ISVW - Hotel | Internationale School voor Wijsbegeerte

Martha Nussbaum over de nieuwe religieuze intolerantie

Zondag 23 juni start met lunch om 12.30 uur

De internationaal gerenommeerde Amerikaanse filosofe Martha Nussbaum spreekt over haar laatste boek: De nieuwe religieuze intolerantie. Een uitweg uit de politiek van de angst, dat onlangs bij uitgeverij Ambo verscheen.

De nieuwe religieuze intolerantieHoe komt het dat sommige kranten de moord op 77 Noren toeschreven aan islamitische extremisten, totdat duidelijk werd dat een rechtse terrorist de dader was? Waarom werden in Zwitserland, een land van vier minaretten, middels een referendum de bouw van moskees verboden? Hoe kan het dat het plan voor een cultureel centrum voor moslims op Manhattan leidde tot een verhit politiek debat in de Verenigde Staten?

In haar nieuwe boek analyseert Martha Nussbaum een groot aantal voorbeelden van intolerantie ten opzichte van religieuze minderheden – en dan met name ten opzichte van moslims. Ze laat zien dat in al deze gevallen angst voor het andere en onbekende een belangrijke drijfveer is.

Geïnspireerd door de filosofie, geschiedenis en literatuur formuleert zij een uitweg uit de greep van angst. Respect voor andermans gewetensvrijheid is daarbij van cruciaal belang, en de bereidheid anderen te gunnen wat we voor onszelf verlangen.

Martha Nussbaum, foto: Robin HollandMartha Nussbaum is hoogleraar recht en ethiek aan de universiteit van Chicago. In Nederland kreeg zij grote bekendheid door haar optreden in de documentaire Van de schoonheid en de troost. Van haar hand verschenen in vertaling Wat liefde weet, Oplevingen van het denken, Grensgebieden van het recht, De breekbaarheid van het goede, Niet voor de winst en Mogelijkheden scheppen. Martha Nussbaum is eredoctor aan de Universiteit voor Humanistiek te Utrecht en aan de Universiteit Leuven.

Dit evenement wordt georganiseerd in samenwerking met het Insituut voor Filosofie

IvF

Aanmelden

Arrangement 1: € 85,- (incl. lezing en lunch)

Arrangement 2: 109,95 (incl. lezing, lunch en het boek De nieuwe religieuze intolerantie t.w.v. € 24,95 (304 pagina’s, luxe paperback).

 

Aanmelden

In het scherm dat u krijgt te zien, graag uw gegevens invullen en uw cursus en arrangement kiezen.