ISVW - Hotel | Internationale School voor Wijsbegeerte

Openbaar ministerie mist de nova

Het Openbaar Ministerie heeft geen nova in het boek Leugens over Louwes ontdekt. De reactie van auteur Ton Derksen (ingezonden brief in de Volkskrant + aanvullend overzicht) treft u hier: het Openbaar Ministerie kijkt niet goed.

 

In zijn boek Leugens over Louwens beschrijft Ton Derksen een groot aantal nieuwe feiten in de Deventer moordzaak. De belangrijkste somt hij hier op.

 

De zes cruciale leugens die door het hof Den Bosch als argumenten voor de veroordeling van Louwes in zijn arrest van 9 februari 2004 zijn overgenomen beschrijft hij hier.

Leugens over Louwes  

Deventer moordzaak  

Ton Derksen bespreekt enkele van de 33 leugens
in de Deventer Moordzaak. Alle 33 zijn te vinden in het boek Leugens over Louwes (een uitgave van ISVW uitgevers).

Ter aanvulling en correctie op de video:
  • Een recente site die de locatie van de gsm-masten aangeeft, komt tot ongeveer 3 KPN-masten tussen ‘t Harde en Deventer en ongeveer 6 KPN-masten tussen ’t Harde-Nunspeet-Deventer. (De grenzen zijn niet precies).
  • De dag van de Telfort-gegevens is 1 april 2002, niet 2 april 2002.
  • 'Professor Brabant' kwam niet alleen op basis van onvoldoende gegevens (een KNMI-bericht) tot zijn conclusie (geen superrefractie), hij gebruikte ook nog eens een KNMI-bericht van een andere dag (20 december 1999 in plaats van 23 september 1999). Op 23 september was het rond 20.00 uur nog 20 graden Celsius, op 20 december waren er winterse buiten.

----------------------------------------------------

Prof. dr. Ton Derksen, die eerder een herziening van de zaak Lucia de B. afdwong, legt in zijn nieuwe boek Leugens over Louwes uit waarom in Deventer moordzaak sprake is van een gerechtelijke dwaling. Ernest Louwes zat ten onrechte een gevangenisstraf van acht jaar uit, betoogt Derksen.

Leugens over Louwes -Ton DerksenLeugens over Louwes laat zien hoe moeizaam het proces van waarheidsvinding in de zaak Louwes is verlopen. De politie was al snel overtuigd dat ze met Louwes ´goed´ zaten. Maar ook de OM-representanten in het proces moeten geen twijfels hebben gehad, want niets is geschuwd om het recht te doen zegevieren: Derksen noteert 33 (professionele) leugens, merkt op dat ontlastend materiaal niet in het dossier zit, en dat mogelijk ontlastend onderzoek achterwege bleef. Ook deskundigen hebben de rechters op het verkeerde been gezet.  

De zaak van Louwes staat volgens Derksen niet op zich. Er is iets structureel mis in de rechtspraak. Bewijsmateriaal wordt zelden expliciet vanuit meerdere scenario’s tegen het licht te houden. Daardoor ontstaat een tunnelvisie bij rechercheurs, deskundigen en het Openbaar Ministerie.

==> Lees Ton Derksens overzicht van knellende vragen in de zaak <==

Buitenhof 11 december

Ton Derksen in Buitenhof in debat met rechtspsycholoog Peter van Koppen.

 

Ton Derksen over het boek op radio1

 

 

Recensies van Leugens over Louwes

'Ton Derksen schreef eerder Lucia de B.: reconstructie van een rechterlijke dwaling, en dit boek is een even een intelligente en doorwrochte studie en hij heeft hiermee weer een waardevol en indrukwekkend boek toegevoegd aan zijn publicaties op het terrein van de rechtspraak.'
Jan Willem Nienhuys op Skepsis.nl.

Nieuwsberichten


Artikelen naar aanleiding van het boek:

OVER TON DERKSEN

Ton DerkenProf. dr. Ton Derksen is emeritus hoogleraar Wetenschapsfilosofie. Hij studeerde geschiedenis, sociologie en filosofie in Groningen, aan de University of Maryland (USA), en aan de University of Hull (Engeland). Hij promoveerde op een proef­schrift over waar­schijnlijkheid in Oxford (Magdalen College).

Hij ontdekte dat de fouten waarover hij doceerde in colleges wetenschaps­filosofie en evolutionaire kenleer schering en inslag zijn in de context van de strafrechtspraak. Hij schreef daarover een aantal boeken.

Zijn spraakmakende boek Lucia de B. vormde de aanzet tot een herziening van de zaak tegen deze Haagse verpleegster. Tevens publiceerde Derksen de boeken Het O.M. in de fout, over de systematische missers van het Openbaar Ministerie, en De ware toedracht, over de valkuilen van waarheidsvinding in strafzaken.

De pers over de eerdere boeken van Ton Derksen

‘De Ware Toedracht (...) is in één adem uit te lezen. Het gaat over het menselijk tekort bij het waarnemen van de alledaagse werkelijkheid. En het trekt onthutsende conclusies voor rechercheurs, rechters en officieren – uitgerekend zíj blijken het slechtst getraind op het voorkomen van de denk- en waarnemingsfouten waar ieder mens gevoelig voor is.’  NRC over De Ware Toedracht  

Terug naar de winkel

 

Leugens over Louwes -Ton Derksen

Leugens over Louwes - Deventer moordzaak | Ton Derksen | luxe paperback | Isbn: 978-94-91224-11-9 nur: 730 | a-boek | 256 pag.

Terug naar de winkel

 

 

Leugens over Louwes - Deventer moordzaak

Ton Derksen

Met zijn nieuwe boek Leugens over Louwes duikt wetenschapsfilosoof Ton Derksen, bekend van zijn boeken Lucia de B. en Het OM in de fout, in de zaak Louwes. De rechtsgang rond deze ´Deventer Moordzaak´ kenmerkt zich door een brei van leugens, verborgen argumentatiefouten, en onjuiste interpretaties. Derksen zet deze gebreken schematisch op een rij. Net als in zijn eerdere boeken draagt Ton Derksen ook nu weer opzienbarende nieuwe feiten aan. Zo blijkt uit eigen onderzoek dat het alibi van Louwes wel degelijk aannemelijk is.