het Instituut voor Wijsbegeerte aan de Universiteit Leiden benoemd als bijzonder hoogleraar Wijsgerige antropologie en de grondslagen van het humanisme, vanwege de Humanistische Stichting Socrates. Ze is daarnaast universitair hoofddocent voor meta-ethiek en morele psychologie aan de Erasmus Universiteit. Naast haar wetenschappelijke werk is zij actief in het publieke debat, onder meer over het veelbesproken probleem van de vrije wil. Ze publiceerde in dit kader onder andere Hoezo Vrije Wil? Perspectieven op een heikele kwestie.

Erno Eskens studeerde filosofie en politicologie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Hij werkte als wetenschapsjournalist, en was betrokken bij de oprichting van Filosofie Magazine, waar hij later hoofdredacteur was. Hij organiseerde in 2001 de eerste Nacht van de filosofie. Hij schreef verschillende boeken, waaronder Filosofische reisgids voor Nederland en Vlaanderen en Democratie voor dieren. Sinds 2010 is hij hoofd van het cursusinstituut van de ISVW en lid van het directieteam van de ISVW.

Prof. dr. Henk Manschot is emeritus hoogleraar Filosofie en Ethiek aan de Universiteit voor Humanistiek in Utrecht. Hij studeerde theologie (Utrecht) en filosofie (in Groningen en Parijs). Tijdens zijn hoogleraarschap hield hij zich vooral bezig met zorgethiek. Momenteel is hij directeur van mede door hem opgerichte Kosmopolis: het humanistische instituut voor mondiale ethiek en burgerschap. Daarin houdt hij zich onder meer bezig met duurzaamheid.

Aanmelden

Arrangement1: € 265,- (incl. diner met wijn, 2 x lunchbuffet, koffie/thee en reader)

Arrangement 2: € 310,- (arr.1 + standaard hotelkamer.)

Humanistisch VerbondLeden van het Humanistisch Verbond krijgen 15 euro korting op beide arrangementen. Nog geen lid van het Humanistisch Verbond? U kunt al lid worden voor 5 euro per maand.

Upgraden naar een comfort kamer (met o.a. flatscreen en balkon) is, onder voorbehoud van beschikbaarheid van kamers, mogelijk tegen bijbetaling van € 17,50 per nacht. Indien u dit wenst, dan dit graag even vermelden op het aanmeldformulier.

Aanmelden

In het scherm dat u krijgt te zien, graag uw gegevens invullen en uw cursus en arrangement kiezen.